“Nano – kapi” – kapi koje popravljaju vid

Dioptrija.hr
“Nano – kapi” – kapi koje popravljaju vid

Tehnologije se u današnje vrijeme razvijaju brzinom svjetlosti pa tako i rješenja za naše zdravstvene probleme. Vjerovali ili ne, znanstvenici iz Izraela razvijaju kapi za oči koje popravljaju vid.

Znanstvenici sa Bar – Ilan sveučilišta u Tel Avivu kažu kako su stvorili kapi za oči koje mogu popraviti sve vrste oštećenja rožnice.

Optical Express

Kako funkcioniraju “nano-kapi”?

Iako su kapi još u razvoju, evo kako bi izgledao sami proces liječenja oka s kapima:

  1. Pacijent kroz aplikaciju provjerava svoj vid.
  2. Putem aplikacije, laser napravi uzorak rožnice na temelju kojeg vidi gdje se nalaze oštećenja.
  3. Pacijent nakapa par “nano-kapi” u oči.

Kapi ispravljaju sva oštećenja nastala na našoj rožnici. Također, mogu izmijeniti kut ulaska svjetlosti u naše oči te tako ispraviti dalekovidnost ili kratkovidnost.

Kratkovidnost i dalekovidnost – kut ulaska svjetlosti

Kod kratkovidnosti zrake svjetlosti fokusiraju se ispred mrežnice i zbog toga na mrežnici stvaraju nejasnu sliku promatranog pregleda. Kratkovidni ste ukoliko imate problema sa gledanjem predmeta u daljini.

Dalekovidnost je obrnuta pojava od kratkovidnosti i osobe koje su dalekovidne imaju problema sa gledanjem predmeta na blizinu kao npr. čitanje poruka s mobitela. Za razliku od kratkovidnosti, dalekovidnost se pojavljuje kada je svjetlost koja ulazi u oko fokusirana iza mrežnice umjesto direktno na nju.

Budućnost “nano-kapi”

Novi revolucionarni proizvod u potpunosti će liječiti sve probeme s vidom. Trenutno se testira koliko dugo traje vid koji je ispravljen s “nano-kapima” jer krajnji cilj ovog istraživanja nije kratkotrajno poboljšanje vida već suprotno. Sve nade polažu se u nano-kapi i da će nam one za 20-ak godina biti dostupne. Za sada jedino trajno rješenje je lasersko skidanje dioptrije.

Novi proizvod do sada se nije testirao na ljudima, no znanstvenici tvrde kako dosadašnja testiranja daju obećavajuće rezultate.

“Ovaj princip smo već testirali na svinjama i pokazao se veoma djelotvoran jer sve svinje podvrgnute testu nisu imale problem sa vidom nakon korištenja kapi” – izjavili su znanstvenici

Ono što još nije poznato je podatak koliko prosječan korisnik treba koristiti kapi kako bi se u potpunosti riješio problema kao ni cijena.

Jedno je sigurno: budućnost nam uskoro dolazi. “Nano-kapi” rješit će probleme s vidom i zauvijek nas osloboditi naočala i leća.

 Pročitajte sljedeće:

Ocjena članka:

3.77 / 5 13
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci