Poremećaj oka – diplopija ili dvoslika

Dioptrija.hr
Poremećaj oka – diplopija ili dvoslika

Kao što i sam naziv kaže, diplopija ili dvoslika je poremećaj oka gdje osoba umjesto jednog predmeta vidi dvostruko ili dva predmeta. Diplopija je poremećaj koji se može pojaviti ili samo na jednom ili pak na oba oka.

Očni poremećaj zvan Diplopija

Diplopija se kao očni poremećaj pojavljuje u dvije varijante: kao monookularna diplopija ili kao binokularna diplopija. Monookularna je ona koja se manifestira samo na jednom oku tj. kada se jednim okom vidi dvostruko, dok je binokularna ona koja zahvaća oba oka. Ono se također može pojaviti kao permanentno stanje ili samo kao privremeno stanje (intermitentno). Privremena diplopija se može pojaviti i povući u više navrata.

Optical Express

Uzroci poremećaja

Uzroci tog očnog poremećaja su brojni – od očne mrene preko astigmatizma i abnormalnosti na očnim rožnicama ili lećama. No, interesantna je činjenica da brojne druge bolesti mogu uzrokovati taj očni poremećaj; primjerice, bolesti štitnjače, malformacije moždanih živaca ili neurološke bolesti. Uzroci diplopije u većini se slučajeva mjere razinom oštrine vida svakog oka pojedinačno kako bi se utvrdilo kakve je diplopija vrste (mono ili bi) te crvenim stakalcem koje se postavlja ispred jednog oka.

Također, ispitivanje motorike ili pokretljivosti oka (praćenje prsta s krajnje lijeve do krajnje desne strane, gore-dolje, te dijagonalno) može indicirati bolest ili ispravnost oka. U slučaju sumnje na bilo koju vrstu diplopije, sugerira se MR glave pacijenta. Iako je tipično bezbolna, diplopija može biti popraćena neugodnom boli u oku pri njegovom pomicanju ili čak kad samo oko miruje, kao i očnim crvenilom.

Najjednostavnije liječenje diplopije uključuje zatvaranje jednog oka gazom (ili sličnim), dok složenije liječenje zahtjeva liječenje simptoma osnovne bolesti koje je uzrokovala očni poremećaj.

Pročitaj sljedeće:
Popis dobrih namirnica za oči
Što je astigmatizam, kako ga otkriti i izliječiti?
Bolesti oka koje su povezane s drugim bolestima
Bolesti bjeloočnice
Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu
4 razloga zašto nogometni suci i nogometaši idu na lasersku korekciju vida

 

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci