Otkriveno je koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju

Dioptrija.hr
Otkriveno je koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju

Lutein, zeaksantin, betakaroten, pektin, omega 3 masne kiseline, minerali te antioksidansi vrlo su bitni sastojci za organizam koji „rade“ u službi očuvanja vašeg zdravlja. Svi se ti sastojci nalaze u određenoj hrani i bitno je voditi računa o svakodnevnom unosu tih „dobrih“ nutrijenata.

Posljedice loše prehrane

Svakodnevna loša i neredovita prehrana, konstantan unos brze hrane, neredoviti obroci sa nedovoljnom količinom nutritivnih sastojaka odraziti će se na opće stanje organizma, pa će tako utjecati i na vid. Očno crvenilo, nadutost kapaka, osjetljivost i opći umor vrlo lako mogu biti posljedica loše ishrane. Uvođenjem reda i discipline za stol može se mnogo pogodovati općem poboljšanju vaših očiju.

Optical Express

Mrkva i oči se vole

Još uvijek pamtimo djetinjstvo u kojem su nam majke, bake, tete gulile mrkvu i govorile da ćemo od nje imati super vid. To je zapravo i točno. Mrkva sadrži betakaroten i pektin koji štite i poboljšavaju vid. Zeleno povrće, salata, špinat, brokula, kelj, peršin i paprika sadrže luteinom i zeaksantinom, te ne samo da poboljšavaju vid, već i preveniraju nastanak nekih očnih bolesti (katarakte i makularne degeneracije). Takvo povrće obiluje vitaminima A, B12, C i kalcijem te dokazano štiti od gubitka vida.

Voće je velik izvor antioksidansa, te se preporuča konzumacija grožđa, šljiva, bobičastog voća, ali svog sezonskog voća koje vam je dostupno.

Omega 3 kiseline

Mrežnicu oka štite omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ribi (posebice tuna, bakalar, losos) i svim morskim plodovima i algama, dok leću oka štite proteini koji se nalaze u jajima. Jedan od važnijih sastojaka prehrane su zasigurno i minerali (cink i selenij).

Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno minerala, vitamina i ostalih nutrijenata u organizam, možete se posavjetovati sa liječnikom te koristiti i neke suplemente koje će vam on preporučiti.

Pročitajte sljedeće:
Vitamin C – zaštitnik naših očiju
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?
Kako znati jesam li kandidat za lasersku korekciju vida?
Koordinacija očiju – kako je poboljšati?
Što je skijaskopija – određivanje dioptrije pomoću širenja zjenica
Kako se vaše oči mijenjaju s godinama?
Očuvajte svoje oči – donosimo 10 jednostavnih savjeta kako sačuvati vid
Kako prepoznati visoki očni tlak?

Ocjena članka:

3.75 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci