Infekcije oka - 7 vrsta i tipova, simptomi i uzroci

Dioptrija.hr
Infekcije oka - 7 vrsta i tipova, simptomi i uzroci

Infekcije oka često su neugodne te su njihovi simptomi jasno vidljivi. No ukoliko dođe do crvenila, svrbeža ili boli u oku, važno je znati koju vrstu infekcije oka imate kako biste istu znali izliječiti. 

tipovi infekcije oka

U slučaju bilo kojih simptoma je uvijek najbolje i najpreciznije posjetiti liječnika, no ne škodi znati u čemu je točno problem. U nastavku članka pročitajte koje infekcije oka postoje, koji su ih simptomi te kako ih se riješiti.

Optical Express

7 vrsta i tipova infekcije oka

Najčešće upale u životu, koje se svakome dogode bar jednom su upravo infekcije oka.

Koji su simptomi infekcije oka te kako ih se riješiti?

Konjunktivitis

Konjunktivitis ili upala očne spojnice je najčešći oblik infekcije oka, a radi se o upali konjunktive – prozirne, glatke, sjajne sluznice koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu.

Postoji više vrsta konjunktivitisa, a dijele se ovisno o njihovom uzroku:

  • Zarazni, odnosno virusni konjunktivitis je najčešći oblik ove infekcije te se prenosi kontaktom
  • Alergijski konjunktivitis nije zarazan, a najčešće ga uzrokuju pelud, životinjska dlaka ili kozmetika
  • Bakterijski konjunktivitis koji najčešće pogađa djecu

Neki od simptoma konjunktivitisa uključuju svrbež, crvenilo ili peckanje oka, osjećaj stranog tijela u oku i natečeni očni kapci. Ukoliko imate bakterijski konjunktivitis, moguće je pretjerano stvaranje sluzi i iscjedak iz oka.

Konjunktivitis se liječi ovisno o vrsti bolesti – zarazni ili virusni konjunktivitis se liječi hladnim oblozima ili kapanjem umjetnih suza, uglavnom je bitno ne sušiti oko.

Bakterijski konjunktivitis se liječi antibioticima, dok se alergijski liječi lijekovima protiv alergije (odabir lijekova ovisi o vrsti alergije) i izbjegavanjem alergena.

Konjunktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje

Keratitis

Keratitis ili upala rožnice može biti uzrokovana infekcijom ili ozljedom. Kao i konjunktivitis, postoji više vrsta keratitisa.

Do keratitisa najčešće dolazi zbog ozljede oka, npr. uboda oštrim predmetom. Također postoji bakterijski keratitis do kojeg često dolazi zbog neodržavanja čistoće leća – na kutijicama za leće i samim lećama se vrlo lako skupe bakterije.

Virusni keratitis najčešće dolazi u kombinaciji s drugom bolesti poput prehlade, gripe ili vodenih kozica. Veže se za pad imuniteta.

Nedostatak vitamina A također može uzrokovati keratitis, isto kao i suhoća oka.

Simptomi keratitisa i konjunkitivitisa su u početku infekcije oka vrlo slični, a uključuju crvenilo, osjećaj stranog tijela u oku, natečenost, mutan vid te iscjedak iz oka. Osim navedenih simptoma, moguća je jača osjetljivost oka na svjetlo te mutan vid.

Bakterijski keratitis se liječi antibioticima, dok se virusni liječi antivirusnom kapima i tabletama. Nije nužno da će svaka ozljeda rožnice uzrokovati keratitis, no u težim slučajevima je moguća potreba za transplatacijom rožnice.

Keratitis (upala rožnice): što je i kako se liječi?

Endoftalmitis

Endoftalmitis ili upala unutrašnjosti očne jabučice je vrsta infekcije oka koja pogađa tekućinu ili tkivo unutar samog oka. Ova infekcija je vrlo opasna po vid – ukoliko se ne liječi odmah, može uzrokovati sljepoću.

Do infekcije može doći na dva načina: egzogenim putem koji je češći i do kojeg dolazi nakon ozljede oka, operacije oka ili injekcije u oko prilikom čega bakterije ili gljivice uđu u oko te endogenim putem kada se infekcija prenese na oko s drugog upaljenog dijela tijela.

Ukoliko bolujete od endoftalmitisa, vjerojatno ćete osjetiti bol u oku, crvenilo, pogoršanje vida i oči će vam biti osjetljivije na svjetlost.

Endoftalmitis se liječi anitibioticima ili antifungalnim lijekovima, no u nekim slučajevima je moguća i hitna operacija kako bi se spasio vid.

Blefaritis

Do blefaritisa ili upale očnih vjeđa može doći zbog bakterijske infekcije, alergije ili začepljenja žlijezda u kapcima. Postoje akutni i kronični blefaritis – Akutni utječe na područje oko trepavica, dok kronični utječe na unutanju stranu kapa.

Simptomi blefaratisa su crvenilo oka, svrbež, suzne oči, osjećaj da vam je nešto u oku, masnoća i perut na trepavicama i ljepljenje istih. Moguća je i pojačana osjetljivost na svjetlost.

Blefaritis je jednostavna vrsta infekcije oka za liječenje i najčešće se liječi kod kuće pojačavanjem higijene područja oko očiju. Naravno da je savjetovanje s liječnikom preporučeno, no samo teži slučajevi blefaritisa zahtjevaju antibiotike ili steroide.

Upala očnih vjeđa ili blefaritis – kako liječiti upalu?

Celulitis

Celulitis je vrsta bakterijske ili gljivične infekcije oka koja može utjecati na oči i na kožu. Postoje dvije vrste celulitisa – orbitalni i preseptni, a razlikuju se po području na koje utječu. Orbitalni celulitis utječe na samo oko i područje oko oka, dok preseptni utječe na očne kapke.

Simptomi celulitisa mogu biti naticanje oka, crvenilo kapaka, dupli ili mutan vid i teže pomicanje oka. Celulitis često dolazi sa temperaturom i oslabljuje organizam.

Celulitis je moguće dijagnosticirati scanom oka ili testom krvi i zahtjeva terapiju antibioticima. Kod težih je slučajeva potrebno izvaditi tekućinu iz inficiranog dijela.

Uveitis

Uveitis je upala srednje ovojnice oka, odnosno uvee. Uveitis može oštetiti vitalno tkivo oka te čak dovesti i do trajnog gubitka vida. Postoje 4 vrste uveitisa, ovisno o tome koji je dio uvee zahvaćen – prednji, srednji i stražnji i difuzni. 

Uveitis također može nastati kao posljedica virusa, bakterije, gljivice ili parazita, a povezuje se s drugim bolestima poput psorijaze, sifilisa, AIDS-a, multiple skleroze i tuberkuloze.

Ljudi oboljeli od uveitisa mogu imati crvenilo oko očiju, osjetljivost na svjetlost, mutan vid i naglo pojavljivanje plutajućih čestica u vidu.

Uveitis se dijagnosticira na oftalmološkom pregledu uz uvid u povijest bolesti, nalaze krvi i testiranja vida. Liječi se steroidima u obliku kapi, tableta ili injekcija.

Uveitis – koji su uzroci, simptomi i liječenje?

Ječmenac

Do ječmenca dolazi prilikom upale unutar kapka, zbog čega nastaje izbočina slična prištu ili pliku. Do ječmenca najčešće dolazi zbog diranja očiju prljavim rukama i općenite loše higijene očiju.

Ječmenac nije opasan po vid i komplikacije nastale zbog ječmenca su iznimno rijetke, no ječmenac je često bolan i neugodan – a može biti prisutan i do nekoliko mjeseci.

Osim vidljivih simptoma – upaljene kvržice na kapku, ječmenac može uzrokovati svrbež i natečenost kapka.

Ječmenac se liječi iz udobnosti vlastitog doma. Jedna od metoda smanjivanja ječmenca je stavljanje toplog obloga na oko na 15 minuta, 4 puta dnevno.

Ječmenac i chalazion – Što ga uzrokuje i kako ga se riješiti?

Infekcije oka kod djece – konjuktivitis

Jedna od najčešćih infekcija oka kod djece je konjunktivitis.

Najčešći oblik je virusni konjunktivitis i često se javlja uz prehladu ili upalu oka. Karakterizira ga vodenasti iscjedak. Bakterijski nije tako čest, a karakterizira ga ljepljiv, gnojni iscjedak (žute ili zelene boje) i jako crvenilo oka.

Alergijski konjunktivitis uzrokovan je alergijskom reakcijom.

Liječničku pomoć potražite ukoliko se pojavljuje sve gušći isjedak, crvenilo oka ne prolazi niti nakon nekoliko dana te ukoliko se konjunktivitis (bakterijski i alergijski) ne smiruje ni nakon 5 dana.

Ocjena članka:

3.67 / 5 12
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci