Dioptrija kod djece - je li dijete kratkovidno?

Dioptrija.hr
Dioptrija kod djece - je li dijete kratkovidno?

Kratkovidnost ili miopija ponekad se teško otkriva kod mlađe djece kojima se zamagljen vid čini normalnim. Kratkovidnost se obično razvija za vrijeme puberteta te se može pogoršati sve dok oko ne prestane rasti.

Što uzrokuje dječju kratkovidnost?

Kratkovidnost je nemogućnost viđenja objekata na daljinu. Očna jabučica je nešto duža nego obično. Svjetlosne zrake koje čine objekte sastaju se nešto prije točke na mrežnici, što čini objekt zamagljenim.

Optical Express

Djeca obično nasljeđuju tendenciju za razvoj kratkovidnosti od roditelja. Također, ovisno i o načinu na koji osoba koristi oči, poput obavljanja detaljnih zadataka iz blizine, također mogu imati utjecaj na progresiju miopije.

Kako znati je li dijete kratkovidno?

Simptomi se obično prepoznaju u školi kada dijete ima poteškoća s  čitanjem s ploče. Dijete se također može žaliti na glavobolje, naprezanje očiju i umor kada se mora fokusirati na nešto što je na većoj udaljenosti od metra.

Uglavnom se mala djeca žale na nemogućnost jasnog viđenja vrlo dalekih objekata. Dijete se može često naginjati bliže kako bi jasnije vidjelo objekt. Ako se i vaše dijete žali na neke od ovih simptoma, dogovorite pregled kod oftalmologa.

Pobrinite se da dijete ode na pregled očiju u prvoj godini života, zatim oko treće godine te svake dvije godine nakon toga, osobito ako postoji obiteljska povijest kratkovidnosti ili ostalih očnih stanja.

Što kada je dijete kratkovidno? Kako se kratkovidnost liječi kod djece?

Dijete s kratkovidnošću može nositi naočale. Mogu nositi i kontaktne leće kada su dovoljno zreli da bi se pravilno brinuli o njezi istih. Obično ima utjecaja i to koliko je roditelj uključen u njegu oko kontaktinh leća.

Oftalmolozi pedijatri rijetko preporučuju kontaktne leće prije no što dijete uđe u tinejdžerske godine.

Može li se kratkovidnost prevenirati?

Kako je kratkovidnost obično nasljedna, nije ju moguće apsolutno prevenirati, no postoje mjere koje mogu minimalizirati efekte kratkovidnosti.

Pobrinite se da dijete bude pregledano rano, osobito ako postoji obiteljska povijest. Ako je djetetu neudobno nešto raditi ili gledati televiziju s uobičajene daljine, postoji mogućnost da je kratkovidnost u razvoju te da je potreban pregled.

2012. znanstvenici sa sveučilišta Bristol i Cardiff izvjestili su kako djeca koja provode više vremena na otvorenom u dobi od 8 i 9 godina imaju upola manju šansu postati kratkovidni u dobi do 15 godina.

Vjeruje se da je izloženost višim razinama svjetla te smanjivanje fokusa na bliske objekte korisno što se tiče sprječavanja razvoja kratkovidnosti.

Pročitajte sljedeće:
Djeca kojima je dijagnosticiran ADHD mogla bi imati problema s vidom
Trebaju li djeca nositi kontaktne leće?
Pregled za lasersku korekciju vida – sve što trebate znati
Razvoj vida kod beba – kako bebe vide?
Koju boju očiju će imati vaše dijete?
8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom

Ocjena članka:

5.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci