Problemi s vidom kod nedonoščadi i kako ih riješiti na vrijeme

Dioptrija.hr
Problemi s vidom kod nedonoščadi i kako ih riješiti na vrijeme

Uzbuđeni ste, ali i zabrinuti zbog prijevremenog dolaska vašeg djeteta na svijet. Zbog toga ćete se morati suočiti s nekim izazovima. Kada postoje problemi s vidom kod nedonoščadi treba učiniti sve potrebno kako biste spriječili gubitak vida kod djeteta.

Može se dogoditi da vaše nedonošče ima određene zdravstvene probleme, uključujući i probleme s vidom. 

problemi s vidom kod nedonoščadi

Optical Express

Problemi s vidom kod nedonoščadi – Retinopatija (ROP)

Ovo stanje pojavljuje se jedino kod nedonoščadi. Obično zahvaća oba oka i glavni je uzrok gubitka vida kod djece. Djeca koja su rođena s manje od 3 kilograma ili prije 31. tjedna trudnoće vjerojatno će oboljeti od ovog stanja.

Na sreću, problemi s vidom kod nedonoščadi većinom su blagog oblika i ne trebaju liječenje. Ozbiljniji problemi s vidom kod nedonoščadi mogu uzrokovati gubitak vida pa čak i sljepoću, ukoliko se ne poduzmu potrebne mjere na vrijeme.

Razvoj očiju

Razvoj očiju počinje oko 16-og tjedna trudnoće. Eksperti vjeruju kako preuranjeno rođenje sprječava daljnji razvoj očiju kod nedonoščadi, dovodeći do ROP-a.

Ostali faktori povezani su sa stanjima poput anemije, problema s dišnim putevima, transfuzijom krvi i zdravljem općenito. ROP prouzrokuje da krvne žile koje se nalaze u oku ne rastu i ne šire se mrežnicom na odgovarajući način.

Te nove krvne žile su krhke te uzrokuju krvarenja u oku. Moguće je stvaranje ožiljkastog tkiva te pomicanje mrežnice sa stražnjeg dijela oka, koje će uzrokovati probleme s vidom.

Dijagnoza

Očni pregled je jedini način da otkrijete je li vaše dijete pogođeno ovim stanjem. Ukoliko je vaše dijete rođeno prije vremena, pitajte liječnika je li potrebno testiranje.

Djeca rođena u vremenu od 30 tjedana ili manje, te ona koja teže manje od 3 kilograma trebala bi biti pregledana. Ukoliko vaše dijete treba pregled, pitajte liječnika kada je najbolje vrijeme za to. 4-9 tjedana nakon poroda je uobičajeno, no ovisi o tome kada je rođeno.

Kada liječnik ustanovi da ne postoje problemi s vidom kod nedonoščadi, nisu potrebni daljnji pregledi.

Liječenje

Bolest uključuje više faza. Specijalist koji pregledava vaše dijete će znati kada prepoznati znakove te kako ih liječiti. Tretman može uključivati:

 •  Krioterapiju (smrzavanje) ili fotokoagulaciju (terapiju laserom) kako bi se zaustavio rast krvnih žila te kako bi se mrežnica održala na mjestu.
 • Povijanje staklovine oka, gdje liječnik stavlja povoj preko djetetova oka. Tako ga gura prema unutra, što pomaže da mrežnica ostane na mjestu. Povoj se odstranjuje idućih nekoliko mjeseci ili godina.
 • Vitrektomija uključuje operaciju. Liječnik zamjenjuje tekućinu staklovine oka s posebnom (slanom) tekućinom. Tada otklanja ožiljkasto tkivo unutar oka. Ovaj postupak pomaže mrežnici da ostane na svom mjestu.
 • Lijekovi koji se stavljaju u oči – vode se studije kako bi se otkrilo da li lijekovi kojima se tretira makularna degeneracija mogu pomoći i kod ovog stanja.

Rano liječenje pomaže očuvati djetetov centralni vid, što znači da dijete može jasno vidjeti ispred sebe, čitati, vidjeti boje i voziti. Neki od navedenih postupaka mogu dovesti do gubitka perifernog vida.

Komplikacije

Djeca koja imaju ROP podložnija su za razvoj nekih drugih poremećaja poput:

Vašem djetetu bit će potrebni redoviti pregledi očiju. Ukoliko se koje od navedenih stanja uoči na vrijeme, moći će se uspješno tretirati bez gubitka vida.

Problemi s vidom kod nedonoščadi – Strabizam

Mali broj djece razvit će strabizam – oči koje nisu jednako fokusirane. Infantilna ezotropija je tip strabizma koji pogađa nedonoščad. Kada mišići koji okružuju i kontroliraju oči ne surađuju jedno s drugim, oči vašeg djeteta gledat će u različitim smjerovima.

Liječnici vjeruju kako to stanje pogađa nedonoščad iz razloga što se djetetov mozak nije razvio u dovoljnoj mjeri kako bi kontrolirao mišiće očiju. Ostali faktori također mogu utjecati na ovo stanje:

 • Problemi s mozgom ili živcima kao što je voda ili krvarenje u mozgu, epileptični napadi, cerebralna paraliza te ostala stanja,
 • Oštećenje retine,
 • Rast krvnih žila ispod kože blizu oka (hemangiom),
 • Tumor oka ili mozga,
 • Katarakta,
 • Zaostalost u razvoju,
 • Genetički poremećaji.

Ukoliko vaše dijete ima bilo koje od ovih stanja, potrebno je posjetiti oftalmologa pedijatra. Recite vašem liječniku, ako primijetite da su oči vašeg djeteta ukrižene.
Komplikacije

Kako se oči fokusiraju na dvije različite točke, mozak dobiva informacije o dva različita objekta. Kako bi to ispravio, mozak vašeg djeteta ignorira informacije iz oka koje gleda u koso te procesuira samo one objekte koji dolaze od “snažnijeg” oka. To može utjecati na percepciju dubine.

Također se može razviti i ambliopija (slabovidnost). To se događa kada “slabije” oko ne razvije dobar vid, ili pak u potpunosti izgubi vid. Oko jedne trećine djece sa strabizmom imaju i ambliopiju.

Liječenje

Ukoliko vaše dijete ima ambliopiju, liječnik će to stanje trebati tretirati prvo. Zatvorit će “jače” oko tako da mozak vidi samo one objekte koji dolaze od “slabijeg” oka.

Pri tome se mogu koristiti povezi za oči ili kapi koje zamućuju vid. To će ojačati “slabije” oko i pomoći mu da bolje vidi. Dijete se može odupirati povezu, no treba ga nositi. Kada se ne tretira na vrijeme, ambliopija može postati trajna.

Kada se vid stabilizira, liječnik će obaviti operaciju kako bi ispravio očne mišiće. Možda nećete željeti da vaše dijete prolazi kroz sve to tako malo,  no šanse da mu se vid dugoročno poboljša su veće ako se tretman obavi prije 2. godine.

Nakon operacije moguće je da će mu još uvijek trebati naočale. Strabizam se može vratiti, redovito posjećujte liječnika.

Pročitajte sljedeće:

8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci