Operacija sive mrene - vodič kroz uzroke, simptome, liječenje i operacija!

Dioptrija.hr
Operacija sive mrene - vodič kroz uzroke, simptome, liječenje i operacija!

Optical Express je poznati centar u kojem se izvode zahvati laserske korekcije vida, ali i operacija sive mrene. Operacija sive mrene nužna je za očuvanje vida. Stručnjaci iz Optical Expressa pripremili su veliki vodič kroz uzroke, simptome, liječenje i operaciju sive mrene.

operacija sive mrene

Što je siva mrena?

Siva mrena ili katarakta vodeći je uzrok sljepoće u svijetu, a opisuje se kao zamućenje očne leće koja zbog starenja gubi svoju elastičnost i prozirnost. Zbog sivobijele boje naziva se siva mrena.

Optical Express

Na njen razvoj utječu povišena životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi faktori. Ukoliko se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći je uzrok sljepoće u svijetu (oko 50%).

Iskoristite popust na operaciju mrene. Pogledajte sve cijene i mogućnosti plaćanja.

Kako otkriti sivu mrenu?

Kod sive mrene prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti poput vožnje automobila, čitanja ili prepoznavanja lica postaju sve teže.

Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti.

Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Jedini način liječenja je operacija sive mrene, tako da se zamućena očna leća zamijeni sintetičkom.

Koji su simptomi sive mrene?

Siva mrena je bezbolna, a oboljeli najčešće dolaze na pregled zbog postupnog gubitak vidne oštrine, kojeg pripisuju promjenama dioptrije, što im znatno otežava svakodnevne aktivnosti poput gledanja televizije, čitanja, vožnje itd.

operacija sive mrene

Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled za otkrivanje sive mrene se sastoji od detaljnih oftalmoloških mjerenja i mišljenja specijaliste oftalmologa:

  • detaljni pregled oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
  • precizna mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i iDesign
  • optička i ultrazvučna biometrija
  • dodatna dijagnostika po potrebi (OCT vidnog živca i makule)

Detaljno se mjeri vidna oštrina, očni tlak te se na biomikroskopu analizira prednji i stražnji segment oka. Obrada se upotpunjuje detaljnom analizom na uređajima Wavescan i iDesign za najpreciznija mjerenja dioptrije, uz optičku i ultrazvučnu biometriju kojom dobivamo precizan izračun intraokularne leće koja će se ugraditi u oko nakon uklanjanja zamućene prirodne leće.

Oftalmolog nakon pregleda može indicirati još OCT vidnog živca i makule kojim se skenira i analizira očni živac, žuta pjega (centar za vid) te cjelokupna retina kako bi se dobio uvid u stanje oka u cijelosti.

Vaš liječnik oftalmolog će Vam reći jeste li kandidat i je li za vas operacija sive mrene opcija te kakav se učinak operacije može očekivati.

Nažalost postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne okluzije) koje mogu utjecati da, uprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no to Vam oftalmolog unaprijed protumači nakon detaljnog pregleda.

Operacija sive mrene – kada je pravo vrijeme za operaciju?

Sivu mrenu treba operirati kada je postavljena dijagnoza i kada slabljenje vida ometa svakodnevne aktivnosti.

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju sive mrene (smanjuje broj komplikacija) i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) se mrena elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

Kako izgleda operacija sive mrene? 

Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije sive mrene (katarakte) ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški –operacija sive mrene. Radi se ultrazvučna operacija sive mrene, tako da se zamućena očna leća zamijeni sintetičkom.

Ultrazvučna operacija sive mrene (fakoemulzifikacija) jedan je od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito.

Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od samo 2.2 ili 2.75 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantnoj kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta.

Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna sintetička intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

Danas se operacije sive mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno, dakle – pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Operacija je u potpunosti bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji kapljicama, a sam zahvat obično traje 15-30 minuta. Najprije se operira jedno oko, a nakon mjesec dana i drugo oko.

Koje se leće koriste kod operacija sive mrene?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća. Najčešće se primjenjuju:

  • monofokalne leće (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama
  • multifokalne/ trifokalne leće (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu i blizinu)
  • torične leće (eliminiraju astigmatizam te postoje u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti)

Koliko traje operacija sive mrene?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u bolnici.

Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 – 30 minuta. Protuupalne kapi se primjenjuju kroz sljedeća 2 – 3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

Koji su sve nalazi potrebni prije operacije sive mrene?

Prije operacije sive mrene je potrebno kod svog obiteljskog liječnika otići po dozvolu za operativni zahvat u lokalnoj anesteziji i popis lijekova u trajnoj terapiji.

Ukoliko do termina operacije pacijent nije teže bolovao dovoljna će biti kontrola krvnog tlaka, glukoze u krvi, nalaz krvne slike i ovisno o procjeni liječnika EKG nalaz.

U slučaju da pacijent boluje od nekih težih sistemskih bolesti (stanje nakon operacije premosnica srca, ugradnje stentova, primjena trajne antikoagulantne terapije) tada bi bilo dobro napraviti kontrolu kod specijaliste interniste i transfuziologa koji daju preporuku o regulaciji terapije peroralnim antikoagulansima (marivarin, heparin).

Moram li ostati u poliklinici poslije operacije sive mrene?

Katarakta se najčešće operira kroz sustav jednodnevne kirurgije tj. ambulantno pa se uskoro nakon operacije može ići kući. Kod kuće je preporučeno mirovanje, a kontrola kod oftalmologa je sljedeći dan nakon zahvata.

Koliko traje oporavak nakon operacije sive mrene?

Već sljedeći dan nakon operacije mrene se primjećuje poboljšanje vidne oštrine, no potpuni oporavak je najbolje uočljiv 7 dana nakon zahvata.

Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i vještinama oftalmoloških kirurga oporavak nakon operacije katarakte je brz i bezbolan te se već za nekoliko dana može očekivati povratak pune vidne oštrine.

Prvi tjedan nakon operacije je važno izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru te treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca. Izbjegavanje sportskih aktivnosti preporuča se dva do tri tjedna nakon zahvata ovisno o vrsti sporta.

Postoji li starosna granica za operaciju sive mrene?

Starosna granica ne postoji, operacijom se postiže rehabilitacija vida i poboljšava kvaliteta života u svim dobnim skupinama.

Je li operacija sive mrene trajna?

Nakon uklanjanja prirodne zamućene leće i ugradnje umjetne intraokularne leće učinak operacije sive mrene je doživotan, tj. umjetnu leću nije potrebno mijenjati. Vrlo rijetko se oko umjetne leće stvori reakcija tkiva (fibroza kapsule) koja se lako može ukloniti YAG laser kapsulotomijom.

Hoće li me boljeti nakon operacije sive mrene?

Na dan operacije se može pojaviti blago žuljanje i peckanje u oku, koje brzo prolazi. S obzirom da je zahvat učinjen kroz mikroinciziju od 2.2 ili 2.75 mm oko se hermetički zatvara bez šivanja pa je i oporavak izrazito brz i bezbolan.

Dobiva li se terapija nakon operacije od vas i je li besplatna?

Nakon operacije pacijent dobiva paket antibiotskih i protuupalnih kapljica za oči, te umjetne suze za prvih tjedan dana. Nakon toga nabavlja terapiju na recept putem svog obiteljskog liječnika.

Jesu li kontrole poslije operacije sive mrene besplatne i koliko ih ima?

Nakon operacije sive mrene tri su kontrole preporučljive i besplatne, prva kontrola je dan nakon operacije, druga kontrola je za 7 dana nakon zahvata te posljednja za mjesec dana, kada se liječenje smatra završenim.

Na što pacijent mora paziti prije i poslije operacije sive mrene?

Prije operacije sive mrene je potrebno kod svog obiteljskog liječnika otići po dozvolu za operativni zahvat u lokalnoj anesteziji i popis lijekova u trajnoj terapiji. Ukoliko do termina operacije pacijent nije teže bolovao dovoljna će biti kontrola krvnog tlaka, glukoze u krvi, nalaz krvne slike i ovisno o procjeni liječnika EKG nalaz.

Prvi tjedan nakon operacije je važno izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru te treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca. Izbjegavanje sportskih aktivnosti preporuča se dva do tri tjedna nakon zahvata ovisno o vrsti sporta.

Ocjena članka:

4.03 / 5 40
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci