10 savjeta kako zaštititi oči od kompjutera i sačuvati dobar vid!

Dioptrija.hr
10 savjeta kako zaštititi oči od kompjutera i sačuvati dobar vid!

 kako zaštititi oči od kompjutera

Kako zaštititi oči od kompjutera, kako zadržati dobar vid i zdrave oči?

Pitate se kako zadržati dobar vid kada ste cijeli dan ispred računala? Danas gotovo svi koristimo računalo na radnom mjestu, pa je zbog toga problem naprezanja očiju vrlo učestao, pa tako i pitanje – kako zaštititi oči od kompjutera?

Često se pitate kako zaštititi oči od kompjutera?

Istraživanja pokazuju da se umor očiju te drugi simptomi problema s vidom očitavaju kod više od 50% zaposlenika koji radno vrijeme provode za računalom.

Ovi problemi mogu biti u rasponu od fizičkog umora, smanjenja produktivnosti i povećanja broja grešaka u radu, do manjih smetnji poput titranja oka ili crvenila.

Optical Express

Slijedite ovih 10 jednostavnih koraka kako zaštititi oči od kompjutera i smanjit ćete rizik od umornih očiju i drugih čestih simptoma sindroma računalnog vida:

1. Obavite detaljan oftalmološki pregled

Detaljan pregled očiju najbitnija je stavka u sklopu prevencije ili tretiranja problema s kompjuterskim vidom. Korisnici računala trebali bi obaviti očni pregled prije početka samog rada s računalima te jednom godišnje nakon toga.

Tijekom vašeg pregleda obavezno recite svom doktoru koliko često koristite računalo kod kuće i na radnom mjestu.

Izmjerite koliko su vaše oči udaljene od ekrana računala, kako bi vaš doktor mogao testirati vaše oči na toj određenoj udaljenosti i saznajte koliko vam je dobar vid. Doktor će vas također savjetovati kako zaštititi oči od kompjutera.

Pročitajte i ovo: Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu

2. Odgovarajuća rasvjeta

Kada razmišljamo kako zaštititi oči od kompjutera, najčešće ne mislimo o rasvjeti. Najčešći uzrok naprezanja oka je prejako osvjetljenje čiji izvor može biti ili izvana od sunčevih zraka ili od pretjeranog unutarnjeg osvjetljenja.

Kada koristite računalo, vaš ambijent bi trebao biti osvijetljen otprilike kao i većina ureda.

Poštedite se vanjskog prejakog svjetla zavjesama, roletama ili sjenilima. Ublažite unutarnje osvjetljenje pomoću manjih žarulja  ili pak koristite žarulje manjeg intenziteta.

Ako ste ikako u mogućnosti, postavite ekran vašeg računala tako da su mu prozori pozicionirani sa strane umjesto ispred ili iza njega. Mnogim korisnicima računala oči su odmornije ukoliko ne rade pod fluorescentnim svjetlima.

Ukoliko ste u mogućnosti – ugasite ih te koristite običnu podnu lampu koja pruža neizravno osvjetljenje žarnom niti ili halogenom žaruljom.

3. Kako biste uspjeli zaštititi svoje oči od kompjutera, smanjite odsjaj

Odsjaj na zidovima, ostalim površinama, pa i na zaslonu računala također može izazvati pretjerano naprezanje vaših očiju. Kao što smo već napisali, zasjenite prozore.

Ukoliko nosite naočale, nosite one s antireflektirajućim slojem koji umanjuje količinu svjetlosti koja se reflektira s prednje i stražnje strane stakla vaših naočala, kako biste zadržali svoj dobar vid.

4. Poboljšajte svoj monitor

Ako još niste, zamjenite svoj stari  zaslon (CRT) s ravnim ekranom – liquid crystal display (LCD). LCD zasloni zdraviji su za oči te obično imaju antireflektirajuću površinu.

Stari CRT zasloni mogu uzrokovati primjetno „treperenje “ slike, što je uzrok pretjeranog naprezanja očiju, čak i ako je treperenje neprimjetno. Komplikacije zbog treperenja su čak i češća, ako je brzina osvježavanja monitora manja od 75 herca (Hz).

Ako ste na poslu primorani raditi na CRT računalu, prilagodite postavke zaslona na najveću moguću brzinu osvježenja.  Naposljetku, odaberite relativno velik ekran – onaj sa zaslonom koji u dijagonali ima najmanje 48 cm.

5. Podesite postavke računalnog zaslona

Podešavanje postavki računalnog zaslona mogu pomoći očima da se manje umaraju i naprežu i očuvaju dobar vid.

Svjetlina Prilagodite osvjetljenje zaslona da bude približno jednako onom u vašem radnom prostoru. Kao test pogledajte pozadinu ove web stranice; ako izgleda kao izvor svjetlosti, presvijetla je, a ako vam se čini dosadna i siva, moguće da je

Veličina teksta i kontrast – Prilagodite veličinu teksta i kontrast, pogotovo kada čitate ili sastavljate duge tekstove. Općenito, crni print na bijeloj pozadini najugodnija je kombinacija za vaše

Temperatura boje – Ovo je tehnički izraz koji opisuje spektar vidljive svjetlosti koju emitira zaslon u boji. Svijetlo plava ima kratku valnu duljinu vidljive svjetlosti i zahtjeva više naprezanja očiju, također su tu i narančasta i crvena. Smanjenje temperature boje vašeg zaslona smanjuje se količina plavog svjetla koju emitira zaslon u boji.

U nekim slučajevima, temperatura boje zaslona na monitoru računala je već prilagođena automatski.

6. Trepćite češće

Treptanje je vrlo važno pri radu za računalom, ono vlaži vaše oči i štiti ih od iritacija i suhoće. Prilikom gledanja u računalo ljudi trepću rjeđe – otprilike 2/3 manje nego inače – čak su i ti treptajevi, prema istraživanjima, većinom djelomični.

Sloj suza brže ispari s očiju ako dugo ne trepćemo i to uzrokuje suhoću očiju. Također, zrak u mnogim uredskim prostorima je suh, što uzrokuje brže isparavanje suza i povećava rizik od problema sa suhoćom očiju.

Ukoliko ste primijetili simptome suhih očiju, posavjetujte se sa svojim liječnikom. Kako biste smanjili rizik od suhoće očiju pri radu za računalom, probajte ovu vježbu:  svakih 20 minuta trepnite sporo 10 puta.

Ovo će vam pomoći da svaki put ispočetka navlažite svoje oči i još je jedan od načina kako zaštititi svoje oči od kompjutera.

7. Vježbajte oči

Još jedan razlog zbog kojeg se vaše oči naprežu tijekom rada za računalom je i umor uzrokovan fokusom. Kako biste smanjili rizik od umaranja vaših očiju, odmaknite pogled s računala najmanje svakih 20 minuta i usmjerite ga na neki udaljeniji objekt (udaljen najmanje 6 metara) barem 20 sekundi.

Pogled u daljinu opušta mišiće za fokus u oku i pomaže pri smanjenju umora.

Druga vježba je sljedeća – gledajte udaljeni objekt 10-15 sekundi, zatim gledajte u nešto vama blizu 10-15 sekundi, onda opet pogledajte u udaljeni predmet i ponovite ovo 10-ak puta.

Ova vježba pomaže vam da vam se sposobnost fokusa ne zaključa nakon dužeg rada na računalu. Ne zaboravite kroz ove vježbe i učestalo treptati kako biste smanjili rizik od suhoće očiju.

Pročitajte i ovo: Isprobajte ove vježbe za oči

8. Da biste uspjeli zaštititi svoje oči od kompjutera – predahnite!

Kako biste zaštitili oči od kompjutera te kako biste smanjili rizik od sindroma računalnog vida i boli u vratu, leđima i ramenima, uzimajte česte pauze tijekom vašeg radnog dana. Tijekom vaših predaha, ustanite, pokrenite se, protegnite ruke, noge, vrat, leđa i ramena kako biste opustili mišiće.

9. Izmijenite svoje radno mjesto

Ukoliko vam se pogled neprestano vraća od zaslona do ispisanih stranica na stolu – naprežete si oči.  Postavite stalak s ispisanom papirologijom na monitor, kako biste olakšali svojim očima.

Osvijetlite dovoljno papire na stalku. Ukoliko ćete koristiti stolnu lampu, pobrinite se da ne svijetli vama u oči ili prema ekranu. Nepravilno držanje tijekom rada za računalom također doprinosi sindromu računalnog vida. Prilagodite svoje radno mjesto i stolac na potrebnu visinu.

Ukoliko je moguće, nabavite ergonomski namještaj kako biste omogućili pozicioniranje vašeg računalnog ekrana  50 do 60 cm od vaših očiju. Centar vašeg ekrana trebao bi biti 10 do 15 stupnjeva ispod vaših očiju, kako bi vašem vratu i glavi bilo što ugodnije tijekom rada.

10. Kako zaštititi oči od kompjutera – razmislite o naočalama za računalo

Za što veću udobnost tijekom rada nabavite si naočale za rad na računalu, dioptrija tih naočala pokriva cijelu radnu površinu – blizinu, udaljenost do ekrana računala te npr. udaljenost osobe koja sjedi s druge strane stola.

Ovo je naročito preporučljivo ako koristite kontaktne leće, koje mogu postati suhe i neudobne tijekom rada za računalom. Računalne naočale su također dobar izbor ako koristite bifokalne ili progresivne leće, jer te leće općenito nisu optimalne za takvu udaljenost od vaših očiju do zaslona.

Ovakve naočale mogu imati slojeve koji štite od zablještenja s površine ekrana pri čemu se slika doima mirnijom, a rad postaje lakši i ugodniji, dok oči ostaju zdrave, a vaš dobar vid netaknut.

Pročitajte još:

Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Možete se naručiti na pregled vida u poliklinici Optical Express.

Ocjena članka:

5.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci