Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!

Dioptrija.hr
Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!

Osobe koje boluju od dijabetesa moraju redovito posjećivati oftalmologa kako bi izbjegli probleme s očima. Povišene i snižene razine šećera (glukoze) u krvi mogu uzrokovati razne probleme s očima i ostatkom tijela. Što je zapravo dijabetes?

Dijabetes je kompleksna bolest metabolizma prilikom koje tijelo ne može proizvesti dovoljne količine inzulina ili ga ne može koristiti na učinkovit način.

Optical Express

Inzulin pomaže u kontroli razina glukoze u tijelu, a glukoza, iako predstavlja važan izvor energije za stanice tijela, u velikim količinama i kroz dulji period može negativno utjecati na rad mnogih organa.

Dijabetes pogađa sve dijelove tijela, u opasnosti su srce, bubrezi i krvne žile, a s krvnim žilama i oči mogu postati ugrožene. Prema pisanju portala webmd.com upravo dijabetes je vodeći uzročnik gubitka vida kod odraslih osoba od 20 do 74 godine starosti.

Bolesti oka – uzroci, simptomi i liječenje

Dijabetes i problemi s očima

I povišene (hiperglikemija) i snižene (hipoglikemija) razine šećera u krvi mogu negativno utjecati na zdravlje očiju, a upravo zamagljen vid je jedan od prvih znakova koji ukazuju na dijabetes.

Najčešći i direktno povezani problem očiju s dijabetesom je dijabetička retinopatija, bolest kod koje dolazi do promjena u krvnim žilama mrežnice. Često se očituje u sitnim, točkastim krvarenjima koja su posljedica mikroaneurizama ili izbočenjima na kapilarama uslijed čega dolazi do pucanja njihove stjenke.

Ovo stanje može dovesti do neovaskularizacije odnosno stvaranja novih krvnih žila što može dovesti do potpune sljepoće.

Bolest može imati dva stadija

Prvi je neproliferativna dijabetička retinopatija i očituje se proširenjem krvnih žila i kapilara mrežnice prilikom čega dolazi do propuštanja tekućine i krvarenja. Može se pojaviti oteklina na žutoj pjegi, tzv. edem makule, što dovodi do iskrivljenja slike i smanjenja vidne oštrine.

Makula ili žuta pjega najvažniji je dio oka i velika je svega nekoliko kvadratnih milimetara, a nalazi se na zadnjem centralnom djelu mrežnice.

Drugi stadij je tzv. proliferativna dijabetička retinopatija gdje često dolazi do smanjene opskrbe mrežnice kisikom i hranjivim tvarima odnosno ishemije.

Ishemični dijelovi mrežnice dovode do abnormalnog rasta novih krvnih žila ili neovaskularizacije, a nove krvne žile su vrlo krhke te često pucaju pri čemu dolazi do još većeg krvarenja u unutrašnjost oka (staklovini).

Prevencija se sastoji od dobre regulacije šećera u krvi s pravilnom prehranom i lijekovima.

Dijabetes i očna mrena

Dijabetes je povezan s očnom mrenom ili kataraktom gdje dolazi do zamućivanja prirodne očne leće i onemogućavanja reakcije na svjetlo i smanjenja vidne oštrine.

Očna leća je dio oka koji se nalazi iza šarenice, a ispred staklastog tijela i zauzima veći dio takozvane stražnje sobice. To je tvorba koja se sastoji od pravilno poredanih lećnih niti tzv. fibrila i u normalnim uvjetima je prozirna. Zamućenje očne leće u početku zahvaća samo jedan njezin dio, a s vremenom može napredovati i zahvatiti cijelu leću.

Siva mrena – Veliki vodič kroz uzroke, simptome i liječenje”

I zdravi ljudi mogu imati problema s očnom mrenom, pogotovo starije osobe (prisutna je u 50 posto osoba u dobi između 65. i 74. godine te u 70 posto osoba starijih od 75 godina života).

No, karakteristično je za osobe koje boluju od dijabetesa da očnu mrenu razviju nešto ranije i da se situacija brže pogorša. Operacija je najučinkovitije rješenje pri čemu se prirodna očna leća zamjenjuje umjetnom.

Dijabetes je povezan s očnom mrenom ili kataraktom gdje dolazi do zamućivanja prirodne očne leće i onemogućavanja reakcije na svjetlo i smanjenja vidne oštrine.

Dijabetes i visoki očni tlak

Kada se protok tekućine unutar oka ne odvija ispravno, dolazi do previsokog očnog tlaka ili glaukoma, još jednog očnog problema povezanog s dijabetesom. Visoki očni tlak može oštetiti žile i živce u oku što dovodi do pogoršanja vidne oštrine.

Liječi se smanjivanjem očnog tlaka, smanjenjem produkcije očne vodice i njezinom drenažom. Simptomi glaukoma mogu uključivati zamagljen vid i bolove u oku, a kod glaukoma s otvorenim kutom, ne postoje simptomi dok bolest ne uznapreduje što često dovodi do trajnog oštećenja vida.

Na žalost, upravo glaukom s otvorenim kutom je najčešći oblik glaukoma. Budući da se u početnom stadiju ove bolesti javljaju tek blagi simptomi ili ih uopće nema, znači da se pravo oštećenje može javiti prije nego što osoba postane svjesne kako treba pomoć.

Upravo se zato glaukom mora aktivno tražiti jer ukoliko se dijagnosticira na vrijeme, dijabetes i glaukom mogu se držati pod kontrolom i ne mora biti trajnih posljedica na vid.

Pročitaj sljedeće:
Bolesti oka čiji uzroci mogu biti neki drugi zdravstveni problemi
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Vaše oči će pokazati imate li srčane bolesti!
Siva mrena (katarakta) – koje je najbolje vrijeme za operaciju?
Mrena na oku – vanjska mrena i siva mrena

Ocjena članka:

4.14 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci