Transplantacija rožnice - uzroci i uspješnost presađivanja

Dioptrija.hr
Transplantacija rožnice - uzroci i uspješnost presađivanja

Rožnica (lat. cornea) je prozirni prednji dio oka koji pokriva šarenicu, zjenicu i prednju očnu sobicu. Zajedno s lećom, rožnica služi refrakciji svjetlosti i kao rezultat toga pomaže oku u fokusiranju i zaslužna je za približno dvije trećine refrakcijske moći oka. Kroz zjenicu regulira količinu svjetlosti koja ulazi u oko.

Suha koža oko očiju

Transplantacija rožnice je operativni zahvat u kojem se obavlja djelomična ili kompletna zamjena bolesne rožnice sa zdravim rožničnim presatkom od donora.

Optical Express

Potrebna je u slučajevima kada se vid ne može popraviti naočalama ili kontaktnim lećama te ako se bolna nateklina rožnice ne može ukloniti lijekovima ili posebnim lećama.

Za transplantaciju se koriste donirane ljudske rožnice testirane na hepatitis, AIDS, i druge potencijalno zarazne bolesti. Također, provjerava se prozirnost rožnice prije same transplantacije.

Ukoliko rožnica ne funkcionira pravilno, svjetlost se rasipa, a vid se zamagljuje. Razne bolesti i ozljede stvaraju otekline i ožiljke koji utječu na prozirnost rožnice.

Transplantacija rožnice bit će potrebna u slučaju:

  • Ozljeda koje ostavljaju nepopravljive ožiljke na rožnici
  • Nekih infekcija poput herpesa keratitisa
  • Nasljednih bolesti kao što je Fuchsova bolest
  • Degenerativog poremećaja keratokonusa
  • Operacije katarakte

Ovisno o slojevima koji se presađuju, razlikujemo penetrantnu i lamelarnu keratoplastiku (transplantacija rožnice).

Penetrantna keratoplastika podrazumijeva transplantat pune debljine rožnice i ona je potrebna kod bolesti rožnice koje zahvaćaju njezinu punu debljinu.

Najozbiljnija komplikacija penetrantne keratoplastike je odbacivanje transplantata, a liječi se lokalnom i sistematskom primjenom kortikosteroida, odnosno imunosupresiva.

Nedostaci penetrantne keratoplastike su:

– Duže vrijeme oporavka vidne oštrine

Slabija kvaliteta vidne oštrine

Veći rizik traumatskog otvaranja rezne rane

– Problemi sa šavovima

Kod lamelarne keratoplastike ne presađuju se dublji slojevi, već se transplantacija vrši samo na površinskim slojevima rožnice.

Prednosti ovakvih vrsta zahvata su:

Brz oporavak vidne oštrine

Odlična postoperativna oštrina

– Minimalna trauma oka

Postoperativna skrb je iznimno važna i neophodna za dugoročnu uspješnost transplantacije rožnice. Redovite liječničke kontrole su presudne i potrebno je strogo ih se pridržavati.

Prvi kontrolni pregled se vrši dan nakon operacije, a u prvoj godini nakon transplantacije rožnice treba napraviti više uzastopnih kontrola, ovisno o dogovoru s liječnicima.

Pročitajte sljedeće:

Zamagljen vid – jedan od znakova da imate astigmatizam

Ocjena članka:

3.83 / 5 6
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci