Imate suhe oči? Mogući uzrok je disfunkcija Meibomove žlijezde!

Dioptrija.hr
Imate suhe oči? Mogući uzrok je disfunkcija Meibomove žlijezde!

Disfunkcija Meibomove žlijezde (MGD) kao uzrok suhih očiju

Disfunkcija Meibomove žlijezde (MGD) je jedan od najčešćih očnih problema za kojivjerojatno niste niti čuli. Neobičan naziv je vjerojatno razlog tomu. Drugo ime za MGD jest „meibomianitis“, što nije ništa lakše za zapamtiti.

disfunkcija Meibomove žlijezde
Pexels.com

►  Meibomove žlijezde su posebna vrsta žlijezda koje se nalaze u očnim vjeđama. Dobile su naziv prema Heinrichu Meibomu, njemačkom liječniku koji ih je prvi opisao 1666. godine.

Optical Express

Postoji oko 25 do 40 meibomovih žlijezda u gornjoj vjeđi te 20 do 30 u donjoj. Funkcija tih žlijezda je da izlučuju ulje na površinu oka. Ulje čuva suze od prijevremenog hlapljenja.

Disfunkcija Meibomovih žlijezda jest začepljenje ili neka druga abnormalnost tih žlijezda što uzrokuje smanjenu sekreciju ulja u suze. Kako suze tada prerano isparavaju, MGD je vodeći uzrok sindroma suhog oka. Također je povezan s problemom vjeđa nazvanog blefaritis.

►   Disfunkcija Meibomove žlijezde – rizični faktori

Nekoliko je faktora koji mogu utjecati na rizik od dobivanja disfunkcije Meibomove žlijezde. Kao i rizik od sindroma suhog oka, rizik od MGD-a se povećava s godinama.

Ljudi iznad 40 godina imaju značajnije veći rizik od djece ili mlađih odraslih, a studija u kojoj je sudjelovalo 233 odraslih starijih (91% muškaraca, prosječna dob 63) je pokazala kako 59% njih ima barem jedan od znakova disfunkcije Meibomove žlijezde.

Etnička pripadnost također igra ulogu kod ovog stanja. Neke od studija su pokazale kako 46-69% azijske populacije Tajlanda, Japana i Kine ima disfunkciju Meibomove žlijezde. Za usporedbu, ostale studije su pokazale kako 3.5-20% bijelaca u U.S.-u i Australiji ima MGD.

Nošenje šminke je jedan od faktora koji doprinosi razvoju ovog stanja. Olovke za oči i ostala dekorativna kozmetika mogu začepiti otvore meibomovih žlijezda. Ovo je značajno, ako pravilno ne očistite lice od šminke prije spavanja.

Neki znanstvenici smatraju kako nošenje kontaktnih leća može povećati rizik od MGD-a, no nije posve poznato da li leće mogu izazvati ovo stanje te su potrebne daljnje studije kako bi se potvrdila ova pretpostavka.

►  Disfunkcija Meibomove žlijezde – simptomi i otkrivanje

Simptomi disfunkcije Meibomove žlijezde – crvenilo očiju, svrbež, zamućen vid – gotovo su jednaki simptomima sindroma suhog oka. 

Jedino vaš liječnik sa sigurnošću može utvrditi radi li se o MGD-u. Jedna od jednostavnih tehnika koju vaš liječnik može primijeniti jest da pritisne vašu vjeđu te istisne sadržaj iz meibomove žlijezde te na taj način pregleda taj sadržaj.

Iskusan liječnik može reći radi li se o ovom stanju ili ne. Kako Meibomove žlijezde utječu na stabilnost suznog sloja, vaš liječnik također može testirati kvalitetu, količinu i stabilnost vaših suza.

Jedan od uobičajenih testova nazivom „tear breakup time (TBUT)“ je jednostavna, bezbolna procedura kojom se mala količina boje aplicira na suzni sloj prednje strane površine vašeg oka. Tada liječnik pregledava vaše oči plavim svjetlom (pod kojim suze svijetle) kako bi vidio koliko brzo sloj suza u vašem oku izgubi stabilnost.

►  Disfunkcija Meibomove žlijezde – liječenje

U prošlosti, tipični tretman za disfunkciju Meibomove žlijezde je bio topao oblog preko vjeđa te lagana masaža vjeđa. Cilj ovog tretmana je bio rastopiti i raspršiti ulje koje je začepljivalo otvore meibomovih žlijezda.

Na žalost, topli oblozi i masaža obično nisu dovoljni za tretman ovog stanja. Novi, efektivniji tretmani su dostupni. Oni uključuju:

Sondiranje Meibomovih žlijezda

Ovo je jednostavna tehnika kojom se odčepljuju otvori meibomovih žlijezda. Nakon anestezijskih kapi za oči, liječnik koristi instrument kojim sondira i širi otvore na žlijezdama blizu dna vaših vjeđa. Jedna od studija je pokazala kako je 96% pacijenata odmah osjetilo olakšanje nakon ove procedure, a 100% pacijenata unutar mjesec dana.

Druga studija je pokazala kako je 76% pacijenata s MGD-om koji su prošli ovaj tretman osjetilo popuštanje simptoma dan nakon tretmana, a pacijenti koji su primili kombinaciju tretmana i kortikosteroidnih kapi za oči izjavili su brži i kompletniji oporavak od onih koji su koristili samo kortikosteroidne kapi za oči.

Antibakterijske kapi za oči

Neke studije su pokazale kako su antibakterijske kapi za oči pomogle kod problema disfunkcije meibomove žlijezde. Prilikom pregleda očiju, vaš liječnik će vas savjetovati da li je to dobra opcija za vas.

Ciklosporin kapi za oči

Ciklosporin je tvar koja modificira tjelesni imunološki odgovor na specifičan način. Ovaj lijek je nađen u kapima za oči koje se koriste za tretman simptoma suhog oka.

Omega-3 dodaci prehrani

Neki liječnici preporučaju prehranu bogatu omega-3 masnim kiselinama kao nadopunu prethodnim terapijama. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti rizik od nastanka disfunkcije Meibomove žlijezde.

Posjetite vašeg liječnika

Zapamtite kako jedino vaš liječnik može sa sigurnošću reći imate li disfunkciju Meibomove žlijezde te odrediti koji je najbolji tretman za vaše stanje. Ako su vaše oči suhe i iziritirane, naručite se za opsežan očni pregled što je prije moguće.

Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?

Ocjena članka:

4.44 / 5 9
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci