Keratitis (upala rožnice): što je i kako se liječi?

Dioptrija.hr
Keratitis (upala rožnice): što je i kako se liječi?

Keratitis je bolna upala rožnice koja može biti uzrokovana infekcijom ili ozljedom. Postoji više vrsta keratitisa i svaki od njih zahtjeva drugačije liječenje. Poseban rizik od keratitisa imaju korisnici kontaktnih leća.

Keratitis – simptomi

Simpotmi keratitisa u početku su vrlo slični simpotmima konjuktivitisa:

Optical Express

Osim već spomenutih simptoma, mogu se pojaviti i sljedeći:

  • Natečene oči
  • Mutan vid
  • Suzne oči
  • Iscjedak iz oka

Keratitis – uzroci

Ozljeda oka: Ovo je jedan od najčešćih uzroka nastanka keratitisa, a nastaju ubodom oštrijim predmetom u oko kao npr. olovkom.

Bakterijska infekcija: ovo je najčešći uzrok kod osoba koje nose kontaktne leće jer se na kutijicama za leće i na samim lećama mogu nakupiti bakterije. Zbog toga, vrlo je važno održavati higijenu kontaktnih leća.

Virusna infekcija: kao što kaže samo ime, keratitis je urzokovan virusom naziva herpes simplex. Osim toga može nastati uslijed vodenih kozica ili obične prehlade. Ako vam je imunitet pao i razbolili ste se, pazite na higijenu ruku.

Paraziti: Akantameba je mikroorganizam koji se nalazi u vodama (rijeka, jezera, voda iz slavine). Ovdje nosioci leća moraju biti oprezniji pri rukovanju s lećama.

Gljivična infekcija: Infekcija nastaje zbog teške ogrebotine na oku ili kontaminiranih leća. Ova vrsta infekcije je rijetka.

Nedostatak vitamina A kao i suhoća oka mogu dovesti do keratitisa i zato svaki od spomenutih simptoma ne smijete ignorirati već što prije posjetiti oftalmologa.

Keratitis – liječenje

Svaka vrsta keratitisa liječi se drugačije, a ukoliko propisana terapija ne djeluje i dođe do trajnog oštećenja rožnice kao rješenje može se ponuditi transplatacija rožnice.

Bakterijski keratitis najčešće se liječi antibakterijskih kapi u kombinaciji s oralnim antibioticima. Gljivični keratitis liječi se antifungicidnim tabletama i kapima za oči, a virusni keratitis liječi se antivirusnim kapima za oči i antivirusnim tabletama. Akantamebni keratitis teško se liječi i često na ovakvu infekciju nikaki ljekovi nemaju utjecaja.

Naravno, nije svaka ozljeda znak da ćete dobiti keratitis. Dapače, ako je rožnica pretrpjela manju ozljedu, liječenje neće biti potrebno iako ne bi škodilo posjetiti oftalmologa.

Pročitajte sljedeće:

Amebni i infekcijski keratitis – što korisnici kontaktnih leća trebaju znati?

Ocjena članka:

5.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci