Svrbe vas oči - što su očne alergije i na što sve možete biti alergični?

Dioptrija.hr
Svrbe vas oči - što su očne alergije i na što sve možete biti alergični?

Kada kažete: „Imam alergiju“, ljudi očekuju da kišete. No također možete imati i crvene, naotečene i iziritirane oči. Uobičajeni uzročnici poput peluda, prašine, životinjske dlake i ostalih vanjskih i unutarnjih alergena mogu potaknuti očne alergije. Kako biste ih uklonili, važno je da utvrdite što ih uzrokuje i držite se podalje tih uzročnika. Kapi za oči i ostali lijekovi mogu vam olakšati stanje.

očne alergije

Alergije oko očiju i očne alergije – uzročnici

Alergije oko očiju, očne alergije poznate su i kao alergijski konjunktivitis. Kao i kod ostalih alergijskih reakcija, uzrokovane su radom imunološkog sustava, tjelesnog prirodnog obrambenog mehanizma.

Kada imate očne alergije, vaš organizam reagira na tvari koje nisu toliko štetne, poput peluda, prašine, plijesni ili životinjskih dlaka. Oslobađa se histamin, tvar koja uzrokuje oticanje i upalu. Krvne žile u vašim očima počnu oticati te oči postaju crvene, suzne i iziritirane.

Optical Express

Alergije oko očiju i očne alergije – uzroci

 • pelud od trava, korijenja i drveća. To su najčešće vrste očnih alergija i nazivaju se sezonskim alergijskim konjunktivitisom
 • prašinu, životinjsku dlaku i ostale alergene unutarnjih prostora. Ove alergije traju tijekom cijele godine i nazivaju se kroničnim konjunktivitisom.
 • šminkuparfeme i ostale kemijske sastojke koji uzrokuju očne alergije pod nazivom kontaktni konjunktivitis
 • kontaktne leće

Simptomi očne alergije:

 • crvene, iziritirane oči
 • svrbež
 • suzenje iz očiju
 • naotečene vjeđe
 • osjetljivost, žarenje, bol
 • osjetljivost na svjetlo

Obično se pojavljuju i ostali simptomi alergija, poput začepljenog nosa i kihanja.

Alergije oko očiju i očne alergije – liječenje:

Neki od istih lijekova koje se koriste za nosne alergije koriste se i za očne alergije. Kako biste si olakšali što prije, lijekovi koji se izdaju bez recepta i kapi za oči mogu pomoći.

Antihistamiski lijekovi i kapi za oči

Antihistaminici rade na način da zaustavljaju histamin kako bi olakšali stanje svrbeža i suzenja očiju. Na tržištu postoji više vrsta, a neki od njih mogu uzrokovati pospanost.

Antihistaminske kapi za oči pogodne su za svrbež i suzenje očiju. Mogli biste ih koristiti nekoliko puta dnevno, no one bezreceptne ne koristite duže od 2-3 dana.

Obično se kombiniraju s ostalim vrstama kapi, uključujući one koje sužavaju otečene krvne žile u očima. Ne smijete koristiti ovu vrstu kapi (dekongestivi) više od nekoliko dana za redom. Ukoliko imate glaukom, nemojte ih koristiti uopće.

Svrbe vas oči? Evo mogućih uzroka za svrbež očiju

Ukoliko vas oči svrbe, obično je najčešći uzrok tome alergija ili alergijski konjunktivitis.

Alergijski konjunktivitis dijeli se na sezonski i godišnji. Kao što mu samo ime govori, sezonski konjunktivitis javlja se tokom sezone alergena – trave, peludi i korova, a to su proljeće i jesen. Godišnji konjunktivitis prisutan je tijekom cijele godine, a uzrokuju ga plijesan, prašina ili dlake vaših kućnih ljubimaca.

 Zašto nas svrbe oči?

Alergeni uzrokuju alergijsku reakciju, a histamin koji se oslobađa prilikom te reakcije uzrokuje vlaženje, suzenje očiju, njihovo crvenilo te svrbež. Nikako ne smijete trljati oči, jer iako vam kratkotrajno to pruža olakšanja, tako se oslobađa još više histamina te vam se stanje pogoršava. Trljanjem očiju riskirate i ozljedu površine oka.

Ovo stanje može biti uzrokovano i drugim stanjima poput blefaritisa ili sindromom suhog oka. Također, ukoliko ne pazite na higijenu leća i otopina za njihovo čuvanje i čišćenje, možete imati ove simptome. Ponekad ovo stanje uzrokuje i reakcija na te iste otopine za leće.

Pročitajte sljedeće:
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?
Iritacija očiju – što je uzrokuje i kako je izbjeći?
Je li sunce dobro za naše oči?
10 savjeta kako zadržati dobar vid i zdrave oči ukoliko radite na računalu svaki dan
Kako su se sunčane naočale razvijale kroz povijest?
Kako znati jesam li kandidat za lasersku korekciju vida?
Riješite se bora oko očiju i zategnite opuštenu kožu!
Koordinacija očiju – kako je poboljšati?

Ocjena članka:

3.06 / 5 17
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci