Strabizam ili akomodacijska ezotropija- što je i kako se liječi?

Dioptrija.hr
Strabizam ili akomodacijska ezotropija- što je i kako se liječi?

Strabizam ili akomodacijska ezotropija – nemate pojma što je to? Sjećate li se kada ste bili djeca, a roditelji su vam govoriti da prestanete gledati u križ, jer će vam oči tako ostati?

Iako u tome nema istine, moguće je da novorođenčad i djeca pate od stanja zvanog strabizam.

strabizam

Optical Express

Postoji nekoliko tipova strabizma

Ukoliko oči gledaju u križ tada se to stanje naziva ezotropija, a ukoliko oči bježe prema vanjskim kutevima očiju tada se to stanje naziva egzotropija.

Strabizam može biti stalan ili povremen – pojavljuje se , primjerice, samo prilikom čitanja ili umora.  Ovakva odstupanja mogu pogađati jedno oko, pa je to onda unilateralni strabizam, ili oba oka na smjenu, što je naizmjenični strabizam.

Kod novorođenčadi i djece, roditeljima je ponekad teško shvatiti koje oko odstupa, pogotovo ukoliko se radio o naizmjeničnom strabizmu ili je odstupanje vrlo malo.

Upravo iz tog razloga preporučuje se pregled očiju kod beba i djece, najkasnije do treće godine – pogotovo kada u obitelji ima slučajeva strabizma.

Ponekad se roditelji nepotrebno zabrinu da im dijete ima problem s vidom, pa čak i strabizam. Međutim, češće se radi o tome da je djetetov fokus još nerazvijen. Ovakve i slične stvari s vremenom će prestati, ali strabizam se s vremenom može samo pogoršati.

Strabizam – akomodacija i konvergencija

Dvije stvari moraju savršeno funkcionirati i biti u normalnom odnosu kako oči ne bi imale odstupanja, a to su konvergencija i akomodacija.

Definicija akomodacije bila bi sposobnost oka da uvijek jasno vidi objekt ispred sebe, bez obzira na udaljenost.

Kada osoba promatra bliži objekt, oči ne samo da moraju akomodirati, već i sinkronizirano konvergirati. Svaki put kada osoba pogleda s udaljenog objekta na bliži, oči moraju konvergirati.

strabizam

Ponekad se, međutim, dogodi da postoji nesklad između količine akomodacije i količine konvergencije – primjerice kada oči akomodiraju gledajući bliži objekt, postoji previše konvergencije.

Ovakav nesklad rezultira duplim slikama, umorom, problema s čitanjem i drugim simptomima, a ponekad povremenom ezotropijom koja se još naziva i akomodacijska ezotropija.

Ovo stanje obično pogađa osobe koje ne liječe dalekovidnost, koja zahtijeva akomodaciju (fokusiranje), čak i za udaljene objekte.

Akomodacija i konvergencija se događaju se automatski, bez svjesnog razmišljanja ili truda. Dalekovidni ljudi, koji ne korigiraju dalekovidnost, uvijek akomodiraju kako bi kompenzirali i vidjeli objekte što je jasnije moguće.

Strabizam ili akomodacijska ezotropija – liječenje

Za početak: djecu bi obavezno trebalo odvesti na očni pregled i evaluaciju, prije nego napune tri godine, ili prije, ukoliko roditelji posumnjaju da nešto nije u redu.

Zatim, postoje leće koje će omogućiti jasan vid bez akomodacije, koje reduciraju količini konvergencije.

strabizam

Ukoliko je strabizam jači pri gledanju objekata koji su blizu, multifokalne leće će biti dobar izbor. Najbolji mogući rezultat je potpuni oporavak djetetovog vida.

Međutim, ukoliko strabizam nije rano otkriven, moguće je da jedno oko razvije ambliopiju – oslabljeni vid. U ovom slučaju, bit će potrebno daljnje liječenje.

Strabizam ili akomodacijska ezotropija, čak i s prisutnom ambliopijom, smatra  se jednim od tipova koji se najlakše liječe, jer je poremećaj u većini slučajeva povremen te je nošenje korekcijskih naočala je gotovo uvijek dostatno.

Pročitajte sljedeće:
Poremećaj oka – diplopija ili dvoslika
Što je astigmatizam, kako ga otkriti i izliječiti
Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu
Razvoj vida kod beba u prvoj godini života
Što je kratkovidnost ili miopija? Uzroci, simptomi i liječenje
Ekstenzije trepavica – mogu li oštetiti naš vid i na što treba paziti?
Kratkovidnost prerasta u epidemiju – premalo vremena provodimo na otvorenom!
Hipertireoza – ubrzani rad štitnjače i posljedice na oči

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci