Što je astigmatizam, kako ga otkriti i uspješno izliječiti?

Dioptrija.hr
Što je astigmatizam, kako ga otkriti i uspješno izliječiti?

Astigmatizam ili cilindar je jedna vrsta pogreške oka koju je moguće korigirati nošenjem dioptrijskih naočala ili kontaktnih leća, ali se također može ukloniti i očnom kirurgijom tj. laserskom korekcijom vida.

astigmatizam

Sadržaj:

Optical Express

Koji su simptomi?

Najčešći simptomi pojave astigmatizma su glavobolje, mutan vid te pretjerana osjetljivost oka na svjetlost zbog čega se oko pretjerano napreže.

Ovo stanje je poremećaj oka koji se povezuje sa greškom rožnice tj. sa abnormalnim zakrivljenjem očne rožnice ili greškom očne leće.

Iako se cilindar oka ne može izliječiti niti korigirati prirodnim putem, konzumacija nekih vitamina vam ipak mogu biti od pomoći.

Vitamin A bi trebalo uzimati u većim količinama za zdravlje očiju, a nalazi se u mrkvi, bundevi, kelju. Vitamin B također možete uzimati, a nalazi se u jajima, piletini, govedini i pastrvi.

Odličan dodatak bit će i vitamin C, a svi znamo da se on nalazi u citrusnom voću. Možete ga pronaći i u tamnom, lisnatom povrću, paprici i jagodama.

Oblici astigmatizma

Astigmatizam se pojavljuje u dva oblika, ovisno o tome da li postoji degeneracija na rožnici ili leći oka, te na pravilni oblik (80% osoba) i na nepravilni oblik (20% osoba).

Kod greške rožnice oko se fokusira na dvije svjetlosne točke, umjesto na jednu kao normalno, zdravo oko. Zbog abnormalnog zakrivljenja rožnice, osobama koje pate od astigmatizma, objekti su vrlo mutni.

Astigmatizam se gotovo nikada ne pojavljuje sam, već se pojavljuje uz ili dalekovidnost ili kratkovidnost.

No, kako se popravljaju ili kratkovidnost ili dalekovidnost, tako se simultano popravlja i astigmatizam.

Uzroci astigmatizma

Kao poremećaj, može biti nasljedan kod tek rođene djece, a postotak šansi za nastanak tog poremećaja raste ukoliko oba roditelja pate od astigmatizma, te ukoliko je dijete prerano rođeno.

Uzrok također mogu biti i pojedine ozljede oka ili određeni degenerativni poremećaji.

Od nedostatne zakrivljenosti očne leće vrlo često pate dijabetičari zbog visoke razine šećera u krvi, koja je često uzrok degenerativnim promjenama leće.

Kod te skupine ljudi, liječenje samog dijabetesa implicira i liječenje astigmatizma, budući da se u roku od mjesec dana nakon početka trošenja terapije (za dijabetes) očna leća vraća u normalno stanje.

Astigmatizam ili cilindar je izlječiv i operabilan.

Test za astigmatizam

Ovaj jednostavan test pomoći će vam da otkrijete patite li od astigmatizma, možete ga napraviti s ili bez naočala.

Budite odmaknuti od zaslona otprilike 1 metar.
Pokrijte jedno oko rukom, bez velikog pritiska na kapak. Isto napravite s drugim okom. Ukoliko vam neke linije izgledaju više sive ili više crne, vjerojatno imate astigmatizam. Naravno, ukoliko i samo sumnjate na ovo stanje javite se oftalmologu.

Astigmatizam kod djece

  • obično uzrokuje zamagljen i iskrivljen vid na svim udaljenostima.
  • Poput kratkovidnosti i dalekovidnosti, obično se može u potpunosti ispraviti s naočalama ili kontaktnim lećama.

Pročitajte sljedeće:

Zamagljen vid – jedan od znakova da imate astigmatizam

Ocjena članka:

3.67 / 5 72
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci