Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja

Dioptrija.hr
Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja

Glaukom je bolest propadanja vidnog živca i živčanih vlakana mrežnice najčešće povezan sa povišenim intraokularnim tlakom. Nakon katarakte to je najčešći uzrok sljepoće u svijetu. 

Glaukom

Javlja se u svim dobnim skupinama, međutim najčešći je u starijoj životnoj dobi. Oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa je odlazak na redovite oftalmološke preglede na kojima se mjeri intraokularni tlak od izrazite važnosti.

Optical Express

Sadržaj:

Glaukom – koji su uzroci i rizični faktori?

Kod glaukoma otvorenog kuta ne zna se uzrok, dok kod drugih oblika može biti anatomska predispozicija ili već postojeća bolest oka (npr.zatvoren kut, dijabetes, kratkovidnost, dob, steroidi, trauma oka).

Jedan od najznačajnijih rizičnih fatora kod većine glaukoma je povišeni očni tlak. Osobama koje u svojoj obiteljskoj anamnezi  imaju oboljelog člana je vjerojatnost za razvoj glaukoma za 20 % viša nego ostatku populacije.

Jedan od najznačajnijih rizičnih fatora kod većine glaukoma je povišeni očni tlak.

Simptomi koji upućuju na glaukom

 • bol unutar ili iza očne jabučice
 • glavobolja
 • osjetljivost očne jabučice na pritisak
 • suzenje
 • neodređena nelagoda u očima

Kako se otkriva glaukom?

 1. Kompletan oftalmološki pregled i mjerenje očnog tlaka
 2. Pahimetrija – mjerenje debljine rožnice
 3. Gonioskopija –pregled morfologije očnog kuta kojom se otkriva eventualna opstrukcija tj. smetnja u otjecanju očne vodice koja vodi povišenju intraokularnog tlaka
 4. Ispitivanje vidnog polja – kompjuterizirana perimetrija pomoću uređaja VP Octopus 900 G – ovom pretragom se dobija uvid u širinu i eventualne ispade u vidnom polju koji se javljaju kao prvi tihi znak glaukomskog oštećenja
 5. Mjerenje debljine živčanih vlakana oko vidnog živca pomoću specijalnog uređaja Spectral Domain Optical Coherence Tomography – ovom pretragom dobivamo uvid u strukturno oštećenje oka.

Glaukom

Očni tlak kao glavni rizični faktor za glaukom

Normalne vrijednosti očnog tlaka su od 10-21 mmHg

Postoje razne metode mjerenja očnog tlaka, u našoj bolnici se najčešće koriste ove dvije:

 • nekontaktna metoda – brza, bez kontakta sa rožnicom oka pacijenta, služi za grubu procjenu vrijednosti očnog tlaka
 • aplanacijska metoda – nakon lokalne anestezije kapima  prislanja se sonda na rožnicu oka i mjeri vrijednost očnog tlaka

Postojanje povišenog IOT > 21 mmHg, a bez promjena na vidnom živcu i vidnom polju zovemo okularna hipertenzija.

Isto tako “normalni” očni tlak < 21 mmHg, koji uzrokuje ispade na vidnom polju i promjene na vidnom živcu zovemo normotenzivni glaukom.

Zbog toga se za svakog pojedinca određuje “ciljni tlak” – ona vrijednost pri kojem neće biti daljnjeg oštećenja vidnog živca i propadanja vidnog polja.

Kako prepoznati visoki očni tlak?

Metode liječenja glaukoma

Snižavanje očnog tlaka čini osnovu liječenja čiji je cilj spriječiti daljnje oštećenje vidnog živca i propadanja vidnog polja kao i postizanje životne kvalitete pacijenata. S obzirom na stupanj oštećenja, pozitivnu obiteljsku anamnezu, visinu očnog tlaka i dob za svakog pacijenta se određuje ciljni tlak.

1. Konzervativno liječenje – kapi za snižavanje očnog tlaka
Ukoliko se ne uspije spustiti očni tlak često se dodaje još jedan lijek ili kombinacija lijekova u  jednoj bočici.

2. Kirurško liječenje- filtracijske operacije glaukoma
Kod otpornih i teških slučajeva koji ne reagiraju na konzervativnu terapiju.

3. SLT-najsigurniji pristup liječenju glaukoma otvorenog kuta
Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT) je najnoviji pristup u svijetu za neinvazivno  liječenje glaukoma otvorenog kuta  (kut u kojem se nalazi drenažni sustav za otjecanje očne vodice je otvoren).

Tretman je indiciran kad medikamentna antiglaukomska terapija ne snižava intraokularni tlak na željene vrijednosti ili uzrokuje ozbiljne nuspojave, no može se koristiti i kao inicijalni tretman.

Lasersko liječenje glaukoma zatvorenog kuta – laserska periferna iridotomija

Laserska periferna iridotomija (LPI) je postupak kojim se selektivno pravi mikroskopski otvor u šarenici blizu njegove baze. Postupak se izvodi pomoću Nd:Yag lasera, koristi se za neinvazivno liječenje glaukoma zatvorenog kuta. Postupak se može ponavljati nekoliko puta.

Kakva je prognoza kod dijagnoze glaukoma?

Glaukom se ne može izliječiti, ali se može kontrolirati. Pacijenti s glaukomom trebaju redovite oftalmološke kontrole jer je prevencija i praćenje ključna u očuvanju vida. Glaukom koji se ne liječi rezultira trajnim gubitkom vida kroz nekoliko godina.

Sada u klinici Optical Express možete obaviti OCT pregled i otkriti makularnu degeneraciju, dijabetičku retiopatiju, glaukom i ostale bolesti mrežnice i vidnog živca. Kontaktirajte nas na 01 5625 450. Stojimo vam na raspolaganju.

Depositphotos 312400126 s

Iako ga nazivaju „tihim ubojicom vida“ i drugi je najčešći uzročnik slijepila u svijetu, pravilnom terapijom i kontinuiranim liječenjem, glaukom se može držati pod kontrolom i ne mora potpuno uništiti vid pacijenta. 

Glaukom može biti genetski nasljedna bolest, uzrokovana ostalim tjelesnim oboljenjima (primjerice dijabetesom), a najčešće se javlja iza 40-te godine života kada se preporučuje preventivno mjerenje očnog tlaka minimalno svake tri godine.

Treba napomenuti da su ženske osobe sklonije oboljenju od glaukoma. Iako se poistovjećuje sa povišenim očnim tlakom, glaukom je spoj mnogih simptoma, a jedan od njih jeste očni tlak ako je povišeniji od 20 mmHg (milimetara žive).

Dodatni simptomi koji uzrokuju glaukom

 • centralna ekskavacija ili udubljenje papile očnog živca
 • nepravilni ispadi vidnog polja.

Glaukom je u većini slučajeva bezbolan (rijetke su nespecifične glavobolje koje nastaju zbog neizoštrene slike) i uključuje trajna i gotovo neprimjetna oštećenja, te ga je utoliko teže otkriti.

Glavna značajka glaukoma je sužavanje vidnog polja koje karakterizira centralna vidna oštrina. Problem koji uzrokuje nastanak glaukoma je nemogućnost regeneracije snopa živčanih stanica od kojih se sastoji očni živac.

Glaukom se liječi kapima za oči, lijekovima koji se primjenjuju oralno (no nerijetko sadrže i nuspojave), no isto se tako može tretirati operativno – laserom ili kirurškim zahvatom.

Iako glaukom kao takav nije sasvim izlječiv, te može dovesti do trajnog gubitka vida, discipliniranom terapijom može se zaustaviti njegovo napredovanje i vid se može očuvati.

Pročitajte sljedeće:
Visoki očni tlak – kako ga prepoznati?
Siva mrena – kada je vrijeme za operaciju
Senilna makularna degeneracija
Očni problemi koje uzrokuje dijabetes
Zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre i drugim organima
Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!
Kako mogu prepoznati kataraktu (sivu mrenu)?
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?
Tumori oka – što trebate znati?
Anksioznost i problemi s vidom
Što je laserska korekcija vida?

 

Ocjena članka:

4.56 / 5 9
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci