Oči nisu samo ogledalo duše - što oči govore o zdravlju vašeg tijela?

Dioptrija.hr
Oči nisu samo ogledalo duše - što oči govore o zdravlju vašeg tijela?

Pogledate li se ikada u ogledalo i vidite da su vam oči crvene ili klonule? Ponekad su hladni oblozi i posjet ljekarni sve što vam je potrebno. Ponekad, dobra je ideja posjetiti svoga liječnika. Što oči govore o zdravlju vašeg tijela?

Spremili smo vam kratki uvid u neke učestale simptome i stanja koji će vam pomoći spoznati radi li se o nečemu zanemarivom ili vrijednom pažnje!

Optical Express

Što oči govore o zdravlju?

Crvenilo

Crveno oko s krvavom mrljom na bjeloočnici zaista može izgledati zastrašujuće, ali to je obično samo podljev ispod površine oka. Naziva se subkonjunktivalno krvarenje.

Obično nestane unutar dva tjedna. Iako pojava subkonjunktivalnog krvarenja može biti alarmantno stanje povezano s visokim krvnim tlakom ili ozljedom oka, najčešće je to bezbolno i sasvim bezopasno stanje.

Ukoliko su oba oka suzna, crvena, svrbe  moguće je da je samo riječ o alergijama. Kapi za oči, koje možete kupiti bez recepta, pomažu oči održati vlažnima, a antihistaminske kapi bi trebale spriječiti svrbež.

Ovi simptomi najčešće su uzrokovani sezonskim alergijama, ali također može značiti da ste alergični upravo na proizvode koje ste koristili. Ukoliko vam ne bude bolje u razdoblju od 10 dana, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Konjuktivitis – što oči govore o zdravlju?

Konjuktivitis je upala prozirne i glatke sluznice koja prekriva unutrašnju površinu očnog kapka. Mnogi su oblici upale – kreće se sve od blagog crvenila, povećanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih s poremećajem lučenja suza.

Uzroci: 

Konjuktivitis nastaje zbog infekcije, alergija ili zbog povezanosti s nekim drugim bolestima, dok je zarazni konjuktivitis obično uzrokovan virusima koji se najčešće prenose kontaktom. Posebno bi trebali biti oprezni nosioci kontaktnih leća. Kada se pojavi upala ili izrazito crvenilo, kontaktne leće odmah skinite i posjetite očnog liječnika.

Vrste konjuktivitisa:

Virusni konjuktivitis – jako zarazna akutna infekcija spojnice obično uzrokovana adenovirusom. Simptomi su nadražaj, suzenje, fotofobija i sluzavi ili gnojni iscjedak. Infekcija prolazi spontano, ali je u teškim slučajevima nekad potrebna lokalna primjena kortikosteroida.

U blagim slučajevima traje 1 tjedan, a u teškima i do 3 tjedna. Za liječenje su dovoljni hladni oblozi. Međutim, bolesnicima s teškom fotofobijom ili onima čiji je vid pogođen mogu koristiti lokalno primijenjeni kortikosteroidi.

Alergijski konjuktivitis –  zahvaća oba oka i brzo se razvija. Oko svrbi, a bjeloočnice postaju crvene ili roze. Oči nisu bolne, ali svi oboljeli od alergijskog konjuktivitisa imaju osjećaj gorenja iznutra.

Javit će se i suzenje očiju i natečenost kapaka. Najčešći razlog alergijskog konjuktivitisa je alergija na pelud. Za liječenje su dovoljni hladni oblozi, kapi za oči i antihistaminici.

Bakterijski konjuktivitis – uključuje bolove u oku, otok, crvenilo i iscjedak iz oka žuto-zelene boje. Za liječenje su dovoljne antibiotske kapi i masti za oči.

Konjuktivitis je vrlo zarazan stoga učestalo perite ruke i ne dijelite ručnike ili rublje s drugima. Neka stanja poput suhih očiju ili očnih infekcija, jako podsjećaju na konjuktivitis. Vaš liječnik će znati prepoznati o čemu se radi i ispravno to tretirati.

Suhe oči

Krivac za suhe oči može biti vaš okoliš, hormonalne promjene ili dnevna rutina. Ljudi koji se previše koriste računalom, mobitelom, previše čitaju ili gledaju televiziju ne trepću dovoljno i na kraju dana mogu osjećati neugodu.

Svoje oči održite vlažnima pomoću kapi, koje biste trebali koristiti nekoliko puta dnevno. Ukoliko vam kapi ne pomognu, svakako biste trebali kontaktirati svog liječnika. Pročitajte više o sindromu suhog oka.

Konjuktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje

Ocjena članka:

3.80 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci