Bono Vox: bolujem od glaukoma već 20 godina

Dioptrija.hr
Bono Vox: bolujem od glaukoma već 20 godina

Poznati frontmen grupe U2, Bono Vox, izjavio je kako su naočale postale njegov zaštitni znak zbog bolesti, a ne zbog imidža rock zvijezde.

Već 2 desetljeća Bono nosi sunčane naočale bez obzira je li u zatvorenom ili otvorenom prostoru i baš zato su one postale dio njegovog imidža. No, Bono je javno priznao kako ih uvijek nosi zbog poteškoća koje ima uzrokovanih glaukomom. Naime, osobe koje boluju od glaukoma posebno su osjetljive na svjetlo.

Optical Express

“Idem na terapije i držim bolest pod kontrolom, vjerujem da će s mojim vidom sve biti u redu” – izjavio je Bono prilikom gostovanja u jednoj emisiji

Glaukom se može dogoditi svakome

Bono nije jedina osoba koja boluje od ove bolesti. Glaukom je, uz sivu mrenu, poznat kao jedan od najčešćih uzroka sljepoće u svijetu. Vrlo je važno znati koji su simptomi glaukoma kao i odlazak na oftalmološke preglede kod stručnjaka.

Rizična ste skupina od obolijevanja glaukoma ako:

 • Stariji ste od 40 godina
 • Bolujete od dijabetesa
 • Koristite kortikosteroide
 • Netko u vašoj obitelji već je bolovao od glaukoma
 • Imate povredu ili tumor oka

4 stvari koje možete naučiti o glaukomu od Bona

 • Ako bolujete od glaukoma to ne znači da ćete oslijepiti

Bonova priča je pravi primjer kako osobe koje boluju od glaukoma mogu sačuvati svoj vid i dalje voditi normalan život ukoliko ga otkriju u ranoj fazi.

 • Liječenje glaukoma pomaže

Iako se glaukom ne može izliječiti, može se kontrolirati. Osobe koje boluju od glaukoma trebaju odlaziti na redovite oftalmološke kontrole jer praćenje razvoja bolesti ključno je kako bi očuvali vid.

>Računalo manje od zrna soli u borbi protiv glaukoma<

 • Što prije otkrijete da bolujete od glaukoma, to bolje!

Iako Bono nije otkrivao detalje o svom liječenju, priznao je kako boluje od glaukoma više od 20 godina što govori da ga je otkrio u ranoj fazi. Sljepoća uzrokovana glaukomom može se spriječiti ako ga se otkrije u ranoj fazi razvoja.

 • Glaukom često nema vidljive simptome

Na početku razvoja glaukoma, simptoma skoro pa i nema. Iz tog razloga stručnjaci upozoravaju kako su preventivni oftalmološki pregledi od velike važnosti. Što ste stariji sve je važnije odlaziti na preglede kako bi pratili u kakvom su stanju vaše oči.

Redovitim oftalmološkim pregledima glaukom se može otkriti u ranoj fazi i tako spriječiti njegov daljnji razvoj. Odvojite 5 minuta svog vremena i zakažite pregled kod oftalmologa. Jedan pregled može vam spasiti vid.

Ukoliko mislite da je vrijeme za oftalmološki pregled slobodno nazovite i naručite se u polikliniku Optical Express na broj telefona: 01/5625450. Njihovi stručnjaci odgovorit će na svako vaše pitanje.

Pročitajte sljedeće:
Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!
Siva mrena (katarakta) – koje je najbolje vrijeme za operaciju?
Što je laserska korekcija vida?
Kim Kardashian skinula dioptriju LASIK metodom – ovo je njezino iskustvo

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci