5 načina na koje bi vam pregled očiju mogao spasiti život

Dioptrija.hr
5 načina na koje bi vam pregled očiju mogao spasiti život

Jeste li znali da bi vam redoviti pregled očiju mogao spasiti život? Kaže se da su oči prozori našeg cjelokupnog zdravlja. Zbog toga redoviti pregledi oka nisu samo važni za naš vid, već su i vitalni za prevenciju bolesti i otkrivanje ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Donosimo vam samo nekoliko načina na koje rutinski pregled očiju može pomoći u prevenciji bolesti i potencijalno vam spasiti život.

pregled očiju

Optical Express

Aneurizma

Aneurizma je izbočina ili “baloniranje” u zidu arterije. Uzroci aneurizmi često su nepoznati, a iako većina aneurizmi nije opasna, neke mogu puknuti, što dovodi do komplikacija opasnih po život.

Tijekom opsežnog pregleda oka oftalmolog može otkriti povećani tlak u mozgu, uključujući oticanje očnog živca ili krvarenje u mrežnicu oka, što može ukazivati na prisutnost aneurizme.

Ako vaš oftalmolog otkrije bilo koji od ovih simptoma, razgovarajte o sljedećim koracima i preporukama za daljnje testiranje od strane stručnjaka ili pružatelja primarne zdravstvene zaštite.

Tumor na mozgu

Oftalmolog često može otkriti povećani tlak u mozgu i oticanje vidnog živca u rutinskom pregledu oka. Simptomi poput promjene vida, zamagljenog ili dvostrukog vida, gubitka bočnog vida i abnormalnih pokreta oka mogu ukazivati na to da je prisutan tumor na mozgu.

Iako su tumori mozga relativno rijetki, ako se otkriju vaš oftalmolog može vam pomoći s preporukama za daljnje testiranje od strane stručnjaka.

Moždani udar

Oftalmolozi ponekad mogu otkriti začepljenja krvnih žila na stražnjem dijelu oka. Ove blokade krvnih žila mrežnice mogu uzrokovati iznenadne slijepe točke, što može ukazivati na povećani rizik od moždanog udara. Redoviti pregled očiju može pomoći u otkrivanju moždanog udara prije nego što se dogodi.

pregled očiju

Kardiovaskularne bolesti

Pojedinci s visokim kolesterolom mogu biti izloženi većem riziku od srčanih bolesti ili moždanog udara. Oftalmolog može uočiti male grudice kolesterola kako prolaze krvnim žilama na rutinskom pregledu očiju.

Te kvržice mogu blokirati krvne žile što rezultira kratkim epizodama gubitka vida. Ako vaš oftalmolog otkrije ove simptome, preporučit će sljedeće korake za liječenje ili testiranje.

Rak krvi, tkiva ili kože

Tijekom rutinskog pregleda očiju također se može naći nekoliko oblika raka. Na primjer, karcinomi kože koji zahvaćaju kapke i vanjska područja oka. Leukemija i limfomi također mogu utjecati na unutarnji dio oka. Uz to, tumori u dojkama i drugim područjima mogu se proširiti na očne strukture.

Ako vaš oftalmolog otkrije bilo koji od ovih simptoma, može preporučiti sljedeće korake za liječenje.

Važno je imati na umu da ako vaš pregled očiju otkrije potencijalni zdravstveni problem, vaš će oftalmolog preporučiti daljnje testiranje kod stručnjaka ili vašeg primarnog zdravstvenog radnika.
Zakažite termin pregleda već danas. Moglo bi vam spasiti život!

Ocjena članka:

4.18 / 5 11
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci