Što je skijaskopija - određivanje dioptrije pomoću širenja zjenica

Dioptrija.hr
Što je skijaskopija - određivanje dioptrije pomoću širenja zjenica

Ponekad dioptriju nije dovoljno samo izmjeriti kompjuterskim refraktometrom, već se dioptrija mjeri  i širenjem zjenica (skijaskopija) – kapanjem kapi za oči u svako oko, a zatim se mjeri dioptrija bez da na tu dioptriju utječe akomodacija oka. 

skijaskopija

Što je skijaskopija?

Skijaskopija (retinoskopija) je metoda kojom se određuje refrakcijska pogreška oka – astigmatizam, dalekovidnost ili kratkovidnost.

Što očekivati?

Vaš liječnik će ukapati malu dozu kapi za oči u svako oko. Obično je potrebno 20-30 minuta kako bi se zjenice potpuno otvorile. Oči svjetlijih boja (poput plavih, zelenih, boje lješnjaka) šire se brže od smeđih očiju.

Dok su vam zjenice raširene, vid postaje zamagljen. Imate problema s fokusiranjem na bliže objekte.  Također ste preosjetljivi na svjetlost. Ako su vam oči proširene zbog pregleda ili nekog zahvata, ponesite sunčane naočale sa sobom. One će pomoći s bljeskovima i osjetljivošću na sunce kada napustite ordinaciju. Efekti ovakvih kapi za oči traju nekoliko sati. Koliko će vaš vid biti zamagljen i kako dugo ovisi o vrsti kapi za oči te samoj reakciji vaših očiju. Nije sigurno voziti nakon kapanja očiju. Trebali biste se pobrinuti za prijevoz nakon pregleda.

Pregled s proširenim zjenicama – zašto je toliko važan?

Proširenje zjenica tijekom očnog pregleda je vrlo važno prilikom otkrivanja stanja optičkog živca i mrežnice, te je ključan za prevenciju i liječenje očnih stanja koja mogu potencijalno dovesti do gubitka vida. Oko je prekrasan organ, te je jedino mjesto u ljudskom tijelu gdje liječnik može direktno vidjeti dio centralnog živčanog sistema – optički živac. Pregled tog živca je od velike važnosti sveobuhvatnog očnog pregleda. Oba pregleda – i bez i sa proširenjem zjenice pružaju važne informacije oftalmologu. Pogledajmo prvo kako izgleda pregled bez proširenja zjenica.

Pregled bez širenja zjenice

Jedna od prvih stvari pri sveobuhvatnog pregleda očiju je testiranje vida te mjerenje dioptrije za naočale. To zahtijeva da zjenice ostanu u stanju u kakvom obično jesu. Također, liječnik će ispitati stanje odgovora zjenice na svjetlost prije proširenja. To je važno pri određivanju da li vizualni putevi funkcioniraju normalno kod oba oka. Postoji i pregled koji se zove gonioskopija. Gonioskopija je pregled koji omogućuje liječniku pregled iridokornealnog kuta ili sobičnog kuta (kut koji zatvaraju rožnica i šarenica) oka, a koristi indirektne rožnične leće (gonioleće) u kombinaciji s biomikroskopom.

Važnost ovog pregleda je u dijagnozi i praćenju raznih stanja oka povezanih ponajprije s glaukomom.

Pregled s proširenim zjenicama – skijaskopija

Pogled u nutrinu oka je ograničen kada zjenica nije dovoljno raširena. Kada vam je zjenica mala, liječnik može vidjeti optički živac i makulu, no taj pogled je ograničen.

Kako bi liječnik vidio mrežnicu u cjelosti, zjenica mora biti raširena. To se obično postiže korištenjem očnih kapi. Obično je potrebno 15-30 minuta kako bi se zjenice u potpunosti proširile, ovisno o pacijentovom odgovoru na lijek, a potrebno je oko 4-6 sati da se zjenice vrate u normalno stanje.

Kada su vam zjenice raširene, povećava se osjetljivost na svjetlost jer je zjenica velika te kroz nju prolazi više svjetla, stoga ponesite sunčane naočale sa sobom.  Također nije neuobičajeno da vid bude mutan, osobito ako pokušate čitati. Neki pacijenti osjećaju i senzacije u kapcima. Ako se radi o vašem prvom pregledu s proširenim zjenicama ili već znate da ovakav pregled previše utječe na vaš vid kako biste vozili, pozovite nekoga da ide s vama kao pratnja i odveze vas kući nakon pregleda.

Iako su u prošlosti postojale očne kapi koje bi smanjile širinu zjenica, više nisu dostupne, stoga ćete morati čekati 4-6h kako bi efekt kapi prošao.

Koja stanja se obično dijagnosticiraju s raširenim zjenicama – skijaskopijom?

Glaukom

Optički živac može se vidjeti i bez širenja zjenica, no za optimalan pregled potrebno je proširiti zjenice. Ovo je vrlo važno pri dijagnozi glaukoma, kao i ostalih bolesti očnog živca.

Makularna degeneracija

Dvije vrlo česte bolesti mrežnice, dijabetička retinopatija i dobno vezana makularna degeneracija, dijagnosticiraju se i prate pri pregledu mrežnice kroz proširene zjenice.

Ostala stanja

Osim makularne degeneracije i glaukoma, postoje brojna stanja koja zahtijevaju širenje zjenice pri pregledu.

Ocjena članka:

5.00 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci