Pucanje kapilara u oku - što činiti kada nam je krvavo oko?

Dioptrija.hr
Pucanje kapilara u oku - što činiti kada nam je krvavo oko?

Vidjeti crvenu mrlju u inače bijeloj očnoj jabučici može biti alarmantno. Mnogi od nas to nazivaju pucanje kapilara u oku - tehnički izraz za to je subkonjunktivno krvarenje. Drugim riječima, to je osjetljiva krvna žila u vašem oku koja je pukla - iz ovog ili onog razloga. Često ovo stanje izgleda alarmantnije nego što zapravo jest, ali kada biste trebali posjetiti liječnika, koliko je krv u oku opasna i kako se pucanje kapilara u oku liječi?

Pucanje kapilara u oku

Pucanje kapilara u oku - što to znači?

Subkonjunktivno krvarenje je izraz za slomljenu krvnu žilu na površini oka. Prozirna membrana koja oblaže unutarnju stranu kapka i prekriva bjelinu oka naziva se konjunktiva. Ima mnogo malih krvnih žila koje se lako lome. Kada se dogodi prekid, krv može curiti ispod konjunktive. Kada se to dogodi, krv uzrokuje da dio bjeloočnice postane jarkocrven. Crvene mrlje uzrokovane subkonjunktivnim krvarenjem mogu izgledati zastrašujuće.

Što uzrokuje krv u oku i koji su simptomi?

Postoji mnogo razloga za pucanjem kapilara u oku:

 • nagli porast krvnog tlaka
 • akutni napad glaukoma - očna bolest
 • upalne bolesti oka - bakterijski ili virusni konjuktivitis, keratitis, blefaritis
 • iznenadna tjelesna aktivnost
 • dugotrajna uporaba lijekova koji razrjeđuju krv
 • ozljede - modrice, strani predmeti u očima
 • komplikacije nakon oftalmološke operacije
 • nošenje kontaktnih leća
 • prejako trljanje oka

Osim crvene mrlje, nema simptoma povezanih s subkonjunktivalnim krvarenjem. Ne uzrokuje bol ili oticanje i ne utječe na vaš vid. Većina ljudi koji imaju takozvano “crveno oko” to i ne znaju dok se ne pogledaju u ogledalo ili im netko ne kaže.

Pucanje kapilara u oku

Pucanje kapilara u oku kod djece

Pucanje kapilara u oku kod djece može se dogoditi u slučaju da dijete snažno plače ili se napreže; u slučaju presnažnih kontrakcija prilikom poroda djeteta ili ako se dijete napreže zbog tvrde stolice.

Puknuta kapilara u oku - kako ju liječiti i što napraviti?

Kod puknuća krvnih žila i pojave krvi u oku obično nije potreban poseban tretman. Oporavak je obično potpun u roku od 10 do 14 dana, bez ikakvih dugotrajnih komplikacija - slično kao blage modrice ispod kože. Svakako nazovite liječnika ako se stanje ne poboljša unutar tog vremena ili ako ste imali višestruka krvarenja (krvarenje na oba oka). Zapamtite, pucanje krvnih žila može ukazivati ​​na razne bolesti. Specijalist vas može pregledati i, ako je potrebno propisati liječenje, dok oftalmolog može preporučiti kapi za oči ili druge lijekove koji vam mogu pomoći.

Obratite se liječniku ako osjećate bol u oku. To može biti znak drugih ozbiljnijih stanja, kao što je hifema (nakupljanje krvi ispred obojenog dijela oka). Ako je pucanje kapilara u oku česta pojava, liječnik će vas poslati na detaljnije preglede kako bi se ustanovio uzrok. Ponekad poremećaji povezani sa zgrušavanjem krvi (poput hemofilije ili von Willenbrandove bolesti) povećavaju vjerojatnost subkonjunktivnog krvarenja, odnosno, pojave krvi u oku.

Komplikacije nakon pucanja kapilara u oku su rijetke, a naša preporuka je da se javite liječniku ako:

 • osjećate bol u očima
 • se razvila infekcija
 • imate snažnu glavobolju i povraćate
 • podljev traje dulje od mjesec dana
 • vam često pucaju očne kapilare
 • se dogodilo krvarenje u oba oka

Pucanje kapilara u oku

Može li se pucanje kapilara u oku spriječiti?

Kako biste smanjili vjerojatnost da ćete jednog dana naići na problem crvenila očiju zbog puknuća krvne žile, možete poduzeti preventivne mjere. Pokušajte izbjeći pretjeranu tjelesnu aktivnost, pogotovo ako na nju inače niste navikli. Bavite li se sportom ili fitnessom, slijedite savjete svog trenera ili instruktora kako biste izbjegli pretjerano naprezanje. Pratite svoje zdravlje i na vrijeme liječite bolesti čije posljedice mogu biti krvarenje u oku. Više pažnje treba posvetiti prehrani. Mnoge namirnice sadrže vitamine koji mogu poboljšati cirkulaciju krvi u očima.

Posebno je važno jesti hranu koja sadrži vitamine B skupine. U kombinaciji s askorbinskom kiselinom (vitamin C) mogu smanjiti propusnost i krhkost krvne žile, poboljšati njezinu elastičnost. Takvi vitamini se nalaze, na primjer, u marelicama, trešnjama, šipku, rajčicama i malinama. Ako nemate mogućnost ili želju uključiti ove namirnice u svoju prehranu, možete koristiti posebne vitaminske komplekse za oči. Tu su i vitaminske kapi, koje sadrže tvari koje jačaju krvne žile očiju.

Iako vam se možda neće svidjeti ono što vidite u ogledalu kada imate posla s subkonjunktivnim krvarenjem, izgled je obično najgori dio toga. Međutim, obratite pozornost na sve abnormalne simptome pucanja krvnih žila u oku kako biste bili sigurni da teže stanje ne prođe nezapaženo.

Ocjena članka:

3.91 / 5 68
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci