Herpes oka - kako izgleda i koji su uzroci, simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Herpes oka - kako izgleda i koji su uzroci, simptomi i liječenje

Herpes oka, očni herpes ili herpes na oku je ponavljajuća virusna infekcija koja ponekad može uzrokovati upale i ostaviti ožiljke na rožnici. Može se prenijeti bliskim kontaktom s osobom čiji je virus aktivan.

Herpes oka

Herpes oka dolazi u različitim oblicima, ponekad se radi tek o manjoj infekciji, a u nekim slučajevima situacija može biti toliko ozbiljna i prouzrokovati gubitak vida.

Optical Express

Herpes oka – koji tipovi herpesa postoje?

 1. Herpes keratitis je najčešći oblik očnog herpesa i obično zahvaća samo površinske slojeve rožnice te ne ostavlja ožiljke
 2. Stormalni keratitis nastaje kada infekcija prodre u dublje slojeve rožnice te ostavlja ožiljke koji mogu dovesti do slabljenja vida ili sljepoće. Smatra se da ga uzrokuje zakašnjela reakcija imunološkog sustava na infekciju. Iako je ova pojava rijetkost, ipak je jedan od češćih razloga gubitka vida uzrokovanog ožiljcima rožnice.
 3. Iridociklitis (upala prednje uvee) je ozbiljan oblik očnog herpesa u kojemu su šarenica i tkiva unutar oka zahvaćeni upalom što izaziva veliku osjetljivost na svjetlo (fotofobija), zamagljen vid, bol i crvenilo u očima. Radi se o obliku uveitisa (upala srednje ovojnice oka) koji zahvaća prednje dijelove unutrašnjosti oka.

Varicella ili virus zoster uzrokuje očni herpes, vodene kozice i herpes. Kada utječe na oči naziva se herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus je herpes simplex tip 1, uzrokuje herpes na usnama te u usnoj šupljini. Kada se radi o očima, uzrokuje upalu rožnice, a naziv za tu upalu je herpes simplex keratitis.

Koji su simptomi za herpes oka?

Herpes oka ima različite vrste simptoma, ovisno o vrsti herpesa, ali su oba herpesa bolna, jer utječu direktno na živčani sustav.

Očni herpes zoster

Herpes zoster prouzrokovao je sljedeće simptome:

 • Ranice i crvenilo na čelu i očnim vjeđama
 • Natečena i zamućena rožnica
 • Osip

Očni herpes simplex

Herpes simplex ima slične simptome:

 • Bol jednog oka
 • Crvenilo
 • Suzenje očiju i osjetljivost na svjetlo
 • Osjećaj prljavštine u oku
 • Oticanje i zamućenje rožnice

Virus herpes simplex ulazi u tijelo kroz nos ili usta i prenosi se sa druge osobe koja je zaražena, ili ga prenosimo sami sebi ukoliko imamo isti virus na usnici ili negdje drugdje. Nakon zaraze, ovaj virus putuje do živaca gdje može ostati neaktivan godinama i ne mora se nikad aktivirati.

Herpes oka

Točan uzrok aktiviranja virusa nije poznat, ali neki faktori poput povišene temperature, opeklina od sunca, veći kirurški zahvati na zubima ili drugdje na tijelu, povećavaju šanse od razvijanja simptoma zaraze.

Istraživanja pokazuju da nakon što se jednom oboli od ove infekcije, u 40 do 50% slučajeva, simptomi se vraćaju, ponekad i godinama nakon što su se prvi put pojavili. Obično zahvaća samo jedno oko.

Liječenje herpesa oka

Liječenje ovisi o dijelu oka zahvaćenim infekcijom pa se tako mogu koristiti razni antivirusni lijekovi, bilo da se radi o kapljicama za oko ili tabletama. U nekim slučajevima se prepisuju kortikosteroidi, a terapiju je vrlo važno provesti do kraja jer se simptomi lako mogu vratiti ukoliko se terapija prekine prije propisanog vremena. Kad virus ostavi ožiljke na rožnici, a ostale terapije nisu dale rezultate, problem se rješava operacijom.

Transplatacija rožnice je rješenje u ekstremnim slučajevima, kada virus ostavi trajne ožiljke na rožnici koji utječu na kvalitetu vida. Ipak, ne postoji lijek za herpes oka, terapijama se liječe tek simptomi infekcije.

Natečene oči, peckanje i suzenje – kako si pomoći?

Pročitajte sljedeće:
Što su očne alergije i na što sve možete biti alergični?
Konjuktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje
Ječmenac i chalazion – uzroci i razlike
Ptoza – spuštenost gornjeg kapa
Uveitis – koji su uzroci, simptomi i liječenje?
Što je to prezbiopija ili staračka dalekovidnost?
Ekstenzije trepavica – mogu li oštetiti naš vid i na što treba paziti?
Operacija sive mrene u bolnicama (preko HZZO-a) čeka se i do 657 dana, saznali smo kako doći prije na red

Ocjena članka:

3.43 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci