Što je siva mrena ili katarakta

Dioptrija.hr
Što je siva mrena ili katarakta

Katarakta ili očna (siva) mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu, može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Zbog sivobijele boje koja je karakteristična za kataraktu naziva se siva mrena.

Siva mrena, takozvana katarakta, ima svoje gradacije te ona može varirati od sasvim sitnog, jedva vidljivog zamućenja pa sve do potpune zamućenosti koja gotovo uopće ne dopušta protok svjetlosti u oko. Upravo zbog toga dolazi do zamućenja vida.

Optical Express

Zamagljen vid otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje, gledanja televizije, čitanja i pisanja. Sam razvoj sive mrene je bezbolan. Jedan od simptoma je promjena u refrakciji oka, neodgovarajuća dotadašnja dioptrija zbog promjene u elastičnosti i sklerozi očne leće. Promjenom dioptrije dolazi do kratkotrajnog poboljšanja, ali u kasnijoj fazi zamućenje počinje onemogućavati bistar vid.

Katarakta je karakteristična za stariju životnu dob i ona se pojavljuje najčešće u poznim godinama, no može se javiti i ranije. Uzroci nastanka katarakte su genetska predispozicija, viša životna dob, pretjerana i preduga izloženost ultraljubičastom ili radioaktivnom zračenju, dijabetes, trauma oka, upotreba nekih lijekova te još neki rijeđi uzroci.

Postavljanje dijagnoze

Siva mrena najbolje se dijagnosticira na kompletnom oftalmološkom pregledu koji uključuje određivanje nekorigirane i najbolje korigirane vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg segmenta oka, širenje zjenica i pregled stražnjeg segmenta oka tj.očne pozadine. Za rano otkrivanje mrene bitni su redoviti očni pregledi. Potrebno je kontrolirati kronične bolesti kao što je dijabetes, a nije nevažna zdrava prehrana s dovoljnom količinom voća i povrća, smanjeno konzumiranje alkohola i nikotina te zaštita očiju od sunca.

Operacija sive mrene

Operacije sive mrene je zamjena naše prirodne očne leće, koja je zamućena, za umjetnu očnu leću koja se ugrađuje u oko na mjesto prirodne očne leće. Operacija se radi ambulantno u anesteziji s kapima, potpuno je bezbolna, traje od 20-30 min., a oporavak vida može se očekivati unutar nekoliko dana.

Koje leće za operaciju mrene koristimo?

U našoj polikinici koristimo leće vrhunske kvalitete za ugradnju u oko nakon operacije sive mrene. To su suvremene savitljive leće, koje se mogu ugraditi na vrlo mali rez koji nije potrebno šivati. Što se tiče dioptrija leće, postoje leće za sve dioptrije, kako za dalekovidnost tako i za kratkovidnost i astigmatizam, te posebne multifokalne leće i leće s produženim fokusom za korekciju daljine i blizine.

Dan operacije sive mrene

Na dan operacije oka važno je da pacijent ima čistu kosu i lice bez ikakve šminke, umjetnih trepavica i slično. Preporuča se odjeća na kopčanje, kako bi se prilikom skidanja odjeće izbjeglo moguće pritiskanje na lice i oko. Pacijent može i treba uzeti svu svoju redovitu terapiju koju koristi za kronične bolesti, s napomenom da u slučaju nekih akutnih infekcijskih bolesti, prehlade, kašlja i sl. zahvat je najbolje odgoditi do potpunog ozdravljenja.

Oporavak nakon operacije sive mrene

Oporavak nakon operacije sive mrene učinjene današnjim suvremenim metodama je vrlo brz i već za nekoliko dana od operacije može se očekivati puna vidna oštrina. Ipak vrlo je važno cijeli prvi tjedan nakon operacije izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru, treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca te se ne preporučaju nikakve sportske aktivnost prva dva tjedna. Kroz to vrijeme potrebno je korisiti određene kapi za oči koje će vam odrediti liječnik nakon operacije. U našoj poliklinici pacijenti dobiju sve potrebne lijekove i upute za prvih tjedan dana nakon operacije.

Dr. Dražen Grgić,
Poliklinika Optical Express

Pročitajte još:

Siva mrena (katarakta) – koje je najbolje vrijeme za operaciju?

Ocjena članka:

3.61 / 5 18
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci