Naglo zamućenje vida - 16 razloga za zamagljen vid

Dioptrija.hr
Naglo zamućenje vida - 16 razloga za zamagljen vid

Zamućenje vida vrlo je često. Problem s bilo kojom komponentom vašeg oka, poput rožnice, mrežnice ili vidnog živca, može prouzročiti naglo zamućenje vida.

zamućenje vida

Polako progresivni zamagljeni vid obično je uzrokovan dugotrajnim medicinskim stanjima. Iznenadno zamućenje najčešće uzrokuje jedan događaj.

Optical Express

Evo 16 mogućih razloga koji uzrokuju iznenadno zamućenje vida

Stanja koja zahtijevaju brzu dijagnozu i liječenje

Neki su uzroci iznenadnog zamagljenog vida hitni medicinski slučajevi koji se moraju što prije liječiti kako bi se spriječilo trajno oštećenje ili gubitak vida.

1. Odvojena mrežnica
Odvojena mrežnica nastaje kad vam se slojevi mrežnice odvajaju od oka i izgubi opskrbu krvlju i živcima.
Kad se to dogodi, vidite bljeskajuća svjetla i crne fleke praćene područjem zamagljenog ili odsutnog vida. Vid se na tom području, bez hitnog liječenja, može trajno izgubiti.

2. Moždani udar
Zamućen ili izgubljen vid na oba oka može se dogoditi kada imate moždani udar koji zahvaća dio vašeg mozga koji kontrolira vid. Moždani udar tada uzrokuje gubitak vida samo na jednom oku.

Osim zamućenog vida možete imati i druge simptome moždanog udara, poput slabosti na jednoj strani tijela ili nemogućnosti govora.

3. Prolazni ishemijski napad
Privremeni ishemijski napad je moždani udar koji traje manje od 24 sata. Jedan od simptoma može biti zamagljen vid na jednom ili oba oka.

4. Vlažna makularna degeneracija
Središte vaše mrežnice naziva se makula. Nenormalne žile mogu rasti i uzrokovati istjecanje krvi i druge tekućine u makulu. To se naziva mokra degeneracija makule.

To uzrokuje zamućenost i gubitak vida u središnjem dijelu vašeg vidnog polja. Za razliku od suhe makularne degeneracije, ova vrsta može početi iznenada i brzo napredovati.

5. Glaukom zatvorenog kuta
Glaukom zatvorenog kuta javlja se kada je sustav odvodnje u oku blokiran. U ovoj se situaciji pritisak u oku može vrlo brzo povisiti što uzrokuje crvenilo, bol i mučninu.

Ovo je hitno medicinsko stanje koje zahtijeva liječenje kapima za oči kako bi se otvorio kut, smanjio pritisak i upala. Često je potreban i laserski postupak, koji se naziva laserska iridotomija.

Ostali uzroci iznenadnog zamućenja vida

6. Naprezanje očiju
Do naprezanja očiju može doći nakon dugotrajnog gledanja i fokusiranja na nešto bez pauze.

Digitalno naprezanje očiju je rezultat fokusiranja na elektronički uređaj poput računala ili mobitela, dok ostali uzroci uključuju čitanje i vožnju, posebno noću i po lošem vremenu.

zamucenje vida

7. Konjunktivitis
Također se naziva ružičasto oko, konjunktivitis je infekcija vanjske sluznice vašeg oka. Obično ga uzrokuje virus, ali može ga uzrokovati i bakterija ili alergija.

8. Abrazija rožnice
Vaša rožnica je prozirni pokrivač na prednjem dijelu vašeg oka. Kad se ogrebe ili ozlijedi, možete razviti abraziju rožnice. Osim zamagljenog vida, možda ćete osjećati kao da vam je nešto u oku.

9. Visok šećer u krvi
Vrlo visoka razina šećera u krvi uzrokuje natečenu leću oka što rezultira zamagljenim vidom.

10. Hifema
Tamnocrvena krv koja se nakuplja unutar prednjeg dijela vaše očne jabučice naziva se hifema. Uzrokovano je krvarenjem koje se javlja nakon ozljede oka.

Dodatni razlozi za zamućenje vida

11. Iritis
Šarenica je obojeni dio vašeg oka. Iritis se javlja kada autoimuna reakcija ili infekcija uzrokuje upalu šarenice.

Može se javiti sam od sebe ili kao dio autoimunog stanja, poput reumatoidnog artritisa ili sarkoidoze. Također ga mogu uzrokovati infekcije poput herpesa.

Može biti bolno i uzrokovati osjetljivost na svjetlost, koja se naziva i fotofobija.

12. Keratitis
Upala rožnice naziva se keratitis. Obično je uzrokovana infekcijom. Predugo korištenje jednog para kontaktnih leća ili ponovna upotreba prljavih leća povećavaju rizik za to.

13. Makularna rupa
Makula je središte vaše mrežnice koja je odgovorna za vaš centralni vid. Može razviti suzu ili puknuti što uzrokuje zamagljen vid. Obično zahvaća samo jedno oko.

14. Migrena s aurom
Često napadima migrene prethodi aura, koja može prouzročiti zamućenje vida. Također možete vidjeti valovite crte ili bljeskajuća svjetla i imati druge smetnje. Ponekad možete imati auru bez bolova u glavi.

15. Optički neuritis
Optički živac povezuje vaše oko i mozak. Upala vidnog živca naziva se optički neuritis.

Obično je uzrokovana autoimunom reakcijom ili ranom multiplom sklerozom. Ostali uzroci su autoimuna stanja, poput lupusa ili infekcije. Najčešće zahvaća samo jedno oko.

16. Uveitis
Uvea je zbirka pigmentiranih struktura u oku, uključujući iris. Infekcija ili autoimuna reakcija mogu uzrokovati njezinu upalu i bol, što se naziva uveitis.

Ostali simptomi koji mogu pratiti iznenadno zamućenje vida.

Uz iznenadni zamagljeni vid, mogli biste imati i druge simptome koji mogu biti blagih i ozbiljni, kao što su:

Kod određenih očnih stanja neki su simptomi češći, poput:

 • iscjetka iz oka, što može signalizirati infekciju
 • glavobolje i mučnine, što je često kod migrene
 • svrbež, što može ukazivati na konjunktivitis
 • govorne poteškoće ili jednostrana slabost, koja može pratiti moždani udar

Kako znamo da je situacija ozbiljna?

Sljedeći znakovi upozorenja mogu značiti da imate ozbiljno stanje koje može uzrokovati trajno oštećenje oka i gubitak vida.

 • iznenadna neobjašnjiva promjena u vašem vidu
 • bolovi u očima
 • ozljeda oka
 • znakovi moždanog udara poput ovjesa lica, jednostrane slabosti ili poteškoće u govoru
 • značajno smanjen vid, posebno na samo jednom oku
 • gubitak jednog područja vašeg vida, poznatog kao nedostatak vidnog polja
 • iznenadni zamagljeni vid kad je vaš imunološki sustav slab zbog stanja poput HIV-a ili tretmana poput kemoterapijezamućenje vida

Kako se tretira iznenadno zamućenje vida?

Liječenje će ovisiti o stanju koje utječe na vaš vid.

 • Odvojena ili poderana mrežnica. To zahtijeva hitni kirurški postupak kako bi se izbjegao nepovratan gubitak vida.
 • Moždani udar. Brzo i odgovarajuće liječenje moždanog udara od presudne je važnosti za sprečavanje smrti vaših moždanih stanica.
 • Prolazni ishemijski napad. Simptomi se sami povuku u roku od 24 sata. Možda ćete dobiti razrjeđivače krvi kako biste u budućnosti smanjili rizik od moždanog udara.
 • Vlažna makularna degeneracija. Lijekovi ubrizgani u oko mogu pomoći u poboljšanju vida. Liječenje može usporiti gubitak vida, ali ne može vam vratiti vid. Ponekad se koriste posebni uređaji za poboljšanje vida koji vam pomažu da bolje vidite.
 • Naprezanje oka. Ako osjetite naprezanje svojih očiju napravite pauzu i odmorite oči. Jedna stvar koju možete učiniti da biste to spriječili je slijediti pravilo 20-20-20. Kada dugo gledate zaslon ili neku stvar, fokusirajte se na 20 metara udaljenosti tijekom 20 sekundi svakih 20 minuta.

Liječenje dodatnih stanja koja uzrokuju zamućenje vida

 • Konjunktivitis. To obično prolazi samo od sebe, ali antibiotici ili antivirusni lijekovi često mogu ubrzati oporavak i smanjiti šansu za širenjem.
 • Abrazija rožnice. To obično zacijeli samo od sebe za nekoliko dana. Antibiotici mogu liječiti ili spriječiti infekciju.
 • Visok šećer u krvi. Snižavanje šećera u krvi rješava problem.
 • Hifema. Kada nema drugih ozljeda i ako vam očni tlak nije povećan, trebali bi vam pomoći odmor u krevetu i očni flaster. Ako je tlak vrlo visok, vaš oftalmolog može kirurški ukloniti krv.
 • Iritis. To obično zacjeljuje samostalno ili sa steroidima. Međutim, često se ponavlja. Ako postane kronično i otporno na liječenje, možete izgubiti vid i možda će biti potrebni lijekovi za modulaciju imunološkog sustava da bi se to spriječilo.
 • Keratitis. Kada je uzrokovan infekcijom, keratitis se liječi antibiotskim kapima. Za ozbiljnu infekciju mogu se koristiti oralni antibiotici i steroidne kapi za oči.
 • Makularna rupa. Ako ne zacijeli samostalno, obično se izvodi kirurški popravak.
  Migrena s aurom. Auri nije potrebno liječenje, ali signal je da biste trebali uzimati uobičajene lijekove za migrenu.
 • Optički neuritis. To se uspijeva riješiti liječenjem osnovnog stanja koje je uzrok, ali steroidi mogu biti korisni čak i ako nema sistemskih nalaza.
 • Uveitis. Poput iritisa, on se rješava spontano ili steroidima. Ponovno vraćanje može dovesti do otpora na liječenje i, potencijalno, do sljepoće.

Kakvi su ishodi ako ste doživjeli iznenadno zamućenje vida?

Zamagljeni vid može rezultirati gubitkom vida. Za većinu uzroka iznenadnog zamagljenog vida brzo i odgovarajuće liječenje dovodi do dobrog ishoda bez komplikacija.

Puno je uzročnika koji mogu dovesti do zamućenog vida, stoga ukoliko iskusite bilo kakve iznenadne i neobjašnjive promjene vida – posjetite svog oftalmologa!

Ocjena članka:

4.08 / 5 36
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci