Konjuktivitis - vrste, uzroci, simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Konjuktivitis - vrste, uzroci, simptomi i liječenje

Konjuktivitis ili upala očne spojnice se javlja u različitim oblicima, od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

konjuktivitis

Sadržaj

 1. Što je konjuktivitis i zašto nastaje?
 2. Što uzrokuje konjuktivitis?
 3. Je li konjunktivitis zarazan?
 4. Koji su simptomi konjuktivitisa?
 5. Liječenje konjunktivitisa
 6. Dijagnoza konjunktivitisa
 7. Kada je konjunktivitis znak nečeg ozbiljnijeg?
 8. Olakšavanje simptoma konjunktivitisa
 9. Trajanje zaraze
 10. Sprječavanje širenja zaraze
 11. Vrste konjunktivitisa – alergijski i virusni konjunktivitis
 12. Alergijski konjunktivitis – simptomi
 13. Alergijski konjunktivitis – liječenje
 14. Virusni konjunktivitis – simptomi
 15. Virusni konjunktivitis – liječenje
 16. Može li konjuktivitis biti simptom koronavirusa?
 17. Kako se pravilno kaže – konjunktivitis ili konjuktivitis?

Što je konjuktivitis i zašto nastaje?

Konjunktiva ili očna spojnica je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Konjunktivitis ili upala očne spojnice se javlja u različitim oblicima i varira od blage upale sa suzenjem do jake upale koja uzrokuje oštećenje i odumiranje tkiva.

Optical Express

Što uzrokuje konjuktivitis?

Uzroci su različiti i poteškoće se mogu javiti kada je oko izloženo nečistoći, dimu cigarete, smogu i suhom zraku, pri dugotrajnom boravku za računalom i sl. Alergije, infekcije i povezanost s nekim drugim bolestima također mogu biti uzroci konjunktivitisa. Zarazni konjunktivitis uzrokovan je virusima i najčešće se prenosi kontaktom.

Alergijski konjunktivitis spada u vrstu konjunktivitisa koji nisu zarazni. Najčešći uzroci su mu pelud, životinjska dlaka i kozmetika. Postoji i bakterijski konjunktivitis. U posebno osjetljivu skupinu spadaju korisnici kontaktnih leća koji bi, prilikom pojave izrazitog crvenila i upale, odmah trebali skinuti leće i posjetiti liječnika.

Zarazni konjunktivitis uzrokovan je virusima i najčešće se prenosi kontaktom. – dr. Dražen Grgić, Optical Express

Je li konjuktivitis zarazan?

Virusni i bakterijski konjunktivitis je iznimno zarazno stanje. Lako se prenosi neopranim rukama ili dijeljenjem ručnika s nekim tko ima konjunktivitis. Također je moguće zaraziti se putem kašljanja i kihanja.

Djeca koja boluju od konjunktivitisa trebaju ostati kod kuće i ne ići u školu kratak vremenski period. Alergijski konjuktivitis (sezonskog tipa, od životinjskih dlaka, kozmetike ili parfema) te konjunktivitis uzrokovan raznovrsnim kemikalijama nisu zarazni.

Konjuktivitis simptomi

Najčešći simptomi konjuktivitisa su:

 •  svrbež,
 • crvenilo,
 • peckanje,
 • osjećaj stranog tijela u oku
 •  natečeni očni kapci.

Crvenilo očiju

Crvenilo oka je tipični simptom konjunktivitisa. Konjunktivitis je uobičajena pojava i uglavnom nije ozbiljna te je vrlo malo vjerojatno da će izazvati bilo kakve dugotrajne posljedice ili oštetiti vid ako se uoči i tretira na vrijeme.

Otečene, crvene vjeđe

Simptomi infekcijskog konjunktivitisa tipično započinju u jednom oku i nastavljaju se na drugo u roku od nekoliko dana. Simptomi alergijskog konjunktivitisa obično uključuju oba oka. Iscjedak iz očnih kapaka je mnogo češći kod bakterijskih i alergijskih oblika konjunktivitisa.

Suzne oči

 • Virusni i alergijski konjunktivitis poznat je po tome što uzrokuje više suzenja očiju od ostalih oblika.

Svrbež ili žarenje

 • Pretjerani svrbež ili žarenje očiju tipični su simptomi vezani uz konjunktivitis.

Iscjedak iz oka

 • Bistar, vodenasti iscjedak iz oka je tipičan za virusni i infekcijski konjunktivitis. Ako je iscjedak obilniji, žućkasto-zelene boje, vjerojatno se radi o bakterijskom tipu.

Stvrdnute vjeđe

 • Ako se probudite sa “stisnutim” očima, to može biti uzrokovano nakupljanjem iscjetka iz oka tijekom noći.

Preosjetljivost na svjetlo

 • Konjunktivitis može uzrokovati preosjetljivost na svjetlo. Neke od osoba imaju ozbiljnije simptome, kao promjene u vidu, jaku osjetljivost na svjetlo ili jaku bol. U tom slučaju moguće je da se infekcija proširila te je potreban hitan pregled liječnika.

“Zapinjanje” u oku

 • Mogli biste osjetiti kao da vam je nešto “zapelo” u oku, kao što bi dijete moglo opisati osjećaj da u oku ima zrno pijeska.

 

Konjuktivitis kod djece

Zarazni konjuktivitis kod djece prenosi se obično prljavim rukicama i kihanjem. U rjeđim slučajevima zna se dogoditi da dijete ima sužene suzne kanale te se zbog toga pojavi konjuktivitis. 

Djecu često pogađa i alergijski konjuktivis, a prepoznat ćete ga po nabubrenim vjeđama i svrbežu - alergijska reakcija na prašinu, dlake, pelud itd.

Kako biste probali izbjeći konjuktivis kod djece preporučuje se često pranje ruku, kako prljavim rukama ne bi dirali oči. 

 

Svrbež oka

Oboljele od konjunktivitisa najčešće svrbi oko

Liječenje konjuktivitisa

Bakterijski konjunktivitis

 • tretira se antibiotskim kapima, pripravcima ili pilulama kako bi se spriječila infekcija. Za većinu virusnih infekcija ne postoji određen tretman – morate jednostavno pričekati da prođe, što je obično četiri do sedam dana.

Alergijski konjuktivitis

 • trebao bi se umanjiti kada se otkloni uzrok alergije te kada se tretira sama alergija. Kemijski konjunktivitis zahtjeva što brže pranje zahvaćenog oka te hitno javljanje liječniku.

Dijagnoza konjuktivitisa

Liječnik može zaključiti o postojanju konjunktivitisa samo na temelju specifičnih znakova i simptoma. Iako, bilo bi dobro pregledati oči putem lampe namijenjene za pregled. U nekim slučajevima, iscjedak iz oka može se poslati na analizu kako bi se odredio uzrok postojećeg stanja.

Kada je konjuktivitis znak nečeg ozbiljnijeg?

Učestali konjuktivitis može biti uzrok ozbiljne alergije ili infekcije kojoj je potreban drugačiji tretman. Također, moguća je iritacija očnih kapakablefaritis, ili problemi s rožnicom.

Rijetko, može biti znak nekih bolesti poput reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa eritematodes ili upalnih crijevnih bolesti, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti.

Konjuktivitis je moguć i kod Kawasaki bolesti – rijetke bolesti povezane s groznicom novorođenčadi i male djece.

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzroku, ali uvijek se bolje savjetovati s liječnikom koji će uzeti bris za analizu te odrediti vrstu i stupanj hiperemije spojnice.

Poželjno je često treptati, izbjegavati klimatizirane prostore, povremeno odmarati oči držeći ih zatvorenima i štititi ih od sunca, jer su pri osjećaju suhoće oči posebno osjetljive.

Olakšavanje simptoma konjunktivitisa

Kako biste smanjili bol i uklonili iscjedak uzrokovan bakterijskom ili virusnom upalom, koristite hladne ili tople obloge za oči. Svakako koristite različite ručnike kako biste spriječili prijelaz infekcije s jednog oka na drugo.

Također koristite čiste ručnike svaki puta kada ispirete oči. Čistite oči na način da povlačite ručnik od unutrašnjosti prema vanjskom dijelu oka.

Trajanje konjuktivitisa

Kad je u pitanju bakterijska infekcija, povratak na posao ili u školu moguć je 24 sata nakon početka korištenja antibiotika.

S virusnom upalom oka, zarazni ste sve dok traju simptomi. Svakako se konzultirajte s liječnikom o tome kada se možete vratiti svakodnevnim obvezama.

Sprječavanje širenja zaraze

Ako vaše dijete ima konjuktivitis, izbjegavajte dodirivati područja oko očiju te perite ruke redovito, naročito nakon nanošenja lijekova na to područje. Nikada ne dijelite ručnike, te bacite u pranje ručnik nakon svake uporabe.

Mijenjajte ručnike i posteljinu svakodnevno. Dezinficirajte sve površine, uključujući one u kuhinji i kupaoni, kao i ručke na vratima. Bacite svu šminku koju ste koristili za vrijeme infekcije.

Vrste konjuktivitisa – alergijski i virusni konjuktivitis

Alergijski i virusni konjuktivitis česta su stanja. Na pitanja koja je razlika između njih i kako ih liječiti odgovara dr. Anđela Jukić.

Dr. Anđela Jukić Oftalmolog
Dr. Anđela Jukić, specijalist oftalmolog, FEBO

Alergijski konjunktivitis – simptomi

Intenzivan svrbež, oteklina vjeđa, crvenilo spojnice (konjunktive) te sluzavi (mukozni) sekret iz oka su najčešći simptomi alergijskog konjunktivitisa.

Terapija je simptomatska, ovisi o jačini kliničke slike, hladni oblozi i umjetne suze te ponekad antihistaminici lokalno i peroralno uz ograničenu i kontroliranu upotrebu kortikosteroidnih pripravaka za lokalnu primjenu.

Alergijski konjuktivitis – liječenje

Alergijski konjuktivitis nastaje kao reakcija preosjetljivosti tipa I na određeni antigen, nije zarazan, a može biti sezonski i perenijalni.

Sezonski alergijski konjuktivitis se javlja u proljeće, kasno ljeto i u ranu jesen, a nastaje zbog peludi biljaka. Kod bolesnika je obično prisutna i sekrecija iz nosa.

Perenijalni alergijski konjuktivitis se javlja tijekom cijele godine, a najčešći alergen je kućna prašina. Alergen se prenosi zrakom, ulazi u suzni film te uzrokuje alergijsku reakciju.

Virusni konjuktivitis – simptomi

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta, a najčešći uzroci svih konjunktivitisa su virusi. Konjunktivitis se može javiti izolirano ili kao prateća pojava uz običnu prehladu ili druge sistemske virusne infekcije.

Izolirani virusni konjunktivitis je obično uzrokovan adenovirusima.

Adenovirusni  konjunktivitis se očituje jednom od tri kliničke slike, ovisno o serotipu virusa:

 1. Jednostavni folikularni konjunktivitis (svi serotipovi)
  Blaža klinička slika, ograničenog trajanja, prisutni su crvenilo, peckanje i vodenasta sekrecija iz oka.
 2. Faringokonjunktivalna groznica (serotipovi 3 i 7)
  Osim konjunktivitisa bolesnici se žale na povišenu temperaturu, upalu grla (faringitis) i imaju povećane preaurikularne limfne čvorove. Bolest prolazi za desetak dana.
 3. Epidemijski keratokonjunktivitis (serotipovi 8 i 19)
  Virus ima sposobnost produženog preživljavanja na suhim površinama (do 49 dana!) zbog čega se bolest vrlo lako širi.Obično zahvaća oba oka, simptomi i znakovi su: oteklina vjeđa, crvenilo i kemoza (oteklina) spojnice, suzenje, svjetloplahost (fotofobija) i povećani preaurikularni limfni čvorovi.
  Nakon 7 do 14 dana u 80% slučajeva se razviju zamućenja u rožnici zbog nakupina limfocita koja uzrokuju pad vidne oštrine. Bolest traje 3 do 4 tjedna, ali promjene na rožnici perzistiraju mjesecima.

Virusni konjunktivitisi se prenose bliskim kontaktom sa okularnim ili respiratornim sekretima.  Bolesnici s konjunktivitisom kao i njihova okolina trebaju izuzeto paziti na osobnu higijenu, češće pranje ruku i suzdržavati se od diranja očiju rukama i korištenja zajedničkih ručnika.

Virusni konjuktivitis – liječenje

Terapija virusnih konjunktivitisa je simptomatska, umjetne suze i hladni oblozi te eventualno astringentna 3% otopina Acidi borici.

konjuktivitis liječenje

Može li konjuktivitis biti simptom koronavirusa?

Oftalmolozi se pozivaju na kineske studije provedene na hospitaliziranim pacijentima oboljelim od koronavirusa. Prema izjavama medicinskih radnika, oči izgledaju kao kod osoba koje imaju alergijsku reakciju, imaju crvene kapke i crvenilo oko očiju.

Unatoč tome, ovaj simptom ne mora značiti odmah da imate koronavirus. Možete zaista imati samo konjuktivitis, prehladu, gripu ili alergiju.

Jedan od simptoma može biti i anosmija – gubitak njuha. Najčešći simptomi koronavirusa su temperatura, kašalj i kratak dah.

Kako se pravilno kaže – konjunktivitis ili konjuktivitis?

Iako se pravilno kaže i piše ‘konjunktivitis’ sa n, većina ovu bolest izgovara i piše bez n, to jest ‘konjuktivitis’.

Ocjena članka:

3.94 / 5 34
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci