Računalo manje od zrna soli u borbi protiv glaukoma

Dioptrija.hr
Računalo manje od zrna soli u borbi protiv glaukoma

Američki znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu razvili su najmanje računalo na svijetu koji će se koristiti za liječenje jednog od najčešćih uzroka sljepoće u svijetu – glaukoma.

Photo: IBM

Najmanje računalo na svijetu

Iako se neki boje tehnologije i pitaju se na koji način će ona utjecati na naše živote, moramo priznati da je ovo jedna od stvari kojoj se treba veseliti. Razvoj tehnologije sve više pridonosi većoj kvaliteti naših života, a u ovom slučaju, kvaliteti života oboljelima od glaukoma.

Optical Express

Najmanje računalo na svijetu veličine je samo jednog kvadratnog milimetara, ali ima sve što jedan pravi kompjuter treba imati. Još nije poznato kada će točno izaći na tržište, no testiraju se prvi prototipi.

Naravno, njegova uporaba neće stati samo na liječenju glaukoma već će se on koristiti u svim sferama naših života kao što je i izjavio jedan od njegovih izumitelja, Dennis Sylvester:

Sljedeći veliki izazov je stvarati sisteme milimetarskih veličina koji sadrže mnoge aplikacije za praćenje tijela, okoline i zgrada.”

Osim što je sam uređaj malen, malena mu je i cijena. Proizvodnja jednog mikro-računala košta manje od 10 centi (manje od 1 kune). Zahvaljujući veličini, pogodan je za ugradnju u oko pacijenta koji boluje od glaukoma.

Kako računalo pomaže u borbi protiv glaukoma?

Glaukom je nakon katarakte (sive mrene) najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Vrlo je važno otkriti ga na vrijeme s obzirom da ga je za sada još nemoguće izliječiti, ali se može kontrolirati.

Može se pojaviti u svim dobnim skupinama iako najčešće zahvaća pacijente koji su u starijoj životnoj dobi. Glaukom često nema očite simptome pa ga je često i teško otkriti bez oftamološkog pregleda.

Kako bi razumjeli na koji način ovo mini-računalo pomaže u borbi protiv glaukoma, bitna je činjenica da je jedan od najznačajnijih simptoma glaukomapovišeni očni tlak.

Zadaća računala, nakon što se ugradi u oko, je praćenje očnog tlaka,  a kao što smo već istaknuli – povišeni očni tlak jedan je od glavnih simptoma glaukoma.

Redoviti oftamološki pregledi su od iznimne važnosti jer zahvaljujući njima, možete pravovremeno reagirati na sve oblike bolesti oka, uključujući glaukom.

Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja

Preberite sljedeće:
Hoće li me boljeti oči tijekom i nakon laserske korekcije vida?
Bolesti oka – uzroci, simptomi i liječenje
Uveitis – koji su uzroci, simptomi i liječenje?
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!
Je li sunce dobro za naše oči?

 

Ocjena članka:

3.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci