Ultrazvuk oka - što je to, kada se radi i što sve otkriva?

Dioptrija.hr
Ultrazvuk oka - što je to, kada se radi i što sve otkriva?

Sigurno ste već čuli za ultrazvuk. Međutim, znate li da se radi i ultrazvuk oka? Donosimo sve što trebate znati o ovoj pretrazi, kada se radi i zašto je potrebna.

ultrazvuk oka
Pexels

Klasični ultrazvuk oka i očnih duplji (orbita) je jednostavna pretraga stražnjeg dijela oka, a kojom se otkrivaju mnoge bolesti stražnjeg segmenta te očnih duplji.

Ultrazvuk oka preporučuje se u slučaju ozljede oka ili kada se neki problem s očima ne može dijagnosticirati samim pregledom.

Optical Express

Ova pretraga je potpuno neinvazivna i bezbolna, a dobit ćete i kapi za anesteziju. Vid vam se može zamagliti, pa bi bilo dobro da sa sobom povedete nekoga tko će vam pomoći poslije pretrage ili pričekajte bar pola sata prije nego sjednete u auto. Sam pregled traje 20ak minuta.

Ova pretraga posebno je važna kod osoba koje imaju sivu mrenu, krvarenje u unutrašnjosti oka i sl. Njome se otkriva ablacija mrežnice te tumori, strana tijela u očima. Također se koristi za praćenje glaukoma i ugradnje leće.

Ultrazvuk oka i očnih duplji – vrste pregleda

A-scan ili ultrazvučna biometrija mjeri duljinu oka te se koristi za određivanje jakosti intraokularne leće prilikom operacije sive mrene.

B-scan se koristi za detaljniji pregled stražnjeg segmenta oka. Pomoću njega moći će se dijagnosticirati nabrojene očne bolesti.

Ocjena članka:

3.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci