Retinoblastom: otac na fotografiji otkrio da mu sin ima rijedak oblik raka!

Dioptrija.hr
Retinoblastom: otac na fotografiji otkrio da mu sin ima rijedak oblik raka!

Retinoblastom je vrlo rijedak oblik raka koji najčešće pogađa djecu mlađu od 5 godina, a nalazi se u oku. U većini slučajeva, retinoblastom ne uzrokuje lako vidljive simptome – zato vam donosimo priču kako je otac spasio život svog sina koristeći se samo fotoaparatom. 

retinoblastom

Dječak je bio na pragu četvrtog rođendana kad su njegovi roditelji izvadili fotoaparat da bi zabilježili kako im sin brzo raste. Nakon što je otac uslikao malog Nou, primjetio je da su mu zjenice različite boje – jedna je bila crvena (kako inače ispada s blicom), a druga je bila potpuno bijela. Pošto je otac već u prošlosti viđao kako Noina zjenica mijenja boju na svjetlosti, odmah je upalio računalo i nedugo nakon upisivanja simptoma u tražilicu saznao da mu sin ima rak. Malom Noi je dijagnosticiran retinoblastom – vrlo rijedak, no agresivan oblik raka kojeg velikom većinom dobivaju djeca do 5 godina.

Optical Express

Noino liječenje

Uz dijagnozu najgorih noćnih mora svakog roditelja, liječnici su također primijetili da se rak unutar oka proširio, no nije došao do leće ni do drugih organa. No pošto se rak brzo širio i već je bio većeg obujma, kemoterapija je bila neizbježna. Noah je prošao 6 ciklusa kemoterapije, od kojih je jedan uzrokovao alergijsku reakciju. Unatoč tome, terapija je navodno vrlo dobro utjecala na borbu protiv zloćudne bolesti.

Nekoliko dana prije Božića, obitelj je stigla u bolnicu u nadi da ih čekaju dobre vijesti. Nažalost njihova očekivanja nisu bila ispunjena – rak se značajno povećao i jedino rješenje bilo je dječaku izvaditi bolesno oko.

“Nakon svega što je Noah prošao, nevjerojatno je da je sve bilo uzalud.”, rekla je dječakova majka.  

2 dana nakon Božića, Noah je bio operiran. Liječnici su mu izvadili oko bez komplikacija. Dječak je dobio očnu protezu mjesec dana nakon operacije. Nakon bolesti koju nijedan čovjek, a kamoli dijete nije zaslužilo doživjeti, Noah se odlično oporavio. Sada ima 6 godina i zaigran je kao i svaki drugi njegov vršnjak. 

Noah će se jednog dana morati zahvaliti ocu što je vidio tako sitnu grešku na fotografiji. Malo ljudi bi primijetilo tako nešto, a još manje bi ih reagiralo. Teško je reći da je Noah imao sreće, no s obzirom da je retinoblastom agresivan oblik raka koji se brzo širi, priča je mogla završiti na tragičniji način. Nemoguće je biti previše paranoičan kada su u pitanju djeca, posebice uz sve bolesti koje pogađaju skoro isključivo njih.

retinoblastom

Što uzrokuje retinoblastom?

Retinoblastom nastaje iz nezrele mrežnice i često je nasljedan – otprilike 4 od 10 slučajeva retinoblastoma su naslijeđena. Retinoblastom predstavlja 2% karcinoma kod djece, a u većini slučajeva od njega oboljevaju djeca mlađa od 5 godina. 

Koji su simptomi retinoblastoma?

Postoji nekoliko simptoma retinoblastoma: prvi je onaj kojeg je Noin otac primijetio na njemu – odsjaj svjetlosti na zjenici. Strabizam ili škiljavost je također jedan od mogućih simptoma. Problem kod retinoblastoma je upravo taj da u većini slučajeva nema puno simptoma; rijetko oboljenici osjećaju bilo kakve bolove i slične ‘klasične’ simptome. Upravo je zato bitno obraćati pozornost na sve detalje. U rijetkim situacijama oboljeli dobivaju upalu oka ili imaju slabiji vid.

Kako liječiti retinoblastom?

Ukoliko se ovaj karcinom zadrži na oku, izlječiv je u preko 90% slučajeva. Mali tumori liječe se određena kirurška mikrotehnika odstranjivanja. Vid je često moguće sačuvati, no naravno, ovisi o vremenu kad se tumor dijagnosticira. Za veće tumore i one koji su se proširili izvan oka, potrebno je zračenje i kemoterapija

Problemi s vidom kod nedonoščadi i kako ih riješiti na vrijeme

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci