Tumori oka - što trebate znati?

Dioptrija.hr
Tumori oka - što trebate znati?

Vrlo opasni tumori oka nazivaju se melanomi, dok se one očne izrasline, koje nisu toliko opasne koliko neugodne, nazivaju benignim tumorima. Neuobičajene, abnormalne izrasline na oku mogu upućivati na to da se radi o tumoru oka, zbog čije je daljnje prevencije i sanacije nužno hitno otići očnom kirurgu. Budući da su melanomi bezbolni, a vrlo opasni, bitno ih je otkriti u najranijoj fazi kako bi se što prije uklonili. 

Iako se pojavljuje vrlo rijetko, tumor ili rak oka može se pojaviti u malignom (zloćudnom) ili benignom (dobroćudnom) obliku.

Maligni tumori oka

Maligni tumori su vrlo opasni, budući da mogu metastazirati pa postoji opasnost od njegovog širenja na cijeli organizam (sekundarni tumori). Benigni tumori se ne šire i razvijaju se lokalno. Tumori uglavnom zahvaćaju krvne žile na mrežnici ili šarenici, a mogu biti prisutni samo na jednom oku ili u slučaju da su maligni mogu zahvatiti oba oka istovremeno.

Optical Express

Ukoliko pri pregledu očiju liječnik posumnja na bilo koju vrstu tumora, pacijent se upućuje na dijagnostičku angiografiju s intraarterijskom primjenom kontrastnog sredstva, kako bi se utvrdilo o kakvom se tumoru radi. To je neinvazivna radiološka metoda otkrivanja tumora oka.  Benigni tumori oka se manifestiraju kao abnormalne izrasline na oku i uglavnom se pojavljuju kao dermoidne ciste, kao nevus (pigmentacija u oku) ili kao madež na oku.

Maligni tumori oka dijele se na: 

  • primarne i
  • sekundarne ili metastatske tumore.

Primarni tumori nastaju u samom oku, dok se ovi drugi vezuju uz tumor na nekom drugom organu (najčešće tumor pluća ili prsa). Jedni od najopasnijih malignih tumora oka su oni koji se pojavljuju kod djece do 5. godine života.

Dva najčešća maligna tumora kod djece su:

  • retinoblastom
  • i rabdomiosarkom

iako se maligni tumori u ranoj dobi pojavljuju i u mnogim drugim vrstama. Retinoblastom kao najčešći tumor zahvaća mrežnicu, dok je rabdomiosarkom tumor očnog mišića.

Ovisno o vrsti tumora i stadiju u kojem se nalazi, liječnici će pribjeći sljedećim metodama liječenja tumora oka: laserska terapija, plaque terapija, radioterapija ili pak kemoterapija. No ukoliko se tumor počeo širiti, liječnik će pacijenta hitno uputiti na operaciju gdje će se odstraniti ili dio oka ili pak kompletno oko (očna jabučica) kako bi se preveniralo daljnje širenje tumora na organizam (enukleacija oka, evisceracija, iridektomija i slični operativni zahvati).

Pročitajte sljedeće:
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Plavo svjetlo – je li loše za naše oči?
Pregled za lasersku korekciju vida – sve što trebate znati
Migrene, vrtoglavice i očni problemi
Koordinacija očiju – kako je poboljšati?
Znanstvenici napokon otkrivaju: Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?
Problemi s vidom u trudnoći

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci