Problemi s vidom kod djece - kako ih uočiti, prepoznati i liječiti?

Dioptrija.hr
Problemi s vidom kod djece - kako ih uočiti, prepoznati i liječiti?

Korekcija očnih anomalija i pogrešaka u očima najlakše se sanira i prevenira kod djece. Razlog tome je svakako činjenica da se oko, kao i drugi organi, još uvijek razvija te je znatno lakše korigirati anomalije u početku njihova nastajanja. Redovita kontrola vida uz praćenje svakodnevnih situacija pomoći će roditeljima da, ukoliko postoje naznake lošeg vida, da to uoče na vrijeme.


Najviše informacija oko nas, čak 80%, prikupljamo vizualno. Djeca uče najviše kroz vizualne sadržaje, pa se zbog toga u školama najviše koriste vizualna pomagala. Kod razvoja vida znaju se pojaviti neki problemi koje je vrlo bitno što ranije uočiti kako bi ih se moglo na vrijeme sanirati. U nastavku donosimo par situacija na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost u svakodnevnim situacijama, a koje bi mogle implicirati na loš vid njihove djece. Ukoliko roditelj posumnja na i najmanji problem s vidom, preporuča se što hitnije javiti oftalmologu.

Neki od najčešćih simptoma lošijeg vida kod djece mogu biti često trljanje očiju koje može ukazati ili na očnu anomaliju ili na neki drugi poremećaj (alergije, razne očne bolesti), približavanje objekta dječjeg interesa očima (knjiga, televizor), praćenje teksta predmetom ili prstom (bez toga dijete ne može čitati), fotosenzitivnost, pretjerano suzenje očiju, fokusiranje na predmete samo jednim okom, nekontrolirano trzanje očima i bol u očima ili glavobolje. Sve to može upućivati ne samo na privremene anomalije, već i na bolesti u razvoju koje mogu znatno utjecati ne samo na kvalitetu vida, već i na kvalitetu života.

Optical Express

Najčešći uzroci su refraktivne pogreške koje se ispravljaju naočalama ili kontaktnim lećama te strabizam (neprirodan položaj očiju, škiljavost), zamućenje očne leće (katarakta), glaukom, bolesti rožnice ili mrežnice, tumori te neki genetski hereditarni poremećaji.

Problemi s vidom kod djece

Tijekom predškolskih godina u dobi od 3-6 g. vaše dijete će razvijati vid i vizualne vještine koje je već razvilo tijekom ranijeg razdoblja.

Vidni zadaci u predškolskoj dobi mogu varirati ovisno o djetetovim aktivnostima. Kao primjer, mnoga djeca u toj dobi uče voziti bicikl te svladavaju kompleksnu koordinaciju između očiju, ruku i nogu kako bi pedalirali, upravljali biciklom i istodobno gledali kuda voze.

Neka predškolska djeca uče kako integrirati vid i pokrete tijela, tj. motoričke sposobnosti putem sporta, osobito sportova s loptom, a neki svladavaju fine motoričke vještine kako bi naučili napisati svoje ime.

Problemi s vidom kod djece – upozoravajući znakovi
Ukoliko vam je dijete starosti između 3 i 6 godina, budite svjesni sljedećih znakova koji upućuju na eventualne probleme vida:

• konstantno sjedenje preblizu TV-a ili držanje knjige previše blizu
• škiljenje
• naginjanje glave kako bi bolje vidjeli
• konstantno trljanje očiju iako nisu pospani
• pokrivanje očiju ili ostali znakovi koji upućuju na osjetljivost na svjetlost
• pretjerano suzenje očiju te vodenaste oči
• zatvaranje jednog oka pri čitanju ili gledanju TV-a kako bi bolje vidjeli
• izbjegavanje aktivnosti koje zahtijevaju vid na blizinu, poput bojanja ili čitanja, kao i onih koje zahtijevaju vid na daljinu, poput igara loptom
• žaljenje na glavobolje ili umorne oči

Obavezno kontaktirajte optometrista ili oftalmologa ako vaše dijete pokazuje gore navedene znakove.

 

Refrakcijske pogreške – problemi s vidom kod djece

Najčešći problemi s vidom kod djece koji se pojavljuju su refrakcijske pogreške oka.

Dalekovidnost je vrlo česta kod male djece. Ozbiljna dalekovidnost može voditi do strabizma.

 • Ako je strabizam uzrokovan jedino dalekovidnošću, nošenje ispravnih naočala ili kontaktnih leća mogu ispraviti oči.
 • Operacija kod strabizma obično je potrebna ako vaše dijete ima ozbiljno ukrižene oči ili ako je uzrok strabizma u nečem drugome.
 • Netretirani strabizam može voditi do ambliopije. Ako se ne liječi, slabovidno oko se „ugasi“ te vid tog oka može biti izgubljen zauvijek.

Kratkovidnost, takozvana miopija je još jedan od čestih problema koji se javlja kod djece predškolske dobi.

 • Ako su kratkovidna, djeci je teško jasno vidjeti udaljenije objekte poput školske ploče.
 • U većini slučajeva, kratkovidnost se može u potpunosti ispraviti s naočalama ili kontaktnim lećama.
 • Astigmatizam obično uzrokuje zamagljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima.
 • Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, astigmatizam se obično može u potpunosti ispraviti s naočalama ili kontaktnim lećama.

Kako znati je li dijete kratkovidno?

Prvi očni pregled

Ako vaše dijete ne pokazuje simptome problema s vidom, bez obzira na to trebalo bi pregledati oči do dobi od 6 mjeseci te opet u dobi oko 3 godine starosti.

Razlog za cjeloviti očni pregled prije nego što dijete krene u školu daje vam dovoljno vremena da uočite i ispravite moguće vidne probleme koji bi kasnije ometali dijete u školi i učenju. Iz istog razloga, prije upisa u školu obavezno se obavlja (između ostalog) i pregled očiju.

Ukoliko vaše dijete ima neki od ovih problema, trebalo bi obavljati preglede svakih godinu dana, prvenstveno kako bi se provjerilo da li je dioptrija još uvijek odgovarajuća ili je treba mijenjati.

Motivirajte dijete na nošenje naočala

 • Ukoliko vaše dijete treba naočale, uključite ga u kupovinu i izbor okvira – bit će više motivirano nositi naočale.
 • Objasnite mu koje su dobre strane nošenja naočala koristeći konkretne primjere, poput: „Nove naočale će ti pomoći da bolje uhvatiš loptu kad se budeš igrao s prijateljima.“
 • Pobrinite se da odabrani okvir za naočale odgovara i da je udoban vašem djetetu. Nitko, a posebice dijete, neće nositi neudobne naočale.

Pročitajte sljedeće:

Koja je dobna granica za lasersku korekciju vida?

Ocjena članka:

3.30 / 5 10
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci