Ugradnja leće u oko - što je to, kada se radi i je li doživotno?

Dioptrija.hr
Ugradnja leće u oko - što je to, kada se radi i je li doživotno?

Problemi s očima i vidom u današnjem svijetu nisu rijetkost. Više od četvrtine svjetske populacije pati od nekog stanja oštećenog vida. Neke očne greške i bolesti mogu se liječiti – tu su naočale, leće, laserska korekcija vida, pa i ugradnja leće u oko. Što je ugradnja leće u oko, kada je potrebna ugradnja i je li doživotna upitali smo stručnjake iz poliklinike Optical Express.

Siva mrena optical express min

Što je ugradnja leće u oko?

Ugradnja leće u oko ili kirurška zamjena leće / Refractive lens exchange (RLE)  je očni zahvat kojim se prirodna očna leća zamjenjuje umjetnom lećom (intraokularna leća ili IOL), s određenom dioptrijom što omogućuje čist vid. RLE je  identičan zahvat kao i zahvat za uklanjanje sive mrene ili katarakte (siva mrena je trajno zamućenje očne leće), s tom razlikom da RLE primarno ispravlja refraktivnu pogrešku oka, odnosno dioptrije.

Optical Express

Kada se primjenjuje zahvat ugradnje leće ili zamjene leće?

Nošenje naočala ili kontaktnih leća nije uvijek praktično niti sveobuhvatno rješenje za osobe koje za oštar vid stalno trebaju pomagalo. Danas postoje moderne metode, laserski refraktivni zahvati na rožnici  i lećna refraktivna kirurgija pomoću intraokularnih leća, kojima je moguće izbjeći nošenje naočala ili kontaktnih leća i trajno riješiti problem vida.

Postoje li situacije kada ugradnja leće u oko nije moguća?

Da, ali rijetko. Ugradnja leće u oko nije moguća ako pacijent ima očne bolesti odnosno stanja kod kojih se nakon ugradnje leće ne očekuje poboljšanje vida, no to se može procijeniti na detaljnom očnom pregledu.

Koje leće za ugradnju koristi Optical Express?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća. Najčešće se primjenjuju:

  • monofokalne leće (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama)
  • premium intraokularne leće: multifokalne leće te leće s produženim fokusom (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu, rad na računalu i blizinu)
  • torične leće (eliminiraju astigmatizam te postoje u monofokalnoj i premium varijanti)

U poliklinici Optical Express ugrađujemo premium Symfony i Synergy leće s produženim fokusom te Eyhance premium monofokalne leće američke tvrtke Johnson & Johnson koje daju izvrsne rezultate vida u osoba svih životnih dobi.

Ugradnja leće u oko – kako izgleda zahvat?

Danas se operacije ugradnje leće u suvremenim klinikama izvode ambulantno, dakle pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Operacija je u potpunosti bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji kapljicama, a sam zahvat obično traje 15-30 minuta. Radi se rez za ulaz od 2 – 2.75 mm, počisti se sadržaj prirodne leće te se u njenu vrećicu ugradi umjetna intraokularna leća kroz koju osoba gleda do kraja života.

Ugradnja leće u oko – koliko traje oporavak?

Već sljedeći dan nakon operacije ugradnje leće se primjećuje poboljšanje vidne oštrine, no potpuni oporavak je najbolje uočljiv  7 dana nakon zahvata.

Ugradnja leće u oko – je li ugrađena leća doživotna?

Nakon uklanjanja prirodne leće i ugradnje umjetne intraokularne leće učinak je doživotan, umjetnu leću nije potrebno  mijenjati. Vrlo rijetko se oko umjetne leće stvori reakcija tkiva (fibroza kapsule) koja se lako može ukloniti YAG laser kapsulotomijom.

Nakon ugradnje leće dobiva li pacijent neke lijekove i mora li ih platiti?

Nakon operacije pacijent dobiva paket antibiotskih i protuupalnih kapljica za oči, te umjetne suze za prvih tjedan dana. Nakon toga nabavlja terapiju na recept putem svog obiteljskog liječnika.

Nakon ugradnje leće jesu li kontrole besplatne i koliko ih ima?

Nakon ugradnje leće u oko prve su 3 kontrole preporučljive i besplatne, prva je dan nakon operacijedruga kontrola je za 7 dana nakon zahvata te posljednja za mjesec dana od ugradnje leće, kada se liječenje smatra završenim.

Na što pacijent mora paziti prije i poslije ugradnje leće u oko?

Prije operacije ugradnje leće je potrebno kod svog obiteljskog liječnika otići po dozvolu za operativni zahvat u lokalnoj anesteziji i popis lijekova u trajnoj terapiji.

Ukoliko do termina operacije pacijent nije teže bolovao dovoljna će biti kontrola krvnog tlaka, glukoze u krvi, nalaz krvne slike i ovisno o procjeni liječnika EKG nalaz.

Prvi tjedan nakon operacije je važno izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru te treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca. Izbjegavanje sportskih aktivnosti preporuča se dva do tri tjedna nakon zahvata ovisno o vrsti sporta.

Operacija sive mrene – vodič kroz uzroke, simptome, operaciju i liječenje

Ocjena članka:

3.67 / 5 36
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci