Titranje oka - zašto vam titra oko, kako ga zaustaviti i koji su uzroci

Dioptrija.hr
Titranje oka - zašto vam titra oko, kako ga zaustaviti i koji su uzroci

Titranje oka – blefarospazam ili miokimija – je zapravo trzanje očnog kapka, a može se pojaviti u donjem dijelu oka, ili u gornjem kapku. Naziva se i poremećajem treptanja.

Bez obzira javlja li se titranje desnog oka ili titranje lijevog oka, u većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe. Može se javiti i bez da saznamo uzrok.

Optical Express

Stanja koja uzrokuju titranje oka:

  • Alkohol
  • Kofein – ukoliko konzumirate veće doze kofeina, može se dogoditi titranje oka. Smanjite unos kofeina.
  • Umor i stres – ovo je većinom glavni uzrok za titranje oka. Poradite na opuštanju, priuštite si malo više sna i pokušajte odmoriti oči što je više moguće.
  • Iritacija površine oka ili unutrašnjosti kapka
  • Nedostatak sna
  • Fizičko opterećenje
  • Pušenje (saznajte Kako pušenje utječe na zdravlje očiju)

Ovu pojavu često mogu uzrokovati i dugotrajno sjedenje pred računalom, dugotrajno čitanje, gledanje televizije, pretjerana upotreba mobilnog telefona, pretjerano igranje igrica na računalu ili pred televizijom – sve radnje koje oči izlažu dugotrajnom naporu i umoru.

U narodnom starom vjerovanju često je bilo pitanje: što znači kad titra desno oko ili kad treperi desno oko?

Odgovor bi bio da će vam se ostvariti ono što poželite. Međutim, u medicini je situacija malo drugačija, a evo i dodatnih mogućih uzroka za titranje oka. 

Titranje oka - često mu prethode neka od ovih stanja:

Ponekad, iako rijetko, ova pojava može biti znak nekih živčanih ili moždanih poremećaja, međutim tada titranje oka prate i drugi simptomi.  Poremećaji koji mogu uzrokovati titranje oka:

titranje oka

Ukoliko vam se ovo stanje ne povuče u maksimalno tri tjedna te vam titraju i drugi dijelovi lica svakako se obratite svom liječniku – savjetuje dr. Dean Šarić iz poliklinike Optical Express.

Liječničku pomoć potražite ukoliko vam svaki titraj u potpunosti zatvori oko ili ukoliko vam oči nateknu, zacrvene se ili primijetite iscjedak te ukoliko imate problema s ravnotežom ili vam se zamutio vid. 

Kako zaustaviti titranje oka?

Kao što smo napomenuli, ovo stanje mogu uzrokovati dugotrajno čitanje, rad za računalom, gledanje TV-a, velika izloženost ekranima općenito.

Za početak, ostavite sve svoje gadgete po strani i probajte se samo odmarati i opuštati. Ukoliko vam sav odmor i sve tehnike opuštanja ne pomažu, možda se radi o nedostatku minerala u tijelu, a najčešće je to magnezij.

Dodajte svojoj prehrani magnezij, ili u obliku dodataka hrani ili namirnicama koje sadrže magnezij (bademi, zob, špinat, srdele, tuna).

Probajte promijeniti neke svoje životne navike, priuštite si više sna i više opuštanja i vremena u prirodi. Također, smanjite kofein, pušenje i nezdravu prehranu kako biste izbjegli titranje oka.

Ocjena članka:

3.95 / 5 164
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci