Boravak na otvorenom može smanjiti kratkovidnost kod djece

Dioptrija.hr
Boravak na otvorenom može smanjiti kratkovidnost kod djece

Provođenje vremena na otvorenom može pomoći zaštititi vida vaše djece. Jedno od novijih istraživanja govori kako provođenje više vremena na otvorenom može umanjiti rizik od miopije, tj. kratkovidnosti. 

Kratkovidnost je uobičajan problem vida kod kojeg se objekti u daljini čine zamagljenima i van fokusa. Stanje se može popraviti dioptrijskim naočalama, kontaktnim lećama ili operacijom očiju.

Optical Express

Kratkovidnost

Iako je kratkovidnost lagano ispraviti, istraživači tvrde kako nema široko korištene metode koja bi uklonila rizik razvoja ovog stanja ili usporila njegovo napredovanje. Istraživači tvrde kako bi trebalo poticati djecu da provode više vremena na otvorenom kako bi se zaštitio njihov vid i reducirao rizik od razvoja miopije. Ti nalazi trebaju još biti potvrđeni nadolazećim studijama.

Rezultati također govore kako drugi faktori, poput vremena provedenog ispred TV-a ili čitanja knjiga, mogu objasniti povećanje miopije među određenim grupama. Iako znatan broj slučajeva miopije može biti objašnjen naslijeđem, to ne isključuje vanjske faktore koji stoje iza ubrzanog povećanja u  broju pogođenih od miopije tijekom vremena, posebice u istočnoj Aziji.

Vanjski uvjeti štite oči

U jednom od istraživanja, znanstvenici su napravili pregled od sveukupno 23 studije o miopiji kod djece i tinejdžera do 20 godina starosti. Koristeći informacije o prijašnjim studijama koje uključuju podatke o široj populaciji u vezi rizika od kratkovidnosti, procijenili su utjecaj boravka na otvorenom na rizik od miopije.

Nađena je značajna povezanost između povećanja vremena provedenog na otvorenom i prevalencije miopije kod oko 10 000 djece i adolescenata. Svako povećanje broja sati na otvorenom u tjednu povezano je s 2% manjim rizikom od miopije. Ostale tri studije u kojima su djeca praćena tijekom vremena pokazale su da je povećanje vremena provedenog na otvorenom usporilo rast kratkovidnosti.

Pročitajte više o dječjoj kratkovidnosti.

Sveukupna saznanja ukazuju na to da više vremena provedenog na otvorenom može biti jednostavna strategija kako bi se reducirao rizik od razvoja miopije te njezinog pogoršanja kod djece i adolescenata.

Ta istraživanja su opservacijskog tipa i mogu jedino pokazati vezu između vremena provedenog na otvorenom i rizika od miopije, no ne mogu ukazivati na uzročno-posljedične veze. Potrebna su buduća, bolje kontrolirana istraživanja kako bi se potvrdila uloga provođenja vremena na otvorenome u razvoju kratkovidnosti.

Mnoga su potencijalna objašnjenja za zaštitnu ulogu vanjskih utjecaja na kvalitetu vida. Kao primjer, provođenje više vremena na otvorenom može imati zaštitni učinak protiv miopije putem povećanja oslobađanja dopamina u oku kao reakcije na sunčevu svjetlost. Također, može smanjiti vrijeme provedeno u aktivnostima poput gledanja TV-a i čitanja.

Pročitajte sljedeće:
Što je kratkovidnost?
Kako svijet vide ljudi koji pate od očnih bolesti?
8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci