Kako kolesterol utječe na oči?

Dioptrija.hr
Kako kolesterol utječe na oči?

Negativni utjecaji povišenog kolesterola na tijelo dobro su poznati većini ljudi, a povišen krvni tlak, ateroskleroza, dijabetes i bolesti perifernih arterija samo su neki od problema povezani s ovim problemom. Međutim, manje je poznato da povišeni kolesterol može prouzročiti iznenadnu sljepoću čak i ako se niti jedna od drugih bolesti povezanih s kolesterolom nije manifestirala. Radi se o okluziji središnje mrežničke arterije, gdje dolazi do stvaranja ugruška i zaustavljanja protoka krvi do oka. Blokirana ili sužena središnja arterija onesposobljava očni živac te dolazi do naglog, bezbolnog gubitka vida.

Ukoliko nije zahvaćena čitava arterija već samo njen ogranak i gubitak vida je ograničen samo na to područje i najčešće se radi o nestanku donje ili gornje polovice vidnog polja. Blokadom glavne arterije dolazi do potpunog gubitka vida. Potrebno je brzo reagirati jer se tako povećavaju šanse za oporavak, a ključno je što prije sniziti očni tlak.

Optical Express

Plak kao posljedica povišenog kolesterola

Plak koji se nakuplja u karotidnim arterijama posljedica je povišenog kolesterola, a embolusi su mali komadići masnog tkiva ili krvnih ugrušaka i oni se mogu odvojiti od plaka te se nakupiti u arterijama mrežnice. Zbog tog nakupljenog plaka dolazi do gubitka vida, ali naravno, osobe koje boluju od plaka imaju veliku šansu suočiti se s čitavim nizom ozbiljnih zdravstvenih komplikacija koje nisu povezane s očima. Istraživanja pokazuju da srčani bolesnici spadaju u rizičnu skupinu kada se radi o šansama da se razvije okluzija središnje mrežničke arterije te se posljedično, pacijente s ovim problemom oka upućuje na kardiovaskularnu dijagnostiku.

Okluzija središnje mrežničke vene

S obzirom na mjesto stvaranja ugruška u mrežnici, pacijentu se može i dijagnosticirati okluzija središnje mrežničke vene. Ova pojava karakteristična je za starije bolesnike, a gubitak vida može biti nagli ili postupan.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu  “Archives of Ophthalmology”, u svibnju 2008. godine,  pokazuje da ljudi s visokim razinama kolesterola imaju otprilike dva i pol puta veću šansu da razviju okluziju središnje mrežničke vene. Ukoliko pacijent, osim povećanih razina kolesterola, pati i od visokog krvnog tlaka, šanse za okluziju središnje mrežničke vene povećavaju se za tri i pol puta. Neka istraživanja pokazuju da žene imaju otprilike 25% veću šansu za oboljenje u usporedbi s muškarcima. Inicijalni gubitak vida prilično je dobar indikator ishoda liječenja okluzije središnje mrežničke vene. Što je situacija gora na početku, šanse su veće da oporavak ne bude potpun i obrnuto jer, na žalost, još uvijek ne postoji opće prihvaćenog liječenja okluzije središnje mrežničke vene.

Dva tipa okluzije središnje mrežničke vene

Postoje dva tipa okluzije središnje mrežničke vene, a to su ishemički i neishemički. Ishemički tip okluzije manje je ozbiljan i zahvaća većinu pacijenata. Neishemički tip je ozbiljnija varijanta koja može dovesti do raznih komplikacija i značajnog gubitka vida. Ishemička okluzija može uzrokovati neovaskularni glaukom, odnosno tip glaukoma koji nastaje kada abnormalne krvne žile rastu unutar oka i tako uzrokuju rast očnog tlaka. Neovaskularni glaukom je ozbiljno stanje koje može uzrokovati bol u oku i teži gubitak vida. Drugi je po redu uzročnik sljepoće u SAD-u i mnogo je češći kod osoba starijih od 60 godina.

Dakle oči nisu samo ogledalo duše već se iz njih može očitati i zdravlje krvnih žila. Redoviti posjeti oftalmologu mogu pomoći da se dijagnosticiraju i neki drugi problemi u tijelu. Ukoliko se boluje od povišenog kolesterola, visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti ili bilo koje kombinacije navedenih stanja, posjeti oftalmologu trebali bi biti češći nego kod osoba koje nemaju navedenih problema. Kao i u većini slučajeva, vježbanje i pravilna prehrana su dokazana metoda prevencije kojom se mogu izbjeći neugodne posljedice povišenih razina kolesterola bilo u očima ili ostalim dijelovima tijela.

Pročitajte sljedeće:
Ksantelazma – što je to, je li opasno i kako se uklanja?
Ječmenac i chalazion – uzroci i razlike
Kolobom oka – što je to?
Bolesti oka – uzroci, simptomi i liječenje
Iritacija očiju – što je uzrokuje i kako je izbjeći?
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?
Kako prepoznati visoki očni tlak?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci