10 odličnih savjeta za kupovanje dječjih naočala

Dioptrija.hr
10 odličnih savjeta za kupovanje dječjih naočala

Ukoliko ste roditelj u potrazi za pravim naočalama za vaše dijete, vjerojatno znate da kupovanje dječjih naočala može biti zbunjujuće. Problem je kako dokučiti koje naočale će vaše dijete htjeti nositi i koje će dovoljno dugo trajati.

Većina djece koja trebaju naočale su obično kratkovidna ili dalekovidna. Ovisno o stupnju korekcije vida, vaš doktor će prepisati je li potrebno cjelodnevno ili povremeno nošenje naočala.

Optical Express

Neka djeca neće trebati nositi naočale van školskih aktivnosti, dok će ih druga morati nositi cijeli dan. Ponekad liječnik može dati preporuku što se tiče okvira naočala, no češće će odluka biti na vama, vašem djetetu i optičaru koji će vam pomoći u tome. Odlučili smo skupiti sve savjete vezane za kupovanje dječjih naočala i probrati one najbolje i najvažnije.

Slijedi 10 savjeta za kupovanje dječjih naočala: 

▶ Debljina leće

Za kupovanje dječjih naočala primarna stvar je uvijek recept. Prije no što počnete birati okvire, konzultirajte se s optičarom oko debljine leća. Ako su leće jake i veća je vjerojatnost da će biti deblje, važno je da su okviri dovoljno mali kako bi reducirali debljinu leća. Također, manje leće imaju manje aberacija višeg reda na rubovima leća nego što je to na većim lećama istog materijala, tako da je manji rizik od zamagljenog pogleda ili lošeg perifernog vida.

▶ Moda

Bilo da nose naočale cijeli dan ili samo povremeno, većina djece će biti barem malo zadirkivana zbog nošenja naočala, pogotovo kada ih prvi puta stave na oči. Stoga je vrlo važno izbjegavati okvire koji će se činiti nedovoljno “kul”. Također bi trebali odvratiti vaše dijete od izabiranja naočala koje su preskupe ili neprimjerene. Imajte na umu da je glavni cilj pridobiti vaše dijete da nosi naočale.

Plastika ili metal?

Dječji okviri su izrađeni od plastike ili metala te su mnogi izrađeni na način da kopiraju univerzalne naočale za odrasle. Djeca su obično privučena tom stilu jer izgledaju više odraslo. Nije neobično da djeca žele naočale koje izgledaju baš kao one njihovih roditelja. U prošlosti, plastični okviri su bili bolji izbor za djecu jer se smatralo da su izdržljiviji, da se teže iskrive ili slome, da su lakši i jeftiniji. Danas proizvođači proizvode metalne okvire s istim tim kvalitetama. Metalni okviri dosta variraju, stoga pitajte optičara koji bi bio najbolji za vaše dijete na temelju prijašnjih iskustava. Također se raspitajte za hipoalergenske materijale, ako je vaše dijete osjetljivo na određene supstance. Npr. neki su ljudi alergični na legure od nikla.

Primjerenost mosta naočala

Jedna od težih stvari pri izboru pravih okvira za vaše dijete jest da mu nos još uvijek nije razvijen u potpunosti, tako da nema most koji će spriječiti plastične naočale da klize prema dolje. Metalni okviri obično imaju prilagodljive jastučiće tako da pristaju svačijem mostu. Mnogi proizvođači plastičnih okvira su svjesni ove poteškoće te rade mostove kako bi odgovarali malim nosićima.
Svaki okvir se treba individualno procijeniti kako bi se vidjelo odgovara li nosu. Ako postoje međuprostori između mosta okvira i mosta nosa, težina leća će uzrokovati klizanje naočala, bez obzira koliko se odgovarajućim činio okvir prije umetanja leća.

Odgovarajući držači

Držači koji se omotavaju oko cijele pozadine uha sprječavaju naočale da skliznu prema dolje ili da padnu s djetetova lica. Ti držači su obično dostupni na metalnim okvirima i iznimno su od pomoći kod održavanja naočala na mjestu kod vrlo male djece. Druga opcija je remen koji ide oko glave. Naočale s držačima i remenjem nisu dobar izbor za povremene nosače naočala, jer je teže stavljati ih i skidati na taj način. Za one koji nose naočale povremeno, najbolje je imati normalno lagano zaobljene krajeve naočala oko uha.

Vezice za naočale

Dobro je za djecu imati i naočale s vezicom. Djeca nisu uvijek oprezna u vezi toga gdje ostavljaju naočale, a vezice mogu spriječiti potrebu za stalnim namještanjem naočala i skupocjenim popravcima. Također su korisne ako dijete zaspe s naočalama. Vezice se preporučaju za manju djecu koja se ponekad znaju zanijeti u igri.

Materijal leća

Kada ste se s djetetom dogovorili oko naočala, sljedeći korak su leće. Dječje leće moraju biti izrađene od polikarbonata ili trivexa. Ti materijali su mnogo otporniji nego ostali materijali, što povećava sigurnost. Polikarbonat i trivex leće su također lakše od običnih plastičnih leća, što čini nošenje naočala udobnijim, pogotovo za jače dioptrije. Polikarbonat i trivex leće imaju ugrađenu UV zaštitu, a leće su zaštićene od ogrebotina. Cijena polikorbonat leća je slična cijeni običnih plastičnih leća s UV zaštitom i slojem otpornim na ogrebotine. Uz to, sigurnije su za djecu.
Trivex leće mogu koštati nešto više nego polikarbonat leće. Staklo je najmanje poželjan materijal za leće vašeg djeteta. Staklo se može razbiti te biti opasno za oči vašeg djeteta. Leće su također mnogo teže i stoga neugodnije za nošenje.

Sportske naočale

Polikarbonat je vrlo siguran materijal za leće. Iako je polikarbonat materijal koji se koristi za sportske naočale, obični okviri ne pružaju dovoljnu zaštitu od velikih objekata poput lopte.  Ako vaše dijete sudjeluje u sportskim aktivnostima, primjerene sportske naočale s polikarbonatskim lećama će biti najbolja zaštita protiv ozljede oka. Kako biste osigurali optimalnu zaštitu, sportske naočale moraju primjereno odgovarati djetetu, stoga se konzultirajte s liječnikom prije odabira.

Garancija

Mnogi trgovci nude garanciju kako bi se naočale zamijenile ili popravile u slučaju oštećenja okvira ili leća. Uzmite u obzir naočale s garancijom, pogotovo ako vam je dijete malo ili ako prvi puta nosi naočale.

Rezervne naočale

Kako djeca mogu biti teška kada su u pitanju naočale, uvijek je dobro imati druge, zamjenske naočale za njih. Ovo je vrlo važno, ako dijete ima veliku dioptriju i ne može funkcionirati bez naočala. Pitajte vašeg optičara postoji li popust na drugi par naočala – obično postoji, ako se drugi par naočala naruči u isto vrijeme kada i prvi. U nekim slučajevima, sportske naočale mogu služiti kao rezervni par. Također, ako se dioptrija vašeg djeteta nije mnogo promijenila, čuvajte prethodne naočale na sigurnom za rezervu.

Ukoliko vaše dijete nosi naočale cijelo vrijeme (uključujući i unutarnje prostore), trebali biste u obzir uzeti fotokromatske leće ili sunčane naočale na recept kako biste smanjili blještanje, pojačali udobnost i osigurali stopostotnu zaštitu protiv štetnih UV zraka. Kako biste reducirali troškove i izbjegli ponovno kupovanje dječjih naočala, upitajte optičara mogu li leće prethodnih naočala vašeg djeteta biti obojane kako bi se transformirale u sunčane naočale. Ukoliko je dioptrija gotovo ista kao i prethodna, ovo je dobar način za naručiti novi par dioptrijskih sunčanih naočala.

Nadamo se da ćemo vam ovim savjetima olakšati kupovanje dječjih naočala, a ukoliko smo nešto izostavili, dojavite nam 🙂

Pročitajte sljedeće:
Trebaju li djeca nositi kontaktne leće?
Problemi s vidom kod nedonoščadi
Boravak na otvorenom može smanjiti kratkovidnost kod djece
Akomodacijska ezotropija kod djece – kako se liječi?
8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom
Razvoj vida kod beba u prvoj godini života
Razvoj vida kod novorođenčeta
Očni problemi kod djece – kako ih uočiti, prepoznati i liječiti?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci