Istraživanje dokazuje: Tjelovježbom protiv gubitka vida!

Dioptrija.hr
Istraživanje dokazuje: Tjelovježbom protiv gubitka vida!

Nova istraživanja sa Sveučilišta Virginia govore da se redovita tjelovježba može pozitivno utjecati na zdravlje vida te smanjiti rizik od bolesti koje uzrokuju gubitak vida i sljepoću – poput glaukoma i dijabetičke retinopatije. U nastavku pročitajte više o istraživanju koje je dokazalo da se možete boriti tjelovježbom protiv gubitka vida.

tjelovježbom protiv gubitka vida

Nije tajna da je trening i redovita tjelovježba dobra za vaše zdravlje, no vjerojatno vam nikad nije palo na pamet da bi tjelovježba mogla prevenirati gubitak vida. No nova istraživanja pokazuju da se treniranjem također borite protiv razvoja makularne degeneracije te protiv razvoja drugih čestih uzroka sljepoće poput glaukoma i dijabetičke retinopatije.

Optical Express

Istraživanja s Medicinskog Sveučilišta u Virginiji, SAD, dokazali su da se tjelovježbom smanjuje rizik od rasta krvnih žila u očima, čime dolazi do maskularne degeneracije. Brojke koje su dobili istraživanjem na miševima nisu nimalo zanemarive – na testiranju su utvrdili smanjenje od čak 45%.

Istraživanje s američkog sveučilišta daje nam prve je ekperimentalne dokaze koji povezuju tjelovježbu sa smanjenjem rizika od makularne degeneracije. Makularna degeneracija jedan je od najčešćih uzroka gubitka vida, posebice kod osoba starijih od 50 godina. Nakon 75. godine, gotovo 30% ljudi oboli od makularne degeneracije.

‘Ovo je u principu najsofisticiranje istraživanje do sad provedeno na tu temu’, navodi Bradley Gefland iz Centra za naprednu znanost o vidu sa Sveučilišta u Virginiji. ‘Do sada je svako istraživanje koje je ispitivalo utjecaj tjelovježbe na vid bilo rađeno na temelju upitnika i anketa’.

Istraživanje o utjecaju tjelovježbe u prevenciji gubitka vida

Istraživanje koje je dokazuje utjecaj tjelovježbe na razvoj makularne degeneracije provedeno je na miševima te je prvi test pokazao smanjenje prevelikog rasta krvnih žila u oku za 45%, dok je drugi test potvrdio teoriju sa smanjenjem od 32%.

Zanimljiva informacija je da istraživanje nije pokazalo da više tjelovježbe znači sporiji razvoj makularne degeneracije, već da bilo kakva tjelovježba prevenira njen razvoj, neovisno o intenzitetu samog treninga.

tjelovježbom protiv gubitka vida

Ono što znanstvenici nisu još utvrdili je zašto dolazi do prevencije rasta krvnih žila. Iako je uključeno mnogo faktora, inicijalna pretpostavka je zbog povećanog protoka krvi kroz oči.

Bradley Gefland je komentirao poveznicu između slabe ili nikakve tjelovježbe i gubitka vida: ‘Opće je poznato da kad ljudima krene vid slabiti, njihova želja i motivacija za tjelovježbom također pada.’

‘Sljedeći korak je saznati točno kako i zašto dolazi do ove pojave kako bismo mogli pokušati razviti tabletu ili metodu koja ima iste učinke, no bez obavezne tjelovježbe. Pošto se radi o pretežito starijoj populaciji, nije za pretpostaviti da će svi moći redovito trenirati.‘ odgovara Gefland  na pitanje o daljenjem razvoju istraživanja.

Kao što smo već napisali, tjelovježba je dobra i bitna za sve organe u tijelu – no nadamo se da će ovo istraživanje potaknuti stariju populaciju na održavanje forme, u najmanju ruku, zbog njihovog vida.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci