Crvene (krvave) oči - što ih uzrokuje i kako ih se riješiti?

Dioptrija.hr
Crvene (krvave) oči - što ih uzrokuje i kako ih se riješiti?

Bijeli dio oka naziva se bjeloočnica i njezina boja puno govori o našem zdravlju. Crvene oči podarit će nam umoran izgled i izgledat ćemo starije nego što jesmo.

Crvene oči ili krvave oči mogu ukazivati na zdravstvene probleme povezane s alergijama, prisutnim toksinima u tijelu ili ozbiljne probleme kao probleme s jetrom. Postoji više načina na koje možete vratiti bijelu boju vaših bjeloočnica.

Crveno krvavo oko

Optical Express

Napomena: U slučaju da primijetite velike promjene tj. crvenilo oka, crvene ili žute bjeloočnice, važno je posjetiti oftalmologa koji će vam moći reći koji je pravi uzrok drugačije boje vaših bjeloočnice. Za detalje pregleda ili konzultacija možete se obratiti Optical Expressu.

Što uzrokuje crvene oči?

Proširenje ili povećanje krvnih žila koje se nalaze u blizini oka (površinskih krvnih žila) može izazvati crvene oči.

Iako je ovo stanje u većini slučajeva bezbolno, ono ne mora biti potpuno bezopasno te se, ukoliko potraje dulje od 1-2 dana, posavjetuje s liječnikom specijalistom.

Iznenadno crvenilo oka često je benigna pojava u oku i posljedica je prehlada, vanjskih nadražaja, alergija, umora, uzimanja nekih lijekova (najčešće onih koji sadrže kortikosteroide, iako se neki oblici očnih bolestima upravo njima liječe) ili predugog gledanja u ekran računala.

Međutim, crvene oči u nekim slučajevima mogu biti ne baš toliko benigno stanje oka te su posljedica upala ili infekcija oka, kao što to mogu biti i vanjska i mehaničkih oštećenja oka.

Komplikacije koje mogu uzrokovati crvene oči

Komplikacije koje mogu uzrokovati crvene oči najčešće su: konjunktivitis, subkonjunktivalno krvarenje, blefaritis, uveitis, sindrom suhog oka, česta uporaba fiziološke otopine (umjetne suze), mehaničke ozljede oka, nadražaj uzrokovan nošenjem kontaktnih leća, ulkus rožnice (čir) ili čak pojava akutnog glaukoma.

Konjunktivitis

 • Crvene oči najčešće uzrokuje konjunktivitis, koji je stanje upale očne spojnice ili infekcija bjeloočnice. Liječenje ovisi o uzroku koji može biti bakteriološke, virusne ili alergijske prirode.
 • Popraćen je neugodnim osjećajem svrbeža, peckanja i natečenosti kapaka. Treba napomenuti da može biti vrlo zarazan. Preporuča se stavljanje hladnih ili toplih obloga (od kamilice) na oči višekratno tijekom dana.

Subkonjuktivalno krvarenje

 • Spojnica oka protkana je tankim krvnim žilicama koje su vrlo osjetljive i vrlo lako pucaju. Kada krv iz tih žilica dođe u prostor između spojnice i bjeloočnice, nastaje subkonjunktivalno krvarenje (hiposfagma).
 • Obično je uzrokovano fizičkim nadražajima poput kašljanja ili kihanja, no može biti povezano i s općim sistematskim bolestima osobe poput dijabetesa. Jedna od značajka subkonjunktivalnog krvarenja može biti i fotoosjetljivost.

Blefaritis

 • Upala očnih vjeđa ili trepavica (upala folikula trepavica) naziva se blefaritis i jedna je od očnih bolesti uzrokovana smanjenom higijenom. Popraćena je svrbežom, suzenjem i obilnim crvenilom, no nije zarazna.
 • Liječi se toplim oblozima (od kamilice) koje se preporuča stavljati na oči više puta dnevno.

Uveitis

 • Upala srednje očne ovojnice (uvee) zove se uveitis i vrlo rapidno može napredovati od blagog crvenila do potpunog očnog crvenila. Također je simptomatičan nedostatak obojenja rožnice.
 • U nekim slučajevima čak može biti toliko opasan da dovede do pojave glaukoma. Liječi se kortikosteroidnima i kapima za proširivanje zjenica.

Sindrom suhog oka

 • Stanje u kojem oko smanjeno luči suze zove se sindrom suhog oka. Budući da su suze zaslužne za oštrinu vida, a nedostatak njih uzrokuje suhoću i nadražaj oka, ono uzrokuje proširenje krvnih žila što je glavni uzrok crvenila oka. Liječi se upotrebom fiziološke otopine za oči tzv. umjetnih suza.

Pretjerana uporaba kapi za oči

 • No pretjerana i prečesta upotreba te iste otopine također može uzrokovati crvenilo oka. Zbog toga je vrlo bitno dobro proučiti upute koje dolaze uz tu otopinu te se svakako prije početka korištenja treba savjetovati sa liječnikom specijalistom.

Mehaničke ozljede oka

 • Jedno od vanjskih utjecaja koje može izazvati crvene oči je aplikacija kontaktnih leća koje mogu izazvati iritaciju oka pa time i crvenilo. Oko reagira na umetanje kontaktne leće čime se iritira površina oka.
 • U tom se slučaju preporuča upotreba specijalne otopine za oči koja je namijenjena upravo za upotrebu pri nošenju kontaktnih leća ili se pak preporuča vađenje leće iz oka.

Mehaničke ozljede oka uzrokuju širenje očnih krvnih žila, no u svrhu autoregeneracije i samozaliječenja.

Čir na rožnici

 • Upalno, zarazno stanje rožnice naziva se ulkus ili čir rožnice, a uzrokovano je vanjskim tijelom (bakterijama ili virusima), a može zahvatiti brojne dijelove oka.
 • Često je popraćeno bolovima u oku i neugodnom osjećaju, zamućenjem vida, crvenilo u oku nastaje zbog proširenja žilica blizu rožnice koje se šire zbog obrane od infekcije.

Akutni glaukom

 • Najopasniji uzrok očnog crvenila je nastanak akutnog glaukoma (zatvorenog ili suženog očnog kuta). To je stanje oka koje, ukoliko se odmah ne liječi, može izazvati vrlo ozbiljne posljedice na vid.
 • Za takav glaukom je specifična oštra bol u oku, fizička mučnina, pogoršanje normalnog vida i vrlo specifična pojava duginih boja oko izvora svjetlosti. Nerijetko se pojavljuje samo na jednom oku.

Kod pojave akutnog glaukoma vid se ne pogoršava ili ne nestaje odjednom već progresivno napreduje. Specijalist će potencijalnu bolest ispitivati tonometrijom.

Ukoliko vam se pojavi crvenilo i crvene oči te ovo stanje potraje dulje od jedan do dva dana najviše, svakako se obratite prvo liječniku opće prakse koji može utvrditi ili uzrok nastanka crvenila ili vas uputiti na specijalista.

crvenilo oka

Kako umiriti crvene oči?

U nastavku pročitajte deset savjeta uz pomoć kojih možete izbjeći crvene oči!

1. Koristite kapi za crvene oči

Kapi za oči mogu pomoći smiriti crvene oči. Osim što će ukloniti crvenilo, kapi za oči dat će im dodatnu vlažnost. Dovoljno je nakapati 1-2 kapi u iziritirano oko.

Vrlo je važno imati na umu da kapi poput Visina ne treba koristiti prečesto. Treba znati da nisu sve kapi za oči iste pa izbor pogrešnih nosi posljedice. Objasnite ljekarniku zbog čega točno trebate kapi za oči.

2. Jedite svježe voće i povrće

Mrkva, bundeva, limun i naranča u sebi imaju vitamine i antioksidanse zbog kojih ćete imati bijele i bistre oči. Zeleno i lisnato povrće poput špinata i kelja također ima pozitivan efekt na oči. Orašasti plodovi, zbog minerala koje u sebi sadrže, također pomažu u tome.

Pročitajte: Super zdrava hrana – popravite zdravlje svojih očiju!

Voće, povrće i orašasti plodovi doprinose i detoksikaciji jetre. Zdravija jetra također će pomoći bjelini očiju. Ako je jetra puna toksina, možda neće moći efikasno procesuirati hranu i vitamine. Detoksikaciju možete napraviti sa sokom od cikle ili jedite mrkvu i špinat.

3. Smanjite unos šećera

Odavno je poznato koliko šećer loše utječe na naš organizam. Pokušajte osvijestiti kako je manje šećera najbolja količina šećera. Najviše pazite da ne jedete hranu zasićenu šećerima prije spavanja.

Pročitajte: Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!

4. Kako biste izbjegli crvene oči spavajte 7-8 sati svaki dan 

Kada tijelo dobije dovoljna sna to se vidi na očima tako što im se vrati prirodna bijela boja. Vrlo je važno nakon cjelodnevnog gledanja u ekrane (TV, kompjuter, mobitel) dobro odmoriti svoje oči.

Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s desetminutnom meditacijom ili slušanjem umirujuće glazbe prije spavanja. Dobar san čuda radi za crvene oči.

5. Pijte dovoljno vode

Kristalne oči zahtijevaju adekvatnu hidratizaciju. Osim za oči, voda je vrlo važna za pravilno funkcioniranje cijelog tijela. Preporučuje se 8-10 čaša vode tijekom dana.

crvene oči

6. Alkohol i cigarete mogu uzrokovati crvene oči 

Alkohol i cigarete isušuju tijelo i dovode do dehidracije što automatski čini oči crvenima. Smanjite s alkoholom i cigaretama i crvene oči će nestati. 

7. Smanjite vrijeme koje provodite ispred ekrana

Većina poslova danas podrazumijeva rad na kompjuteru što znači da već na poslu provodimo minimalno 7- 8 sati ispred ekrana. Ako još uračunamo i vrijeme provedeno na mobitelu, vrlo lako je za zaključiti kako previše vremena provodimo ispred ekrana.

Pročitajte: 10 savjeta kako zadržati dobar vid i zdrave oči ukoliko radite na računalu svaki dan

8. Nosite sunčane naočale kada ste vani

UVA i UVB zrake također mogu oštetiti oči tijekom vremena, a sunčeva svjetlost može uzrokovati drugačiju boju bjeloočnice. Pokušajte nositi sunčane naočale što češće.

9. Idite na kompletan oftalmološki pregled

Kompletnim oftalmološkim pregledom utvrđuje se jesu li vaše oči zdrave i je li vid uredan. Osim otkrivanja dioptrije, mogu se otkriti i bolesti koje na žalost, najčešće nemaju nikakve simptome. Neka od tih bolesti je i glaukom.

Pročitajte: 8 znakova da vam je potreban oftalmološki pregled 

10. Stavite hladne obloge na crvene oči

Čim koža dođe u kontakt s nečim hladnim, njezina nabubrenost će se smanjiti. Osim toga, hladna voda može pomoći smanjiti iritaciju i smiriti crvene oči.

Natopite mali ručnik u hladnu vodu i dobro ga iscijedite, zaklopite oči i na njih stavite hladan ručnik i tako lezite 5-10 minuta. Crvenilo oka trebalo bi nestati nakon par ponavljanja.

Ocjena članka:

3.79 / 5 39
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci