Bolesti bjeloočnice – skleritis i episkleritis

Dioptrija.hr
Bolesti bjeloočnice – skleritis i episkleritis

Bolesti bjeloočnice – što su skleritis i episkleritis te kako prepoznati simptome?

Površinske ili dubinske upalne promjene bjeloočnice, popraćene osjećajem povremene slabije ili čak jače boli u oku, ekstenzivnim suzenjem oka, crvenilom na bjeloočnici nazivaju se episkleritis (površinska upala) i skleritis (dubinska upala).

Upale takozvane sklere (lat. scleritis) mogu biti imunološki uvjetovane, uzrokovane bolestima vezivnog tkiva, a rjeđe i bakterijama. Te upale (najčešće skleritis kao opasnija upala) mogu biti i vrlo opasne za vid, no ukoliko se dijagnosticiraju na vrijeme, mogu biti izlječive.

Optical Express

Osim jedne od najčešćih upala očijukonjunktivitisa, u oku se mogu javiti i neke druge vrste upale bjeloočnice – kao što su to primjerice, skleritis i episkleritis. Ovisno o tome da li se upala nalazi na površini ili u stražnjem dijelu oka, te da li je upalni proces tek na početku ili je već uznapredovao, liječnik specijalist donijet će dijagnozu o kojem se upalnom procesu radi.

Ukoliko se upala događa samo na površini oka, radi se o episkleritisu, dok je sam skleritis upala dubljih dijelova oka. Skleritis je, dakle, nešto kompliciranija upala, i pri pojavi te upale može doći čak i do odumiranja sklere (nekroza).

Ekstenzivno suzenje oka, bol u oku i crvenilo bjeloočnice uzrokovane proširenjem krvnih žila, najčešći su simptomi tih očnih bolesti. Iako se bolest lako dijagnosticira, njezin uzrok teže je otkriti.  Visoke doze protuupalnih lijekova pripisuju se uglavnom kod skleritisa, dok će se masti ili kapi koje sadrže kortikosteroide prepisati za liječenje površinske upale (episkleroze).

Pročitajte sljedeće:
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?
Sindrom suhog oka i može li se suhoća očiju liječiti?
Bolesti oka čiji uzroki mogu biti drugi zdravstveni problemi
Što je astigmatizam – kako ga otkriti i izliječiti?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci