Masnica na oku - što je i kako ju liječiti?

Dioptrija.hr
Masnica na oku - što je i kako ju liječiti?

Masnica, hematom na oku ili krvni podljev nastaje nakon nakupljanja tekućine u tkivima koja okružuju oko i najčešće je posljedica traume ili ozljede.

 Krv i ostale tekućine svojim nakupljanjem uzrokuju oteklinu i promjenu boje kože, jer je došlo do pucanja krvnih žila ispod kože. Kao i kod hematoma na drugim dijelovima tijela, masnica na oku najčešće je uzrokovana tupim udarcem koji nije probio površinu kože. Krv koja se izlije iz krvne žile, vrlo se brzo zgruša. Taj ugrušak (ili hematom) je u osnovi strano tijelo u sustavu.

Optical Express

Masnica ili hematom je zapravo potkožno kapilarno krvarenje kod kojeg je količina krvi mala i proširena je na relativno velikoj površini. Zato hematomi prolaze vrlo brzo, ne ostavljajući traga na tijelu.

Koža na području očne šupljine je tanja u usporedbi s kožom na ostalim dijelovima tijela, pa i udarci relativno male snage mogu uzrokovati značajne promjene u boji te kože. Budući da je tkivo u ovom području relativno mekano i opušteno, svako nakupljanje krvi i ostalih tekućina lako može prouzročiti oteklinu. Osim spomenutih tupih udaraca, masnica na oku može biti i posljedica estetske kirurgije nosa ili očiju, oralne kirurgije, upale sinusa te nekih teških infekcija poput celulitisa. Neke od ozbiljnijih komplikacija hematoma na oku mogu biti krvarenja u unutrašnjim slojevima oka i ovo stanje se mora hitno liječiti, jer može dovesti do povećanja očnog tlaka i gubitka vida.

U većini slučajeva, hematom na oku, kao i većina hematoma, nije opasan i prolazi sam od sebe za nekoliko tjedana. Ipak, teži slučajevi zahtijevaju liječničku pomoć i mogu dovesti do komplikacija.

Evo nekih od simptoma koji ukazuju na potrebu za hitnom liječničkom pomoći:

 • Krv iz nosa ili ušiju
 • Vrtoglavica i gubitak svijesti
 • Povraćanje
 • Nemogućnost pomicanja oka
 • Velika bol ili glavobolja
 • Masnice na oba oka
 • Znakovi infekcije poput povišene temperature i crvenila
 • Velika oteklina ili oteklina nepovezana s ozljedom

Masnica na oku većinom sama prolazi, a prilikom oporavka može doći do promjena u boji, pa i nijanse ljubičaste, žute i zelene boje nisu neuobičajene. Hladan oblog pomoći će u tretiranju masnice, ali nikada se ne smije stavljati sirovo meso na oko jer se tako povećava rizik od infekcije. Analgetici pomažu u smanjivanju boli, ali treba izbjegavati aspirin jer on utječe na zgrušavanje krvi i može pogoršati stvari. Hladne obloge treba držati u rasponima od 15 do 20 minuta i stavljati svakih sat vremena, jer će to uzrokovati stiskanje krvnih žila i smanjiti oteklinu.

Nema brzog lijeka za ovakvu ozljedu ili stanje oka, ali postoje postupci koji mogu ubrzati oporavak:

 • Hlađenje ozlijeđenog područja – u prva 24 sata od ozljede preporuča se upotreba hladnog obloga jer se tako krvne žile stišću i smanjuje se oteklina. Obloge valja početi upotrebljavati što je prije moguće i često u prva 24 sata od ozljede
 • Zagrijavanje ozlijeđenog područja – nakon jednog ili dva dana hlađenja preporučljivo je upotrebljavati tople, ali nikako vruće, obloge. Ovaj postupak će poboljšati cirkulaciju i ubrzati zacjeljivanje
 • Masaža – treba masirati tkivo oko masnice, ali nikako i samu masnicu, što će također pomoći u zacjeljivanju zbog aktiviranja limfnog sustava oko masnice
 • Ananas – ovo tropsko voće sadrži enzime koji smanjuju upalu i pospješuju oporavak
 • Vitamin C – ovaj vitamin ojačava krvne žile i smanjuje njihovu tendenciju za pucanjem nakon tupih udaraca te u isto vrijeme ubrzava oporavak od ovakvih ozljeda

U većini slučajeva kroz tjedan dana primijetit ćete vidljiv napredak u liječenju modrice na oku. Vrlo je važno zaštiti ozlijeđeno oko od daljnjih trauma te je potrebno izbjegavati sportove i općenito sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršavanja ozljede. Hematom mora u potpunosti zacijeliti prije nego se nastavi s potencijalno opasnim aktivnostima. Oči treba štititi, pri potencijalno opasnim aktivnostima uvijek treba nositi radne zaštitne naočale, sportsku zaštitnu opremu i slično.

Ukoliko bol ili oteklina ne pokažu tendenciju smanjivanja za nekoliko dana ili dođe do problema u vidnom polju, potrebno je hitno posjetiti liječnika ili oftamologa.

Pročitajte sljedeće:
Top 7 vitamina za zdravlje očiju
TOP 10 domaćih pripravaka za blistave oči

Riješite se bora oko očiju i zategnite opuštenu kožu!
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje
Blokirani suzni kanali – uzroci i liječenje

 

Ocjena članka:

3.64 / 5 14
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci