Kako juvenilni artritis utječe na vid?

Dioptrija.hr
Kako juvenilni artritis utječe na vid?

Juvenilni artritis, zvan i juvenilni reumatoidni (idiopatski) artritis ili dječji artritis najčešći je oblik artritisa koji pogađa djecu. Može utjecati na mnoge dijelove tijela, uključujući i oči.

Dijete koje ima juvenilni artritis može razviti probleme s vidom. Problemi mogu biti izazvani samom bolešću ili lijekovima koje dijete koristi. Najčešći problem vida jest upala dijela oka koji se naziva uvea (srednja očna ovojnica). Liječnici to stanje nazivaju uveitis. Ako zahvaća određene dijelove uvee, može se raditi o iritisu ili iridociklitisu.

Optical Express

Neliječeni i ozbiljan uveitis može oštetiti oko. Također može uzrokovati probleme s vidom kao što su:

  • Glaukom, stanje uzrokovano visokim očnim tlakom
  • Katarakta, zamućenje leće
  • Trajno oštećenje vida, uključujući sljepoću

Uveitis može započeti i godinu dana ranije no što dijete dobije dijagnozu juvenilnog artritisa. Također, može se desiti u isto vrijeme ili godinama kasnije. Moguće je i da se pojavi godinama nakon remisije juvenilnog artritisa kada bolest nije aktivna.

Kako možemo znati razvijaju li se kod djeteta problemi vezani uz juvenilni artritis?

Upala oka obično nije bolna. Također, oči obično nisu crvene kao kod pojave konjuktivitisa. Stoga većina djece s juvenilnim artritisom koja razviju probleme s očima nema nikakve vidljive simptome. U rijetkim slučajevima, dijete bi se moglo žaliti na zamagljen vid ili preosjetljivost na svjetlo. Ponekad djetetove oči mogu djelovati crveno ili zamućeno. No takvi simptomi obično se razvijaju toliko sporo da je trajno oštećenje vida moguće prije nego li se uoče ikakvi problemi s vidom. Kako biste detektirali probleme s vidom na vrijeme i spriječili pogoršanje vida, vaš reumatolog bi vas trebao uputiti na pregled kod oftalmologa pedijatra.

Kako protječe pregled kod oftalmologa?

Recite oftalmologu koje od lijekova koristi vaše dijete, uključujući ime, dozu i razloge zbog kojih je lijek vašem djetetu propisan. Prije pregleda vida, oftalmolog će nakapati vašem djetetu oči kako bi se zjenice raširile. Kapi mogu malo peći, no pomažu liječniku kako bi bolje vidio unutrašnjost oka.

Kako bi dijagnosticirao upalu, oftalmolog koristi posebnu vrstu mikroskopa. Liječnik će uperiti tanku zraku svjetlosti u jedno pa u drugo oko kako bi vidio unutar svakoga. Liječnik bi također mogao vašem djetetu dati test “vizualnog polja” kako bi provjerio postoje li promjene u vidu vašeg djeteta. Ta vrsta testa mjeri periferni vid, mjereći koliko udaljeno dijete može vidjeti sa strane kada fokusira pogled na jednu centralnu točku.

Trebali biste se pažljivo držati smjernica vašeg liječnika. Posjećujte redovito i reumatologa i oftalmologa.

Koliko često dijete treba ići na preglede?

To ovisi o više faktora, uključujući koji tip juvenilnog artritisa dijete ima, koliko dugo ga ima i koje lijekove koristi. Najbolje je da o tome pitate svog reumatologa.

Uveitis je češći kod nekih oblika juvenilnog artritisa, kao što je oligoartikularni juvenilni artritis, gdje je pogođeno samo nekoliko zglobova. Dijete s ovim tipom moglo bi trebati pregled vida svakih 3 do 4 mjeseca. U većini slučajeva, djeca s poliartikularnim juvenilnim artritisom trebaju pregledavati vid svakih 6 mjeseci, a djeca sa sistemskim juvenilnim artritisom uglavnom trebaju obaviti pregled vida svakih 12 mjeseci.

Također je važno nastaviti s pregledima vida i kada juvenilni artritis uđe u stanje remisije. Ukoliko se pojave bilo kakvi problemi vida, vaše dijete će trebati na preglede i češće.

Kakav je tretman za probleme s vidom vezane uz juvenilni artritis?

Vaš oftalmolog i reumatolog moraju surađivati s vama u vezi ovog stanja. Ako vaše dijete ima uveitis, moguće je da treba koristiti kapi za oči. Neke od tih kapi proširuju zjenice kako bi ih držale otvorenima i spriječili pojavu ožiljaka.

Vašem djetetu bi također mogle biti propisane steroidne kapi. Kao primjer, vaše dijete bi moglo koristiti kortizonske kapi kako bi se spriječilo oticanje i umanjila upala oka. Dugovremeno korištenje kortizonskih kapi može imati ozbiljne nuspojave, uključujući glaukom i kataraktu. Ukoliko kapi za oči ne smanje upalu dovoljno, dijete bi moglo trebati steroidne pilule. Kako bi spriječili nuspojave dugovremenog korištenja steroida,  mogao bi mu biti propisan lijek metotreksat, koji se uzima oralno ili putem injekcija.

Ozbiljniji slučajevi uveitisa mogli bi zahtijevati druge vrste lijekova koji tretiraju stanja povezana s imunološkim sustavom.

Pročitajte sljedeće:
Crvenilo oka – uzroci i prevencija
Herpes oka – uzroci, simptomi i liječenje
Konjuktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje
Daltonizam – poremećaj prepoznavanja boja
Dioptrija kod djece – je li dijete kratkovidno?
8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci