5 savjeta za dobro zdravlje ove jeseni!

Jedino u što možemo biti u potpunosti sigurni jest da je život put promjena. Priroda nas svake godine podsjeća na to svojim promjenama. Temperature postaju sve hladnije, a dani sve kraći. Vrijeme je i za topliju odjeću.

Iako ste možda razočarani spoznajom da nam je novo, dugo, toplo ljeto još daleko, jesen ima svoje čari… jedna od njih je i raspon ukusne hrane koja dolazi s jeseni. Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se nastavite hraniti zdravo i živite punim životom ove jeseni:

1. Uvijek kupujte sezonsku hranu

S dolaskom novog godišnjeg doba, vrijeme je da promijenite i prehranu. Prihvatite ukusnu hranu koju donosi jesen. Uživajte u ukusnim svježim bundevama, pastrnjaku, slatkom krumpiru, tikvama, repi, smokvama, jabukama, kruškama i brusnicama.

Optical Express

2. Jedite u jesenskim bojama

Jesem je doba toplih, zemljanih boja. Jedite tamno zeleno, žuto i narančasto.
Dok jedete hranu ovih boja, upijate energiju zemlje. Jesenja hrana je bogata bojama i njeguje tijelo. Jedno od pravila jest da što je voće jače boje, to je zdravije.

3. Ojačajte imunitet

Vrijeme promjene godišnjeg doba je idealno vrijeme da ojačate imunološki sustav. Važno je piti dovoljno svježe vode, jesti mnogo svježeg voća i povrća, češnjaka, probiotika, vitamina B, C i D, reishi gljiva, cinka, propolisa i meda. Drugi način da ojačate imunološki sistem i ostanete snažni jest da vježbate.

4. Krećite se

Ljeti je ugodno provoditi vrijeme na otvorenom. Na taj način se krećemo prirodno, nježnim pokretima, poput lagane šetnje plažom. Ne dajte da vas hladnije temperature spriječe u kretanju. Mnogi ljudi prestanu vježbati tijekom hladnijih dana. Jedan od načina kako da se nastavite kretati tijekom hladnijeg vremena jest da obavljate neku aktivnost od kuće: možete skakati na mini-trampolinu, vježbati yogu kod kuće, otići na plivanje, upisati se u teretanu ili na tečaj plesa. Pronađite tjelovježbu koja će vam biti zanimljiva kako biste ostali vitalni i zdravi.

5. Živite u skladu s godišnjim dobom

Kako se vrijeme mijenja, dopustite si da sami također donesete neke druge odluke i promjene u životnom stilu. Kraći dani i duže noći su odlično vrijeme da se osvrnete na svoj život. Iskoristite ovu jesen kao idealan način da se odmorite i uzmete neko vrijeme samo za sebe.

Opuštajte se kod kuće, zamotani u dekicu, u najdražoj pidžami i uživajte u ranim večerima. Gledajte filmove, pijte čajeve ili započnite pisati knjigu o kojoj ste uvijek sanjali. Jesen je divno doba za usporavanje ritma te uživanju u samorefleksiji. Dopustite si ove jeseni njegovati sebe, jesti svježu sezonsku hranu i živjeti u skladu s prirodom.

Pročitajte sljedeće: 
Super zdrava hrana – popravite zdravlje svojih očiju!
Najbolja hrana za jesen
Kako pripremiti kožu za jesen
Zdrave oči ove jeseni
Kako se riješiti staračke dalekovidnosti – Monovision metoda
Otkriveno je koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida
Pitanja koja trebate postaviti svom oftalmologu
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?

Ocjena članka:

5 / 5 1

Možda će vas zanimati

Novi članci