Što je to staračka dalekovidnost ili prezbiopija ?

Dioptrija.hr
Što je to staračka dalekovidnost ili prezbiopija ?

U određenim godinama života poslovi koji zahtijevaju oštar vid na blizinu postaju otežani tako da i obično čitanje izaziva napor. Kad se pojavi staračka dalekovidnost ili prezbopija slova su zamućena, za ugodno čitanje potrebno je štivo udaljiti sve više i više dok ruke ne postanu “prekratke”.

Baš kao bore na licu ili sijede vlasi na glavi, jedan od prvih znakova starenja je i početak slabljenja vida na blizinu.

Optical Express

Kada se pojavljuje?

Obično se javlja nakon 40-e godine života. Prosječna starost stanovništva u Hrvatskoj je 41 godinu pa je staračka dalekovidnost problem koji zahvaća većinu populacije Hrvatske. Preko milijarda ljudi na svijetu ima prezbiopiju.

Staračka dalekovidnost – simptomi

Prvi simptomi kod većine ljudi:

nemogućnost čitanja sitnog tiska, osobito u uvjetima smanjenog svjetla,
umaranje očiju kod dužeg čitanja,
nejasan vid na blizinu ili trenutna zamagljenost kod promjena različitih udaljenosti gledanja.

Što uzrokuje staračku dalekovidnost?

Staračka dalekovidnost je proces primarno vezan uz starosne promjene očne leće – prirodne prozirne leće u ljudskom oku.

Funkcija očne leće je fokusiranje bliskih predmeta (baš kao i kod leće u objektivu foto aparata), koje   zahtijeva intenzivno stezanje i rastezanje očne leće (tzv. akomodacija oka), kao i mišića i ligamenata u oku vezanih uz leću.

S vremenom očna leća postaje sve deblja i nefleksibilnija, a očni mišići slabe što se manifestira sve težim gledanjem na blizinu, odnosno dalekovidnošću.

Može li se staračka dalekovidnost spriječiti?

Lijek za staračku dalekovidnost ne postoji. Moguće je zdravom prehranom i načinom života paziti na zdravlje oka, ali ne i spriječiti nastanak prezbiopije. Jedino se mogu otkloniti posljedice tog stanja.

Loš vid na blizinu se obično uspješno korigira naočalama ili kontaktnim lećama.

Kako očna leća vremenom postaje sve manje elastična, tako se povećava i iznos dioptrije potrebne za korekciju vida, koja se kreće od cca +0.50 za početne prezbiope pa sve do blizu +3.00 za osobe sa preko 60 godina starosti.

Kako omogućiti dobar vid na svim udaljenostima?

Nastupom staračke dalekovidnosti  liječnik specijalist oftalmolog propisuje uz postojeću dioptriju za daljinu i dodatnu dioptriju za čitanje.

Obično su naočale za čitanje sa jednom dioptrijom dovoljne za većinu poslova na blizinu, ali su nepraktične  jer zahtijevaju stalno stavljanje i skidanje.

Osim toga, omogućuju čist vid samo na udaljenosti pogodnima za čitanje (cca 40cm) dok je vid na  udaljenostima od 1-2 metra  još uvijek zamućen.

Često se zbog toga pribjegava drugim metodama  poput kupnje bifokalnih (dvije dioptrije u jednim naočalama) ili progresivnih naočala (više dioptrija u jednim naočalama) kako bi riješili problem vida na različitim udaljenostima.

Oni kojima nošenje naočala nije praktično mogu se odlučiti za korištenje bifokalnih ili multifokalnih  kontaktnih leća.

Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!

Staračka dalekovidnost – moderne metode liječenja

Nošenje naočala ili kontaktnih leća nije uvijek praktično niti sveobuhvatno rješenje za prezbiope. Danas postoje moderne metode kojima je moguće izbjeći nošenje naočala ili kontaktnih leća i trajno riješiti problem vida.

Među te metode spada lasersko skidanje dioptrije i ugradnja  intraokularnih leća (RLE – Refractive lens exchange).

Što je monovision laserska korekcija vida?

Moderni ablacijski laseri u očnoj kirurgiji mogu vrlo precizno oblikovati rožnicu (tanki, prozirni prednji dio oka)  i time omogućiti djelomično ili potpuno uklanjanje refraktivnih pogrešaka oka kao što su kratkovidnost , dalekovidnost i astigmatizam.

Moguće je na taj način riješiti i problem prezbiopije koristeći metodu monovizije. To je metoda korekcije vida dioptrijom na blizinu za jedno oko, a dioptrijom na daljinu za drugo oko, čime se mozak natjera da naizmjenično koristi jedno i drugo oko ovisno o tome da li gledamo na blizinu ili daljinu.

Ukoliko je pacijent uspješno priviknut na monoviziju tijekom nošenja kontaktnih leća, mogu se laserski modelirati rožnice na potrebne dioptrije čime se trajno izbjegne potreba nošenja kontaktnih leća.

Što je RLE?

Refractive lens exchange (RLE) je očni zahvat kojim se prirodna očna leća zamjenjuje umjetnom lećom (intraokularna leća ili IOL)  sa određenom dioptrijom što omogućuje čist vid.

RLE je identičan zahvat kao i zahvat za uklanjanje sive mrene ili katarakte (siva mrena je trajno zamućenje očne leće), s tom razlikom da RLE primarno ispravlja refraktivnu pogrešku oka, odnosno dioptrije.

Poliklinika Optical Express, Zagreb

Pročitajte sljedeće:
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?
Što je laserska korekcija vida?
Poremećaj oka – diplopija ili dvoslika
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Kako nam pomažu kontaktne leće?

Ocjena članka:

4.00 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci