Problemi sa vidom - koji su simptomi i kada posjetiti liječnika?

Dioptrija.hr
Problemi sa vidom - koji su simptomi i kada posjetiti liječnika?

Muče vas problemi sa vidom? Javljaju vam se takozvane ''mušice'', teže neometano funkcionirate ili jednostavno mislite da imate simptome očne bolesti? Odgovori Marina Belaka, dr.med., specijalista oftalmologa i subspecijalista za bolesti mrežnice iz zagrebačke poliklinike Optical Express, sigurno će biti od pomoći.

Problemi sa vidom

Pojedini dijelovi oka trebaju usklađeno djelovati kako bi stvorili oštar i bistar vid. Ukoliko to nije tako, to će se negativno odraziti na vid i sveukupno zdravlje očiju. Manji problemi se mogu riješiti nošenjem naočala ili kontaktnih leća, ali ozbiljnije bolesti oka će zahtijevati operacijsko liječenje. Ako imate problema sa vidom, definitivno nemojte čekati i odugovlačiti svoj pregled.

Zbog kojih se simptoma pacijenti najčešće javljaju?

  • Mušice u vidnom polju: mušice su često posljedica starenja i česti su kod ljudi koji su imali operaciju sive mrene. Sa starenjem se staklovina odvaja od retine – dijela oka koji šalje električne signale u mozak. Tako nastaju sitni prstenovi ili mrežice koje bacaju sjenu. S vremenom se retina može razderati i odvojiti, što zahtijeva hitno liječenje kako bi se zaštitio vid.
  • Zamućenje vida: problem s bilo kojom komponentom vašeg oka, poput rožnice, mrežnice ili vidnog živca, može prouzročiti naglo zamućenje vida. Zamagljeni vid može rezultirati potpunim gubitkom vida. Puno je uzročnika koji mogu dovesti do zamućenog vida, stoga ukoliko iskusite bilo kakve iznenadne i neobjašnjive promjene vida – posjetite svog oftalmologa!
  • Suho oko: ili sindrom suhog oka je posljedica smanjene kvalitete ili količine suza, što rezultira nedovoljnim podmazivanjem i vlaženjem oka. Posljedice mogu biti blage, poput iritacije očiju, a mogu se razviti i upalne promjene koje zahvaćaju rožnicu i spojnicu oka. Ako se ne liječi, može se s vremenom pogoršati, a u rijetkim slučajevima dovesti i do oštećenja vida.

Problemi sa vidom

Kada posjetiti liječnika ako imam simptome i probleme sa vidom?

Važno je da se što prije javite na oftalmološki pregled kako bi što ranije postavili dijagnozu. Rupture mrežnice npr. zahtijevaju laserski tretman. Ako se pak radi o već nastaloj ablaciji mrežnice potreban je kirurški zahvat. uz pomoć modernih tehnologije postižemo odlične rezultate zahvatom koji se naziva vitrektomija, koja vraća mrežnicu u njen prirodni položaj u preko 90% slučajeva jednom operacijom.

Nizom pretraga i pregleda odredit će se zdravlje očiju, prirodni vid i sadašnja dijoptrija svakog oka. Ne odgađajte javljanje na pregled jer ranijom intervencijom postižemo puno bolje rezultate!

Ocjena članka:

4.12 / 5 17
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci