Znate li što je ablacija mrežnice i kako se liječi?

Dioptrija.hr
Znate li što je ablacija mrežnice i kako se liječi?

Mrežnica je unutrašnji sloj oka zadužen za primanje svjetlosnih podražaja i unatoč tome što mrežnica ima vlastiti krvožilni sustav, njezine metaboličke potrebe su velike te ih mrežnica dodatno prima iz žilnice oka. Što je to ablacija mrežnice i kako se liječi?

ablacija mrežnice

Što je ablacija mrežnice ili odignuće mrežnice?

Ablacija ili odignuće mrežnice je stanje u kojemu se mrežnica odljepljuje od normalnog položaja i uzrokuje slabljenje vida. Do ablacije mrežnice najčešće dolazi zbog stvaranja rupice ili rupture koja počinje propuštati očnu vodicu i odvajati se od podloge.

Optical Express

Kada se receptorski sloj mrežnice odigne od pigmentnog epitela mrežnice, dolazi do poteškoća u funkcioniranju, a ukoliko su ti slojevi odvojeni, može doći do trajnog gubitka vida.

Najčešći simptomi ablacije mrežnice

Najčešći simptomi odginuća mrežnice su točkice, pojava paučine pred očima ili bljeskova svjetlosti. Simptomi mogu biti i zamućen vid te primjećivanje sjene ili zavjese koja prekriva vidno polje pri vrhu oka ili sa strane.

Mogu se pojaviti postepeno ili odjednom, ovisno o tome kako se unutarnje potporno tkivo odvaja od mrežnice. Ablacija mrežnice je bezbolna i mogu je uzrokovati razni tumori, operacija očne mrene, dijabetes i dijabetička retinopatija ili anemija srpastih stanica.

Liječi se operativnim zahvatom te je potrebno brzo reagirati.

Liječenje i operacija ablacije mrežnice

Ablacija mrežnice liječi se operativnim zahvatom te je potrebno brzo reagirati, jer što se prije mrežnica spoji s unutarnjim slojevima, šanse za oporavkom i povratkom vida su veće. Ipak, kirurško spajanje mrežnice nije uvijek uspješno, a isto tako i uspješno spajanje mrežnice ne garantira potpuni povratak vida.

Ocjena članka:

4.55 / 5 11
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci