Kako liječiti natečene oči, peckanje i suzenje?

Dioptrija.hr
Kako liječiti natečene oči, peckanje i suzenje?

Natečene oči, peckanje i suzenje pojavljuju se kada postoji upala ili višak tekućine u tkivima koja obavijaju oko. Natečene vjeđe mogu, a i ne moraju biti bolne, te zahvaćaju i gornje i donje kapke. Evo kako liječiti natečene oči, peckanje i suzenje.

natečene oči, peckanje i suzenje

Sadržaj:

Natečene oči, peckanje i suzenje – simptomi

Mnogo je razloga za natečene oči, peckanje i suzenje, uključujući infekcije oka, ozljede i alergije. Natečenost vjeđa može biti i znak mnogo ozbiljnijih, za vid opasnih problema, poput orbitalnog celulitisa, Gravesove bolesti te očnog herpesa.

Optical Express

Važno je posjetiti liječnika ukoliko simptomi ustraju, pogoršavaju se ili mijenjaju.

Natečene vjeđe su simptom nekog drugog stanja, poput alergija ili infekcija. Uz natečene vjeđe dolaze i ovi simptomi:

Očne iritacije, poput svrbeža
☑ Preobilno izlučivanje suza
☑ Smetnje u vidu
☑ Crvenilo vjeđa
☑ Crvenilo očiju i upala konjunktive
☑ Očni iscjedak
☑ Suhoća očnih vjeđa
☑ Bol, osobito ako je uzrok infekcija oka

Uzroci za natečene oči, peckanje i suzenje

Mnogo je uzroka zbog kojih oči mogu biti natečene – od onih blažih do potencijalnih stanja opasnih za vid.

☑ Alergije

Očne alergije se pojavljuju kada imunološki sistem reagira na stranu tvar – alergen. Pelud, prašina, životinjske dlake, određene kapi za oči ili otopine za leće su neki od najčešćih očnih alergena. Kozmetika za oči također može biti uzrok natečenih očiju.

☑ Konjuktivitis

Upala konjunktive. Alergijski, bakterijski i virusni konjuktivitis može rezultirati natečenim vjeđama uz ostale simptome, poput vodenastih, crvenih i iritiranih očiju.

☑ Ječmenac

Obično se pojavljuje kao natečena, crvena izraslina na rubu vjeđe. Ječmenci su obično uzrokovani bakterijskim infekcijama te upalama meibomianovih žlijezda.

☑ Chalazion

Stanje uzrokovano začepljenim meibomianovim žlijezdama isprva se čini kao ječmenac, no kasnije se razvija u lojnu cistu. Druga razlika jest ta da se ječmenac pojavljuje na rubu vjeđe dok se chalazion razvija dalje od ruba.

Oba stanja uzrokuju natečenost vjeđa.

☑ Ozljede oka

Trauma očnog područja, pogotovo nagnječenje očne vjeđe te trauma uzrokovana očnim kozmetičkim operacijama (blefaroplastika, operacija vjeđa) mogu uzrokovati upale i natečene oči.

☑ Korištenje kontaktnih leća

Neispravna njega kontaktnih leća, poput nošenja nečistih leća, plivanje za vrijeme nošenja leća ili čuvanje leća u nečistoj posudi mogu uzrokovati očne infekcije i naotečene vjeđe.

Korištenje oštećenih leća također može iziritirati oko te uzrokovati natečenost vjeđa.

☑ Blefaritis

Upala očnih vjeđa, obično uzrokovana nepravilnim radom uljnih žlijezda u vjeđama koje se prazne blizu baze trepavica. Blefaritis karakteriziraju natečene i bolne vjeđe te mogu biti udružene s prhutastom kožom vjeđa te gubitkom trepavica.

Blefaritis je obično kronično stanje, što znači da simptomi mogu biti kontrolirani pravilnim tretmanom i higijenskim navikama, no nikada nije u potpunosti izliječen.

Često se veže uz bakterijske infekcije, no može biti i povezan sa sindromom suhog oka.

☑ Periorbitalni celulitis

Ovo je relativno česta infekcija i/ili upala očnih vjeđa i područja oko očiju. Infekcija može biti uzrokovana bakterijama, virusima ili ostalim patogenima. Periorbitalni celulitis se još naziva i preseptal cellulitis.

☑ Orbitalni celulitis

Ovo je rijetka i ozbiljna bakterijska infekcija tkiva koja obavijaju oko, rezultirajući bolnim naticanjem gornje i donje vjeđe, te moguće i područja obrva i obraza.

Ostali simptomi uključuju ispupčene oči, oslabljen vid, vrućicu te bol u očima. Orbitalni celulitis jest medicinska hitnost te je potreban brzi tretman antibioticima kako bi se spriječilo oštećenje optičkog živca, stalan gubitak vida ili sljepoća te ostale ozbiljne komplikacije.

☑ Očni herpes

Uzrokovan najčešće virusom herpes simplex, očni herpes uzrokuje upalu rožnice. Simptomi mogu biti slični konjuktivitisu, no vjeđe mogu biti izrazito bolne uz zamućen vid, te naotečene zbog čega možete imati problema s vidom.

Gravesova bolest – ovaj očni poremećaj, uzrokovan preaktivnom štitnom žlijezdom (hipertiroizam), često se povezuje s natečenim i podbuhlim vjeđama te izbočenim očima, kao i s postojanjem duple slike te spuštenih vjeđa (ptoza).

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, posjetite svog liječnika što je prije moguće zbog ispravne dijagnoze i liječenja.

Kako liječiti natečene oči, peckanje i suzenje?

Tretman natečenih očiju i vjeđa ovisi o prvotnom uzroku. Vaš optometrist ili oftalmolog mogu vam prepisati lijekove ili kapi za natečene oči, peckanje i suzenje.

Općenito, ako su vam oči natečene zbog alergija, antihistaminske kapi za oči ili lijekovi protiv alergija, kao i kapi za oči koje ovlažuju će pomoći kod uklanjanja simptoma.

Vaš liječnik bi mogao preporučiti i blage steroidne kapi u slučaju ozbiljnijih alergijskih reakcija. Ostala stanja, poput infekcija kao što je konjunktivitis ili očni herpes, reagiraju dobro na antivirusne ili protuupalne kapi i masti za oči, kao i na antibiotike.

Također, ako nosite kontaktne leće, uklonite ih dok se oteklina ne povuče. Stavljanje hladnog obloga na oči katkad može umanjiti oticanje vjeđa, natečene oči, peckanje i suzenje, kao i polijevanje hladnom vodom dok su vjeđe zatvorene.

Ukoliko natečene oči, peckanje i suzenje te ostali simptomi ustraju ili se pogoršaju ili ako osjetite bol u očima, posjetite svog liječnika što je prije moguće.

natečene oči, peckanje i suzenje

4 savjeta kako prevenirati natečene oči, peckanje i suzenje

Testirajte se na alergene. Ako su natečene vjeđe, natečene oči, peckanje i suzenje i ostali simptomi alergija česta pojava kod vas, testirajte se na alergene. Ako znate na što ste alergični, možete izbjeći određene alergene ili u najmanju ruku minimalizirati izloženost od njih.

☑ Izaberite kozmetiku i ostale proizvode za ljepotu koji su hipoalergenski te bez umjetnih dodataka kako biste spriječili alergijske reakcije. Također možete napraviti test prije upotrebe određenih proizvoda na zapešću kako biste izbjegli alergijske reakcije.

Kada koristite kapi za oči, koristite kapi bez konzervansa. Iako konzervansi u uobičajenim kapima za oči sprječavaju razmnožavanje bakterija, neki ljudi su alergični na njih.

Ako nosite kontaktne leće, možete minimalizirati rizike od očnih infekcija ili iritacija primjenjujući ispravne higijenske postupke, uključujući i čestu zamjenu vaših leća te posuda za iste.

Uzroci iz okoline za natečene oči, peckanje i suzenje

Pečenje očiju može imati više mogućih uzroka, od onih lakših do onih težih. Žarenje se može pojaviti sa ili bez ostalih simptoma kao što je svrbež, bol u očima, suzenje očiju ili iscjedak iz oka.

Često je pečenje očiju uzrokovano neizbježnim čimbenicima iz okoline, poput snažnog vjetra ili visoke razine peludi u zraku. Dakako, slične senzacije mogu biti i simptomi mnogo ozbiljnijih očnih problema koji zahtijevaju medicinsku pomoć.

Kako bi se oči ispravno tretirale, važno je prvo odrediti uzrok pečenja očiju.

Uzroci za peckanje očiju

Ponekad je lako reći što uzrokuje žarenje očiju. Npr., oči vas mogu peći kao reakcija na kemijske supstance, poput sastojaka koji se nalaze u šamponima, kloru iz bazena ili kremi za oko očiju.

Ostali iritirajući faktori mogu uključivati šminku, razne kreme, sapune i proizvode za čišćenje. Nošenje kontaktnih leća tijekom dužeg perioda također može uzrokovati pečenje očiju.

Žarenje očiju, natečene oči, peckanje i suzenje se također može pojaviti kao posljedica smoga, dima, prašine, peludi ili životinjske dlake. Ukoliko ste alergični na koju od ovih supstanci, još je veća vjerojatnost od pečenja očiju.

Čak i čist zrak može uzrokovati osjećaj žarenja očiju, osobito ako je vani izrazito vruće, hladno ili suho vrijeme.

Iako je prisutnost neke supstance često uzrok pečenja očiju, ovakvo stanje može upućivati i na ozbiljnija stanja. Npr., stanja poput očne rosaceesindroma suhog oka i blefaritisa mogu uzrokovati osjećaj žarenja očiju.

Također, bilo što što uzrokuje upalu može uzrokovati osjećaje žarenja. Očne alergije, kao i bakterijske ili virusne infekcije mogu izazvati upale koje mogu uzrokovati osjećaj žarenja u očima, kao i obična prehlada ili gripa.

U rijetkim slučajevima, pečenje očiju može biti znak ozbiljnijih problema vezanih uz vid ili čak i život, kao što je to uveitis ili orbitalni celulitis.

Žarenje u očima se obično pojavljuje uz ostale simptome koji mogu upućivati vašeg liječnika na uzrok vaše nevolje. Npr., kada se žarenje u očima pojavljuje uz svrbež, to može signalizirati alergiju, a ako se uz žarenje pojavljuje i iscjedak iz oka, to upućuje na infekciju.

Kako si olakšati?

Ukoliko kemijski proizvodi za kućanstvo dođu u kontakt s vašim očima i izazovu pečenje, prvo trebate provjeriti upute na proizvodu. U većini slučajeva, dovoljno je isprati oči kako biste smanjili žarenje oka.

Kao primjer, djeca i odrasli često prelaze preko očiju s rukama na kojima su ostaci kreme za sunčanje tijekom ljetnih mjeseci. Iako žarenje, natečene oči, peckanje i suzenje može biti isprva vrlo neugodno, nježno ispiranje očiju čistom vodom donijet će brzo olakšanje.

Ukoliko patite od alergija, vaš liječnik bi vam mogao prepisati određene kapi za oči koje će ublažiti žarenje tijekom sezone alergija.

Kapi se obično razlikuju od oralnih lijekova protiv alergija, što može ponekad i uzrokovati žarenje u očima zbog isušivanja u oku.

Uzimate li lijekove protiv alergija ili bilo koje druge lijekove za koje vjerujete da uzrokuju pečenje očiju, raspravite s vašim liječnikom o tome trebate li ih prestati uzimati.

Pečenje očiju uzrokovanih suhoćom očiju obično se može tretirati uporabom lubrikacijskih kapi za oči (također nazivanih umjetnim suzama). Hladan oblog preko zatvorenih očiju može vam također donijeti olakšanje.

Kada kontaktirati liječnika za natečene oči, peckanje i suzenje?

Ukoliko je pečenje očiju praćeno bolovima ili izrazitom osjetljivošću na svjetlo ili ako imate iscjedak iz oka, zamućen vid, bljeskove, dvostruki vid ili druge neočekivane simptome, kontaktirajte svog liječnika odmah.

Čak i ako se ne pojavi niti jedan od ovih simptoma, a stanje vam se ne poboljša u roku od nekoliko dana, bilo bi dobro da posjetite liječnika. Za pregled se može naručiti u Optical Expressu.

Konjunktivitis

Simptomi konjunktivitisa su svrbež i crvenilo, s čestom pojavom bijelog ili žutog iscjetka iz oka. Curenje iz nosa i simptomi prehlade su vrlo česti.

Ako mislite da imate konjunktivitis, javite se svom liječniku kako biste bili sigurni. Ovo stanje može biti zarazno, stoga perite često ruke i ne dijelite ručnike s ikim.

Neka stanja, poput suhih očiju ili očne infekcije često nalikuju na konjunktivitis. Vaš liječnik će znati razliku i kako liječiti ovo stanje.

Pročitajte sljedeće:Konjunktivitis – uzroci, simptomi i liječenje.

Suhe oči

Za ovaj ne toliko rijedak problem možete okriviti okoliš, hormonalne promjene ili vašu dnevnu rutinu.

Ljudi koji se mnogo koriste računalima, mobitelima, čitaju knjige ili gledaju televiziju duži vremenski period mogu se osjećati nelagodno do kraja dana jer ne trepću dovoljno.

Vlažite oči kapima nekoliko puta dnevno. Posjetite liječnika ako vam kapi ne pomognu. Neka stanja, poput određenih oblika artritisa, povezani su sa suhim očima. Također, i neki lijekovi mogu prouzročiti ovo stanje.

Pročitajte sljedeće:Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti.

Ječmenac – crveno ispupčenje na očnom kapku

Vaše oči prirodno proizvode ulje. Ako se lojne žlijezde začepe, mogu uzrokovati infekciju u folikuli vašeg očnog kapka. Rezultat je bolna, crvena izbočina na očnom kapku koja se naziva ječmenac.

Mnogo je razloga za natečene vjeđe, uključujući infekcije oka, ozljede i alergije. Natečenost vjeđa može biti i znak mnogo ozbiljnijih, za vid opasnih problema, poput orbitalnog celulitisa, Gravesove bolesti te očnog herpesa

Također možete prati trepavice jednom dnevno s nekoliko kapi dječjeg šampona te toplom vodom. Ako to ne pomogne, javite se svom liječniku. Možda će vam prepisati antibiotik, steroidnu kremu ili čak operaciju.

Pročitajte sljedeće:Ječmenac i chalazion – uzroci i razlike.

Titranje vjeđa

Titranje vjeđa je uobičajena i uznemirujuća pojava, no obično nije previše zabrinjavajuća. Naziva se i miokimija. Često nema određenog uzroka i spontano prestaje.

Može biti povezana s unosom kofeina, stresom ili premalo sna. Rješenje jest da napravite neke izmjene što se tiče svakodnevnih navika.

Posjetite liječnika ako vam titranje vjeđa potraje duže od tjedan dana ili vam ostali dijelovi lica počnu također titrati. Vrlo je rijetko, no može biti nešto mnogo ozbiljnije.

Pročitajte sljedeće: Zašto vam titra oko – svi uzroci treperenja oka.

Naprezanje očiju

Kada gledate u zaslone bilo koje vrste veći dio dana, vaše oči postaju umorne. Uzmite odmor po pravilu 20/20/20. Gledajte objekt udaljen barem 20 koraka za vrijeme 20 sekundi svakih 20 minuta.

Ostali uzrok napregnutih očiju može biti i njihova suhoća. Probajte koristiti kapi za oči. Ako vam ne pomognu, možda trebate naočale, osobito ako imate više od četrdeset godina.

Spuštene oči

Kako starimo, tanko tkivo očnih vjeđa može početi izgledati lagano obješeno. To je normalna pojava, sve dok se događa na oba oka.  Javite se vašem liječniku što je prije moguće ako jedan ili oba kapka padnu do ili preko razine zjenice.

U tom slučaju mogli biste imati mnogo ozbiljnijih poteškoća.

Pročitajte sljedeće:Ptoza – spuštene vjeđe – uzroci, simptomi i liječenje

Ne možete vidjeti mala slova?

Jesu li vam jelovnici postali preteški za čitanje? Ako imate više od četrdeset godina, to je vjerojatno normalna pojava. U tim godinama, svačije oči se počinju mijenjati zbog stanja koje se naziva prezbiopija (staračka dalekovidnost).

To se događa kada očna leća postane pretvrda te izgubi mogućnost akomodacije pa ne može više tako lako prebacivati fokus s daljine na blizinu.

To znači da je teže čitati iz blizine, pogotovo ako je svjetlo prigušeno. Naočale za čitanje, bifokalne i progresivne leće obično pomažu.

natečene oči, peckanje i suzenje

U krajnjem slučaju, javite se vašem liječniku ukoliko mislite da su nastupili problemi s vidom ili da nešto nije u redu s vašim očima.

Ukoliko imate četrdeset godina ili više, vjerojatno će predložiti pregled kako bi utvrdio eventualna stanja koja nemaju ove očite simptome. Neka od njih, poput glaukoma ili bolesti mrežnice, mogu dovesti do sljepoće.

Obaviti opsežan pregled očiju je vrlo važno, osobito ako imate obiteljsku povijest ili neko od stanja koja povećavaju rizik od očnih bolesti.

Migrene, glavobolje,vrtoglavice i problemi s vidom

Mnoge osobe koje imaju migrene i glavobolje također imaju probleme i s vidom, kao i s vrtoglavicama. Ovi efekti katkad mogu biti zastrašujući, no obično se poboljšaju ili u potpunosti nestanu s tretmanom.

Promjene životnog stila, lijekovi te komplementarne terapije mogu pomoći kod problema s migrenama i povezanim simptomima.

Pročitajte sve o uzrocima, simptomima i liječenju migrena, glavobolja, vrtoglavica i problemima s vidom. 

 Ozbiljniji problemi s vidom:

Saznajte kako kolesterol utječe na oči.
Očni problemi koje uzrokuje dijabetes.
Siva mrena – koje je pravo vrijeme za operaciju?
Senilna makularna degeneracija
Glaukom – uzroci, simptomi i liječenje

Ocjena članka:

3.83 / 5 18
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci