8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom

Dioptrija.hr
8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom

1. Konstantno sjedenje ispred i blizu televizora ili držanje knjige preblizu.

Iako nije istina da gledanje televizije izbliza oštećuje vid, to zapravo može biti pokazatelj problema s vidom. Ako vaše dijete ne vidi sliku ili slova bez da se približi televizoru, to može biti jedan od znakova kratkovidnosti.

2. Često trljanje očiju

Da, djeca često trljaju svoje oči kad su umorna ili uznemirena. No, ako vaše dijete trlja oči dok se pokušava koncentrirati na nešto i dok je aktivno to može biti znak da ima problema sa vidom.

3. Prilikom čitanja dijete tekst prati prstom

Kada djeca nauče čitati, često koriste prst kako bi pokazali na kojoj su riječi stali. Zapravo bi trebali moći naći fokus i znati gdje su stali bez prsta. Ako vaše dijete i dalje koristi prst nakon nekog vremena probajte ga zamoliti da pokuša čitati bez upiranja prstom. Primijetite li da se muči na taj način to je mogući znak problema s vidom.

Optical Express

4. Osjetljivost na svjetlo i pretjerano plakanje

Je li vaše dijete uglavnom osjetljivo na unutarnje svjetlo, sunce ili bljeskalicu fotoaparata? Djeca s fotofobijom ili ekstremnom osjetljivošću na svjetlo mogu zbog toga imati mučninu i glavobolju.

5. Zatvaranje jednog oka za vrijeme čitanja ili gledanja televizije

Često zatvaranje jednog oka može značiti probleme s vidom koji se odnose na mogućnost i sposobnost oba oka da rade zajedno kao tim. Zatvaranje jednog oka može biti znak specifičnog problema koji se naziva insuficijencija konvergencije.

6. Dobivanje slabijih ocjena nego inače

Ukoliko vam se dijete muči s gledanjem na ploču i čitanjem, možda vam to neće reći, a njegove bi se ocjene mogle pogoršati. Svakako dijete odvedite na pregled, ukoliko vam se čini da se muči s čitanjem i pisanjem.

7. Dijete izbjegava koristiti računalo jer ga zbog njega „bole oči“

Digitalno naprezanje očiju je problem djece koja su česti korisnici računala i ostalih digitalnih uređaja. Uzima li vaše dijete odmor svakih 20 minuta kako bi se udaljilo barem 20 koraka na 20 sekundi od digitalnog uredaja? Ukoliko takve nelagodnosti potraju neko vrijeme odvedite dijete na pregled.

8. Žmirkanje ili primicanje objektima da bolje vide

Učitelji bi trebali pripaziti na djecu koja žmirkaju i naginju se prema ploči za vrijeme nastave. Dok ne ode na testiranje vida razmotrite opciju da dijete premjestite u bližu klupu kako bi lakše vidjelo.

Pročitajte sljedeće:
Fotofobija – osjetljivost na svjetlo
Znate li što je ablacija mrežnice?
Lasersko skidanje dioptrije – pitanja i odgovori
Što je to prezbiopija ili staračka dalekovidnost?
Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?
Kakve naočale su pogodne za kratkovidnost, a kakve za dalekovidnost?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci