Ječmenac na oku– koji su uzroci, simptomi i liječenje?

Dioptrija.hr
Ječmenac na oku– koji su uzroci, simptomi i liječenje?

Kako izgleda ječmenac na oku?

Ukoliko primijetite kvržicu crvene boje koja se nalazi uz rub očne vjeđe, to je vjerojatno ječmenac ili pak chalazion (halacion) kao kronični oblik ječmenca. Iako ječmenac kao bolest nije opasan za vid i neće dovesti do ozbiljnih komplikacija u oku. Ipak vrlo je neugodan, a može biti i vrlo bolan.

Sadržaj

ječmenac
Chalazion (halacion)

Ječmenac na oku i halacion

Akutna bakterijska infekcija koja uzrokuje stvaranje crvene kvržice ispod ili upravo na očnom kapku zove se ječmenac.

Ukoliko se radi o konstantnoj bolesti, ono implicira upalu Meibomove žlijezde i naziva se chalazion (halacion). Ako se ječmenac pojavi unutar kapka, to je stanje unutarnjeg hordeoluma i simptomatičan je za infekciju žlijezda koje se nalaze unutar kapka.

Optical Express

Iako se može kroz par mjeseci povući, također bez liječenja, zbog sposobnosti da naraste, chalazion može smetati vidnom polju, što može biti prilično neugodno. 

Stanje oka oftalmolog će utvrditi pregledom instrumentom koji se naziva biomikroskopKoja je od bolesti zahvatila oko liječnik će utvrditi prema potencijalnoj postojećoj (ječmenac) ili nepostojećoj (chalazion) boli u oku.

Koji su uzroci ječmenca?

Kroničan oblik ječmenca, chalazion, uzrokovan je začepljenjem žlijezda unutar kapka. Obje bolesti mogu biti posljedica blefaritisa.

U upalnom procesu, kod ječmenca, u nastaloj kvržici se nakuplja gnoj. Ječmenac, koji se vrlo često povuče sam od sebe i traje oko tjedan dana, može biti vrlo bolan za razliku od chalaziona.

Ječmenac ni chalazion ne ovise o godinama – mogu ih dobiti bebe, djeca i odrasli.

ječmenac
Ječmenac

Kako liječiti ječmenac?

Ječmenac i chalazion se liječe otprilike na isti način, pošto se radi o vrlo sličnom problemu. Oboje se može liječiti bez uzimanja lijekova, no u nekim situacijama je potrebno posjetiti oftalmologa, koji može predložiti jednu od ispod navedenih metoda:

Antibiotici – jedan od najčešćih načina za liječenje upale

Injekcija steroida – steroid zvan kortizon koji može smanjiti oteklinu uzrokovanu chalazionom

Operacijski zahvat – na operaciju je potrebno ići jedino ako ječmenac ili chalazion ne prolaze nakon ostalih metoda. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom

Kako prirodno liječiti ječmenac?

Ječmenca i chalaziona se u najboljem slučaju možete riješiti i bez lijekova i zahvata, tretiranjem zahvaćenog kapka vrućom vodom.

Uzmite čistu krpicu te je namočite u vruću vodu. Krpicu držite na oku 10-15 minuta te ovaj proces ponavljajte tri do pet puta dnevno. Topli oblog bi pomaže u odčepljivanju žlijezde.

Iako ova tehnika može pomoći u riješavanju ječmenca i chalaziona, preporučujemo da u svakom slučaju posjetite svog liječnika – ne možete biti preoprezni!

Ocjena članka:

3.58 / 5 76
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci