Koje je najbolje vrijeme za operaciju sive mrene?

Dioptrija.hr
Koje je najbolje vrijeme za operaciju sive mrene?

Kao oftalmolozi koji se usko bave refrakcijskom kirurgijom, često se susrećemo s pitanjima pacijenata vezanim za operaciju sive mrene odnosno katarakte. Jedno od vrlo čestih takvih pitanja je: kada je najbolje vrijeme za operaciju sive mrene?

najbolje vrijeme za operaciju sive mrene

Koje je najbolje vrijeme za operaciju sive mrene?

Kada se pacijentu otkrije siva mrena kao uzrok pada vidne oštrine, u današnje vrijeme, najbolji način liječenja je operativna zamjena očne leće s umjetnom očnom lećom. Kako je riječ o invazivnom operacijskom postupku pri kojem se vadi prirodna očna leća i u oko ugrađuje umjetni implantat, mnogim pacijentima nije sasvim svejedno pristupiti takvoj operaciji.

Ako pacijent izrazito slabo vidi zbog sive mrene, tada najčešće ne treba previše obrazlagati zašto je operacija nužna, ali nerijetko se događa da se pacijentima dijagnosticira siva mrena dok oni još nemaju značajnijih vidnih smetnji. Tada je najčešći upit je li takvo stanje opasno i treba li se mrena operirati čim prije ili se može pričekati s operacijom?

Optical Express

U slučaju kada se otkrije siva mrena, a da pacijent još nema izraženijih bitnih vidnih smetnji, najčešće savjetujemo pacijente da se ne moraju žuriti s operacijom sive mrene.

Kada je pravo vrijeme za operaciju mrene?

Početne promjene leće koje mijenjaju prozirnost leće što stručno nazivamo siva mrena ili katarakta u početku se najčešće nalaze na rubovima leće. Takva rubna zamućenja ne utječu bitno na centralnu vidnu oštrinu i mogu proći godine, pa i decenije dok takva mrena uznapreduje do stupnja koji će znatno oslabiti vidnu oštrinu pacijenta.

siva mrena

Isto tako, sama mrena u većini slučajeva ne predstavlja neko posebno opasno stanje za oko koje bi zahtijevalo hitnu operaciju tako da se može mirno pričekati. Međutim, sljedeće logično pitanje je, do kada čekati s operacijom sive mrene?

Tu nema jednoznačnog odgovora, najopćenitije mogu reći da svaki pacijent treba sam procijeniti koliko ga postojeća mrena (pad vidne oštrine) ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nerijetko se u današnje vrijeme operiraju i sasvim početni stadiji sive mrene, jer u perspektivi mrena kada se jednom pojavi ima samo tendenciju napredovanja.

Kako je operacija mrene u početnim stadijima jednostavnija, jer je leća mekša tako je i cijeli postupak manje rizičan za pacijenta. Pogotovo u današnje vrijeme naprednih kirurških tehnika koje koriste vrlo mali rez bez potrebe šivanja i uz nove generacije implantata, koji se mogu toliko precizno izračunati i ugraditi tako da s operacijom mrene u današnje vrijeme pacijentu rješavamo ne samo zamućenje leće, već se može ispraviti i eventualna dioptrija, ako je pacijent ima.

Ponekad se može čuti od nekih liječnika kako mrena još nije „zrela“ i kako je najbolje pričekati za operaciju. Takvi savjeti najčešće su iz ranijih vremena kada se mrena operirala starijim tehnikama tzv. ekstra kapsularne ekstrakcije katarakte (ECCE) ali u današnje vrijeme kada se katarakta najuspješnije operira tehnikom ultrazvučne fakoemulzifikacije (PHACO) takvi savjeti više ne igraju ulogu.

Najbolje vrijeme za operaciju sive mrene je kada pacijent osjeti da su vidne smetnje uzrokovane mrenom značajne i značajno mu umanjuju kvalitetu življenja. Danas je operacija sive mrene u ustanovama koje provode suvremenu refrakcijsku kirurgiju, jedan sasvim kratki, potpuno bezbolni, ambulantni operacijski zahvat koji može u potpunosti vratiti vid.

Oporavak nakon operacije sive mrene

Oporavak nakon operacije sive mrene učinjene današnjim suvremenim metodama je vrlo brz i već za nekoliko dana od operacije može se očekivati puna vidna oštrina. Ipak vrlo je važno cijeli prvi tjedan nakon operacije izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru, treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca te se ne preporučaju nikakve sportske aktivnost prva dva tjedna. Kroz to vrijeme potrebno je korisiti određene kapi za oči koje će vam odrediti liječnik nakon operacije. U našoj poliklinici pacijenti dobiju sve potrebne lijekove i upute za prvih tjedan dana nakon operacije.

Cjenik operacije mrene i ugradnje leća. Operacija mrene ultrazvukom (PHACO).

Dr. Dražen Grgić,
Poliklinika Optical Express

Ocjena članka:

3.82 / 5 22
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci