Očuvajte svoj vid: donosimo vam popis dobrih namirnica za oči!

Dioptrija.hr
Očuvajte svoj vid: donosimo vam popis dobrih namirnica za oči!

Iako ne postoji hrana koja će čudesno izliječiti vaše oči ako bolujete od neke očne bolesti, postoje namirnice koje doprinose očnom zdravlju. Pravilna prehrana oduvijek je bila važan čimbenik kada je zdravlje u pitanju, jer prevencija je bolja od liječenja. Poznato je da prehrana bogata mineralima i vitaminom A pozitivno utječu na zdravlje očiju.

Za zdravlje očiju u najranijoj dobi pobrinula se priroda, jer je majčino mlijeko posebno bogato karotenoidima koji su u tom obliku lako ugradivi u mladi organizam. No za razliku od karotenoida iz majčina mlijeka, oni iz povrća teže se apsorbiraju pa povrće treba kratko prokuhati i uzimati ga s kvalitetnim mastima, primjerice uz nekoliko kapi maslinova ulja ili s malo maslaca. Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezija, kroma, selena i cinka.

Optical Express

Pravilna prehrana usporava proces makularne degeneracije povezane sa starenjem i smanjuje vjerojatnost od preuranjenog gubitka vida zbog naprezanja ili nekih očnih bolesti. Stoga evo nekih namirnica koje pomažu u prevenciji nekih očnih bolesti i doprinose održavanju očnog zdravlja.

1. Riba

Riba iz hladnih voda poput lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprečavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suhim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina. Ukoliko niste ljubitelj ribe, omega 3 masne kiseline mogu se pronaći u vidu dodataka hrani.

2. Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i raštika primjerice, bogati su i vitaminima C i E te sadrže karotenoide lutein i zeaksatin. Ovo povrće smanjuje rizik od dugoročnih bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Brokula i avokado su također dobri izvori očnog zdravlja i moćni antioksidansi.

3. Jaja

Vitamini i minerali u jajima, poput vitamina A i luteina, mogu pomoći u zaštiti od noćnog sljepila i suhih očiju te dobro utječu na oči i njihovo funkcioniranje. Pomažu povećati količinu zaštitnog pigmenta u makuli, dijelu oka koji kontrolira središnji vid.

4. Cjelovite žitarice

Hrana koja sadrži niski glikemijski index (GI) pomaže u prevenciji makularne degeneracije. Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama općenito pozitivno utječu na zdravlje očiju.

5. Citrusno i bobičasto voće

Naranča, grejp, limun i bobičasto voće su prepuni vitamina C i sprečavaju razvoj očne mrene ili katarakte i makularne degeneracije.

Siva mrena – Veliki vodič kroz uzroke, simptome i liječenje

6. Orašasti plodovi

Orasi, bademi i pistacije također su izvor omega 3 masnih kiselina čiji je pozitivan učinak na oči odavno poznat.

7. Šareno voće i povrće

Namirnice kao što su mrkva, rajčica, paprika, jagode, bundeva, kukuruz i dinja su izvrsni izvori vitamina A i C, a karotenoidi odnosno spojevi koji daju tom voću i povrću njihovu žuti, narančasti i crveni pigment – pomažu smanjiti rizik od mnogih bolesti oka.

8. Grah i mahunarke

Ove vegetarijanske, nisko masne namirnice su bogate vlaknima pomažu vid održati oštrim te usporavaju makularnu degeneraciju. Slanutak je bogat cinkom, kao i crni grah, grah i leća.

9. Suncokretove sjemenke

Odličan su izvor vitamina E i cinka. Pomažu razviti otpornost očiju na razne bolesti.

10. Govedina

U umjerenim količinama, nemasna govedina u vašoj prehrani može potaknuti zdravlje očiju. Govedina sadrži cink, koji pomaže tijelu apsorbirati vitamin A, a može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije.

11. Slatki krumpir

Zasićen je beta karotenom, formom vitamina A koji pomaže kod noćnog vida i sposobnosti oka da se prilagodi mraku. Samo jedan slatki krumpir ima više od polovine dnevne doze vitamina C i malo vitamina E.

Pročitajte sljedeće:
Top 10 domaćih pripravaka za blistave oči
10 savjeta kako zadržati dobar vid i zdrave oči
Koliko dobra ili loša prehrana utječe na zdravlje očiju
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?
Najčešći mitovi o očima i očnom zdravlju
Kako pušenje utječe na zdravlje očiju?
Kako kava utječe na vaše oči?
Sindrom suhog oka

Ocjena članka:

3.85 / 5 20
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci