Operacija sive mrene u bolnicama (preko HZZO-a) čeka se i do 657 dana, saznali smo kako doći prije na red

Dioptrija.hr
Operacija sive mrene u bolnicama (preko HZZO-a) čeka se i do 657 dana, saznali smo kako doći prije na red

Siva mrena je zamućenje očne leće koje se u većini slučajeva pojavljuje kod starijih od 40 godina. Osim što je poznata kao zamućenje očne leće, siva mrena (katarakta) poznatija je još i po dugim listama čekanja u bolnicama.

Operacija sive mrene u bolnici (HZZO)

Želite operirati sivu mrenu? Nema problema! Prvo se morate naručiti na pregled za čiji termin čak i ne čekate toliko dugo – otprilike 3 mjeseca, iako to sve naravno ovisi od bolnice do bolnice. Problem dugih lista čekanja poznat je u našem zdravstvenom sustavu, no problem sa sivom mrenom je veći utoliko jer njenim razvojem možemo oslijepiti pa se naša kvaliteta života značajno smanji. Uputili smo poziv par bolnica u Zagrebu i Osijeku kako bi saznali koliko se kod njih čeka za pregled i operaciju sive mrene. Rezultati su sljedeći: ako se u Osijeku naručite na pregled za mrenu, na pregled ćete čekati u prosjeku 100 dana. U Zagrebu je situacija nešto drugačija pa bi za pregled mogli čekati čak i godinu dana.

Optical Express

Mislili ste da je najbitnije dobiti termin za pregled kako bi se riješili sive mrene? Tu tek sve počinje jer od dana kada ste obavili pregled, na operaciju u Osijeku čekat ćete 301 dan, a u jednoj zagrebačkoj bolnici čak 657 dana.

Liste želja i lista čekanja preko HZZO-a

Postoje slučajevi gdje ćete u jednoj bolnici čekati duplo duže na pregled i operaciju mrene nego u nekoj drugoj, no bez obzira na to, pacijenti su spremni čekati duže. Jedan od najpoznatijih slučajeva je bolnica Sv. Duh u Zagrebu gdje se pacijenti mogu naručiti na pregled i to “po želji”. Dakle, spremni su duže čekati jer žele da ih operira baš određeni doktor.

“Moja sestra je bila ovdje i prezadovoljna je tako da sam i ja spremna čekati malo duže na operaciju samo da znam da će sve proći dobro” – kazala je pacijentica koja na operaciju mrene čeka već 542 dana.

Osim dobre reputacije doktora, duge liste čekanja u bolnicama imaju i druge uzroke poput: manjka stručnog osoblja, zastarjela oprema kao i organizacija unutar pojedine bolnice.

Prepoznajte simptome sive mrene na vrijeme

Ako želite operirati mrenu u državnoj bolnici, pokušajte što prije obratiti pozornost na simptome. Ranim otkrivanjem sive mrene možete spriječiti sljepoću jer mrena je poznata kao jedan od najčešćih uzroka sljepoće u svijetu. .

Neki od prvih simptoma koje bi trebali primijetiti je osjetni pad oštrine vida koji je posljedica zamućenja očne leće. Zbog slabijeg vida sve vam je teže obavljati radnje noću jer vam bliještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Posebnu pozornost i oprez obratite prilikom noće vožnje automobila kako bi spriječili nesreću.

Kako mogu prepoznati kataraktu (sivu mrenu)?

Siva mrena i njezino rano otkrivanje može spasiti vaš vid i zato ako imate više od 40 godina obavezno obavite preventivni pregled za otkrivanje sive mrene.

Rješenje kako doći prije na red za operaciju sive mrene

Slobodno tržište omogućilo nam je kao potrošačima pa tako i pacijentima pravo izbora. Osim u državnim bolnicama, pregled i operaciju sive mrene možemo obaviti i u poliklinikama. Najveća prednost privatnih poliklinika je to što se na preglede i zahvate ne čeka duže od par dana, a kada je zdravlje u pitanju onda su takve stvari krucijalne. Modernije tehnologije, ugodna atmosfera i dobro educirano osoblje poticaj su mnogih da operaciju sive mrene obave baš u privatnoj poliklinici. Iako većina misli kako su cijene operacija u privatnim poliklinikama visoke, kada bi stavili u odnos broj dana koje se čeka u državnoj bolnici i cijena usluge u privatnoj poliklinici, jasno je kako je to zapravo isplativo. Osim što je isplativo, može spasiti vaš vid.

Pročitajte sljedeće:
Ksantelazma – što je to, je li opasno i kako se uklanja?
Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja
Kako mogu prepoznati kataraktu (sivu mrenu)?
Vodič kroz operaciju sive mrene – kako je prepoznati i liječiti
Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!
“Nano – kapi” – kapi koje popravljaju vid
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?

 

Ocjena članka:

5.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci